Ankara'da partisinin referandum tanıtım toplantısında konuşan HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Binali Yıldırım’ın “Bolu Beyi’nin torunları” sözlerine atıfta bulunarak, “Onlar Bolu Beyi biz Köroğlu’yuz. O yüzden nerden bilecekler Köroğlu’nu” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü, Neva Palas Oteli'nde referandum tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıya, çok sayıda kurum temsilcisi ile şahsiyet katıldı. Toplantıda, Kürtçe ve Türkçe "Hayır" yazılı flama ve dövizler açıldı. Sık sık HDP referandum müziklerinin çalındığı toplantıya kadınların yoğun ilgisi dikkat çekti. 

dihaber'de yer alan habere göre, HDP İl Yöneticisi Elif Torun Öneren, yaptığı açılış konuşmasında 16 Nisan’da halkların gelecek umudunu ortak emekle yaratılacağını söyledi. Öneren, her alanda mücadeleyi yükselttiklerini belirterek, cezaevinde bulunan HDP Eş Başkanları ve tutuklularına selam gönderdi. 

‘DEMOKRATİK TÜRKİYE ÖZERK KÜRDİSTAN’

DBP eski İl Başkanı Ahmet Aday’da Kürtçe yaptığı konuşmasında referandum tanıtım toplantısına katılanları selamladı ve herkesi referandumda “Hayır” demeye çağırdı. Aday, bütün demokratik, sosyalist, yurtsever kesimlerin bu pakete hayır dediklerini belirterek, “Biz demokratik bir anayasa istiyoruz. Biz, Başkan Apo’nun projesi olan Demokratik Türkiye ve Özerk bir Kürdistan’ı talep ediyoruz” dedi. 

Toplantının toplantısının devam ettiği saatlerde önceki gün gözaltına alınan HDP PM üyesi Cemil Elden, gözaltına çıkar çıkmaz salona geldi. . 

‘EŞ BAŞKANLIK SİZİN LÜTFUNUZ DEĞİL’

HDP İl Eş Başkanı Birsen Kaya da, yaptığı konuşmada, tutuklu HDP Eş Başkanları, milletvekilleri ve üyelerini selamladı. 16 Nisan’da umudu büyüteceklerini belirten ve son bir buçuk yılda yaşananlara dikkat çeken Kaya, HDP’nin bu süreçte ülkenin kaderini belirleyen bir güç haline geldiğini söyledi. Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesine işaret eden Kaya, “Bu sistemin erkekliği bu partiye öyle bir öfke duymaktadır ki, Yüksekdağ’ın eş başkanlığını elinden almaya çalışıyor. Ama bu onların lütfu değildir. Biz kolay yollardan oraya gelmedik. Milyonlarca ezilenin acılarını ve umutlarını birleştirdik ve ülkenin tek güvencesi ve sigortası haline geldi. Ne yaparlarsa yapsınlar tarihi lehlerine çeviremeyecekler” diye konuştu. 

‘AKP’NİN BEKA SORUNU VAR’

Ülkenin “beka sorunu” söylemlerine tepki gösteren ve “AKP’nin beka sorunu var” diyen Kaya, AK Parti’nin “köleci bir sistemi halklara dayattığını” söyledi. “Bu parti 1,5 yıldır zulmü başımızdan eksik etmedi” diyen ve OHAL koşullarına Kaya, “Ne olursa olsun onların zorbalığı belki sokaklara yeter ama bu ülkenin vicdanlıdır, özgürlük ve eşitlikten yanadır. Kadınlar elde ettikleri özgürlükleri bir adım geri vermeyecektir. Bunu yıkmaya onların tankı topu sarayları saltanatları yetmeyecektir” dedi. “Rüzgar bizden yana esiyor, iktidar ve Saray düşünsün” diyen Kaya, Ankara’da güçlü bir kampanya yürüteceklerini söyledi. 

GEÇMİŞTE YAPTIKLARINA DA HAYIR DİYORUZ

HDK adına konuşan Fikret Çalağan da, Hayır meclislerinin büyüdüğünü belirterek, şunları dile getirdi: “Hayır’ı sadece gelecek için değil geçmiş içinde tartışıyoruz. Geçmişte yaptıkları için de Hayır diyoruz. Bu iktidarın geçmişi hayırlı değildi ki geleceği de hayırlı olsun.” Geçmişte yapılanların “toplum kırım” olduğuna dikkat çeken Çalağan, iktidarın işçi, kadın, Kürt kırımı yarattığını ve “Bunlara hayır demeyecek miyiz” diye belirtti. 

‘ONLAR BOLU BEYİ BİZ KÖROĞLU'YUZ’

Dana sonra kürsüye çıkan HDP kent Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, cezaevinde bulunan İl Eş Başkanı İbrahim Binici’yi selamlayarak konuşmasına başladı. “Ankara onlar için sürpriz oldu, o yüzden Ankara’dan şefkatlerini hiç eksik etmediler. Acur cubur tutuklamaları hiç eksik olmadı” diyen Önder, “Sizin bu geliştirdiğiniz zulüm karşısında cevabımız daha çok çalışmak olacak. İlk Hayır’ımız bu zulme olacak” diye konuştu. “Ne yaparlarsa yapsınlar bizi teslim olmuş görmeyecekler bunun en büyük cevabını da 17 Nisan sabahı görecekler” diyen ve Başbakan Binali Yıldırım’ın Bolu konuşmasını hatırlatan Önder, şunları ifade etti: “Bolululara 'Bolu Beyi'nin torunları' dedi. Köroğlunu unuttu. Onlar Bolu, Köroğlu olan biziz çünkü, adamın aklına nasıl gelsin. Bunu beylerle bostan ekmesinin doğal sonucuna verelim. Ama orada Sayın Kılıçdaroğlu yuhlanıyor buna engel oluyor ama sıra HDP’ye gelince onları yuhlayabilirsiniz diyor. Bu ülkenin başbakanı böyle ferze yumurtlayamaz. Onları yuhlayabilirsiniz demek onları katledebilirsiniz de demektir. Bizi yuhlamayı teşvik edenler, kamuda bizi linç etme teşviki de yapıyor.” 

Önder, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben Binali Yıldırım’ı muhatap almak istemiyorum onu aradan çıkararak doğrudan Allaha sesleniyorum. Ya Rabbil Alem yarattın bu kulu niye takip etmiyorsun. Ya Rabbi bunun içine niye biraz vicdan koymadın. Bunu yarattın niye bizi yarattın. Başbakanı, her ağzını açtığında hakaret edenleri aradan çıkarıp sana sesleniyoruz ya rabbi. Onlar bizi yuhlatabilir ama biz onlar için 17 Nisan günü için dayanma gücü diliyorum. Bu vukuatsız kabadayılara dayanma gücü ver.” 

SANDIK KURULU ÜYESİ 

Kadınlara “sandık kurulu üyesi olmaları” çağrısında bulunan Önder, “Ben ve bütün yoldaşlarımız emeğiniz önünde saygıyla eğiliyorum” dedi. 

İktidarın “anket sonuçlarını kamuoyuna yansıtmadığının” altını çizen Önder, 400 bin civarındaki kamu çalışanından 150 binin ihraç edildiğini ve böyle bir ülkeden hiç bir hayır gelmeyeceğini söyledi. 

Hz İbrahim’in bir gün bile insanların ekmeği ile oynamadığını hatırlatan Önder, iktidarın insanların ekmeği ile oynadığını vurgulayarak, “Hiç bir anketin göstermediği şamarı bu yüzden yiyeceksiniz” diye konuştu. Kürtlerin ne yapacağının hiç bir anket ile çözülemeyeceğini dile getiren Önder, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu halka karşı uyguladığınız zulme evet dedirtebilir misiniz. Bunu hiç bir istatistikte göremezsiniz. Cansız bedeni günlerce sokakta kalan Taybet Ana’nın toplumuna vicdan sahibi olan herhangi birine evet dedirtebilir misiniz? Abidik gubidik diyorsunuz, son 15 yıldır sizlerle geçiyor. İşleri hızlandıracağız diyorsunuz.”