Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesi ve ardından BDP'lilerin Meclis'i boykotuyla başlayan kriz sürerken, TBMM'ye ilginç bir başvuru geldi. Yeni yasama döneminin başlamasına haftalar kala 'araç giriş kartı' için dilekçe veren iki BDP'linin talebi kabul edildi.

Akşam’dan Dilek Gedik’in haberine göre, Meclis'i boykot eden BDP'lilerin TBMM'ye araç giriş kartı için başvurduğu ortaya çıktı. Milletvekillerinin TBMM'ye girişinde tanınmalarını sağlayan araç giriş kartı için BDP'den ilk başvuruyu, İstanbul'dan Meclis'e girmeye hak kazanan Sırrı Süreyya Önder yaptı.

Geçen günlerde TBMM'ye dilekçe veren Önder'in bu talebi AK Partili İdare Amiri Salim Uslu'ya iletildi. TBMM'ye kayıt yaptırmadığı halde Önder'in bu talebini kabul eden Uslu, araç giriş kartı çıkartılması için talimat verdi. Ardından da giriş kartı BDP'li Önder'e iletildi.

'HAZIRLIK PARLAMENTOYA GELMEK İÇİN' 

Önder'in ardından bu defa BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş'ın araç kartı isteğini içeren dilekçesi, TBMM'ye ulaştı. Demirtaş'ın talebini değerlendiren İdare Amiri Salim Uslu, yine olumlu yanıt verdi ve kartın iletilmesini sağladı. Bu girişim, TBMM kulislerinde, 'BDP'li vekillerin 1 Ekim'de Meclis'e gelmeden önceki hazırlıkları' olarak değerlendirildi.

Gerek sivil toplum kuruluşları ve aydınlar, gerekse seçmenler BDP’li vekillerin meclise girerek krizlerin aşılması için çözüm üretmesi yönünde çağrılar yapşlardı. Toplumun basıncının vekiller üzerinde olumlu bir etki yarattığı düşünülüyor.

Meclis'e kayıt yaptırmayan BDP'li ve bağımsızların üç aylık maaşları ise TBMM emanetinde muhafaza ediliyor.

BAYRAM VETOSU

İktidar partisi, bayramda gerçekleşecek partiler arası bayramlaşma programında BDP'ye yine yer vermedi. Ziyaret ve kabuller, Meclis'te grubu bulunmasına karşın BDP'siz gerçekleşecek. Son olarak Kurban Bayramı'nda AK Parti yönetimi bayramlaşma programına BDP'yi dahil etmemişti.