Halkların Demokratik Kongresi  İzmir Meclisi'nin düzenlediği kongrede konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Suriye'deki Kürt halkı eğer müdahale edilmezse statü kazanacaktır ve bu durumda Türkiye'deki Kürt halkı da bundan daha azına razı olmayacaktır. İşte AKP iktidarının da savaşmak için bu kadar istekli olmasının nedenlerinden biri de budur" dedi.

 

HDK İzmir Meclisi, Tepekule Kongre Merkezi'nde halk toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, İzmir HDK bileşenlerinin temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Toplantıda konuşma yapan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, AKP'nin çok haklı bir zeminde duran ve gücünü haklılığından alan bu çalışmalardan korktuğunu, bunun içini boşaltmak için saldırdığını söyledi. Seçimden bugüne geçen süre içinde AKP iktidarının kendilerini geniş halk kesimleri nezdinde itibarsızlaştırmaya çalıştığını ifade eden Önder, HDK'yi de kriminalize etmek istediklerini ifade etti. Önder, HDK'nin ülkedeki tarihsel zaafa, yürütülen bütün zulümlere karşı verilmiş en etkili cevap olduğunu söyledi.

 

Önder, genel seçimlerde büyük bir umut ve güçle blok çalışmalarını yürüttüklerini hatırlatarak, bundan sonra da sürecin daha iyi örgütlenmesi halinde daha büyük kitlelerin güvenini kazanabileceklerini sözlerine ekledi.

 

'NEREDEYSE SAVAŞ KARŞITI OLAN KALEM KALMADI'

Son dönemde Suriye ile ilgili olarak gündeme gelen savaşa da değinen Önder, "Emperyalizm daha önce de bu ülkeyi savaşa sokmaya çalıştı. Irak savaşı döneminde, bu ülkenin en büyük sermayedarlarından olan Sakıp Sabancı, 'Bir savaşa girmeyi beceremediniz' demişti. Ancak o dönem savaş karşıtı kamuoyunun her şeye rağmen daha fazla sesi çıkıyordu. Ancak bugün AKP iktidarı, tüm medya kurumlarının sesini kısarak baskı altına aldı. Neredeyse savaş karşıtı olan kalem kalmadı. ABD, AKP iktidarının savaşa girme konusundaki isteği ve kararlığı karşısında hiçbir ısrarda bulunmak zorunda bile kalmadı. Bu bizim için utanç vericidir. Suriye'deki Kürt halkı eğer müdahale edilmezse statü kazanacaktır ve bu durumda Türkiye'deki Kürt halkı da bundan daha azına razı olmayacaktır. İşte AKP iktidarının da savaşmak için bu kadar istekli olmasının nedenlerinden biri de budur" dedi. Önder, AKP'nin savaşın yarattığı baskıyla muhalefeti bastırmak istediğini de söyleyerek, olası bir savaş halinde içeride de baskıların artacağını belirtti.

 

Önder'in ardından Melahat Akkuş, HDK il yürütme raporunu sundu. Ardından serbest kürsü oluşturularak, toplantıya alan ve komisyonları tartışılarak ve yeni karar önerileri alınarak devam edildi.