BDP Eş Genel Başkanlarıı Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, BDP milletvekilleri Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata, Nursel Aydoğan, Ertuğrul Kürkçü ve bağımsız Mardin Milletvekilli Ahmet Türk'ün katıldığı toplantı öncesinde BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Bir gazetecinin “Mardin Cezaevi'nde bulunan bazı hükümlüler gece başka illere sevk edildi. Neler söyleyeceksiniz?” sorusu üzerine Önder, şöyle dedi:

 

“Adalet Bakanı telefonlarıma çıkmadı. Cezaevlerini idare edememenin yolu sürgün ve sevkıyat değildir. Bunu anlamaları gerekiyor. Bedeli bütün bu millete çok ağır olacak. Tarihe not düşerek söylüyorum; yarın diğer gün cezaevlerinde ölümler isyanlar, yangınlar başladığında 'bu nereden çıktı' diyenler, bu sevkıyata baksınlar. Savcılığın bana söylediği 'bizim inisiyatifimizde değildir. Bakanlık emriyle biz bu gece sevkıyat yapmayacağız' dedi. Demek ona da baskı yapmışlar. Gece yaptılar. Biz kimsenin sözüne güvenmeyecek miyiz? Ondan sonra 'niye diyalog' yok diyenler var. Bu memleketin başsavcısı 'bu gece sevkıyat olmayacak' diyor. Ondan sonra sevkıyat oluyor.”

 

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın açıklamalarının sorulması üzerine ise Önder, “Diyarbakır valisi vali mi acaba? Önce dönsün kendine baksın. Parti başkanı mı, vali mi?” diye konuştu.

 

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının 3 gün süreceği, toplantıya ilişkin perşembe günü açıklama yapılacağı belirtildi.