İMC TV'de Gündem Müzakere programına katılan HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Cumhurbaşkanlığı seçimini ve müzakere sürecini değerlendirdi.

Ayşegül Doğan'ın sorularını yanıtlayan Sırrı Süreyya Önder, Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin, "En geniş mutabakatı sağlayacak bir ortaklık arayışındaydık, oybirliği ile Selahattin Demirtaş çıktı. Bu ilk günden belli değildi, daha değişik bir aday profili, özellikle kadın arayışında ciddi çabalar sarf ettik. Tüm yollar en uygun seçimin Demirtaş'ın olduğu konusunda ortaklaştı" dedi.

CHP bizi AKP'nin truva atı olmakla suçluyor diyen Önder CHP'yi şu sözlerle eleştirdi:

"Bizi AKP'nin truva atı olmakla suçlayanlar var. Kategorik karşıtlık üzerinden siyaset yapmayın, kategorik karşıtlık karşıt olduğunuz şeyi güçlendirmeye yarar. Bu lafı söylemekten dilimizde tüy bitti. Özellikle CHP bloku siyasetini nasıl kurtaracağına dair hiçbir perspektif sunamayan bir tutum geliştirdi. Bize utanmadan, hayasızca, arsızca seçime girmekle hükümetten kurtulmanın önüne geçtiğimizi söyleyecek kadar fütursuzlaştılar. Biz en az CHP kadar meşru ama halkların vicdanında onlardan daha meşru bir siyasal parti olmamıza rağmen."

“MİLLETİN ZEKASIYLA DALGA GEÇTİLER”

Önder, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığını eleştirdi ve şunları kaydetti: "Aleviler ilk defa açıktan Sayın Kılıçdaroğlu'nun yüzüne karşı "Size destek vermeyeceğiz" dediler. Çünkü izzet-i nefisleriyle oynanmış saydılar. Sayın İhsanoğlu'nu tartışacak değilim, hayırlı olsun başarılı bir seçim kampanyası yürütmelerini diliyorum ama milletin zekasıyla dalga geçtiler. İsmi bir kez bile geçmeyen bir adayı "adımız Hıdır, adayımız da budur" diye koyarsan insanlar büyük bir aldatılmışlık ve istismar edilmişlik duygusuna kapılırlar."

“OYLAR SELAHATTİN DEMİRTAŞ'A KAYACAK”

Seçimlerin boykot edileceğine dair iddiaları da yanıtlayan Önder "boykotu bir gün bile tartışmadık, ikinci turda iki adaydan biri olacağız. CHP-MHP ortak ittifakının adayı büyük bir erozyon yaşayacak. Oylar Selahattin Demirtaş'a kayacak" dedi.

“MÜZAKERE SÜRECİ BİR DEVLET MESELESİDİR”

Önder, müzakere yasa tasarısına ilişkin "Bütün partilerden bu yasaya pozitif katkı bekliyoruz. Sonuçta bunu tartışacak Meclis'tir. Tasarı yasalaştığı gün halkın ve Meclis'in denetiminde yeni bir müzakere süreci başlayacak. Yasanın başlığına 'terör' derseniz yol alamazsınız bunu hep anlatacağız. CHP de AKP de statükonun diline ve değirmenine su taşıdı ama halkın feraseti onlardan ileride. Bu hükümet gider, başkası gelir müzakere süreci bir devlet meselesidir" dedi.

'TAMİL FORMÜLÜ' DİYENLER ÖCALAN'I BARIŞIN TEMİNATI OLARAK

Müzakere sürecini de yorumlayan Önder, "İki sene önce 'Tamil Formülü' diye çığıranlar bugün Öcalan'ı barışın teminatı olarak görüyor. Terörle Mücadele denilen faşizan 'şeyin' genel afla ortadan kaldırılması lazım. Bizim gibi ülkelerde siyasetten mahkum olmakla siyasi iktidarın sahibi olmak arasındaki mesafe çok kısadır. Birçok ülkede Sayın Öcalan'ın çarptırıldığı cezaya çarptırılan sonra da ülkeye Cumhurbaşkanı olan Başbakan olan yüzlerce isim var" dedi.