HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıklarken medyada da "İstanbul için HDP ve CHP seçim ittifakı yapacak mı?" tartışmaları gündeme gelmeye başladı.

HDP Eş Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü tarafından yapılan açıklamalarda, yerellerde herhangi bir ittifakın söz konusu olamayacağı belirtilirken, İstanbul için bağımsız bir aday üzerinden çeşitli kesimlerle ittifaka hazır olunabileceği belirtildi. Kamuoyunda yaşanan ittifak tartışmalarını değerlendiren HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, "Olacaksa ilkesel bir ittifak olmalı" dedi.

HDP'nin kuruluş amacına ve Kürt siyasal hareketinin, bu konuda geliştirdiği siyaset biçimlerine bakıldığında kamuoyuna yansıyan şekli ile "HDP ile CHP ittifakı var mı?" gibi tartışmaların içinde olamayacaklarını belirten Önder, kendilerinin bir siyasi geleneğin devamcısı olduklarını ve bu siyasi geleneği geliştirerek devam ettiklerini söyledi.

Önder, "Tam da seçimlerin bu tür kavram üzerinde tartışılmaması gerektiğini göstere göstere bugünlere gelmişiz" dedi. Ancak seçimlerde ittifaklar meselesine kapalı olmadıklarının altını çizen Önder, siyasi geleneklerinde bu tür ittifakların örneklerinin olduğunu hatırlattı. Yapılacak ittifakın iktidarı alma sonucu doğursa dahi kendileri için önemli olanın iktidarı almak değil ilkeleri olduğunu dile getiren Önder, "Tarihten çıkardığımız derslere bakılırsa yapılacaksa bir ittifak ilkesel olmalıdır" dedi. İttifaka ilişkin henüz net bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çeken Önder, ittifak tartışmalarına da kapalı olmadıklarını kaydetti. Önder, eğer bir seçim ittifakı yapılacaksa bunun siyasi bir dönüştürücü gücünün olması gerektiğini söyledi.

'BU BİZİM TARZIMIZ OLAMAZ'

Bugün HDP üzerinden ittifak tartışmalarının yapılıyor olmasının siyasal mücadelelerinin bir başarısı olduğunu ifade eden Önder, şunları aktardı: "Bunu böyle okumamız lazım yoksa bir işportacı yaklaşımı olan 'şunu alalım bunu verelim' mantığı ile olmaz. Bu bizim tarzımız olamaz. Ancak Türkiye halklarını Türkiye'deki yasal yapıları dönüştürücü bir şeye hizmet ederse buna vesile olursa kabul ederiz."

Kürt siyasal hareketinin direnişinin artık siyasal yapıları dönüştürme aşamasına gelmiş olduğuna işaret eden Önder, "Bunun onuru da başta direnen Kürt halkı olmak üzere direnen Alevilerin, solcuların ve diğer siyasal yapılarındır" dedi. İttifakın medyada yer aldığı şekliyle tartışılmasının doğru olmadığını belirten Önder, ittifakın seçim pazarlığından ziyade ilkesel olması gerektiğini dile getirdi. İlkeselliğin yeterince tartışılmaması durumunda bu tür ittifakların kimseye bir "hayrı" olmayacağını ifade eden Önder, ilkesellikten kast etiklerinin ise yapılacak olan ittifakta bulunan siyasal yapıların dönüştürücü bir etkiye sahip olabilmesi olduğunu belirtti. (Evrensel)