Son günlerde çözüm sürecine karşı üst üste yaptığı açıklamalarla dikkat çeken TSK ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e HDP'den ve İmralı heyetinden sert tepki geldi.

"GENELKURMAY IŞİD'E 'TERÖRİST' DESİN"

Konuya ilişkin DİHA'ya konuşan İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, Özel'in yaptığı son açıklamada, Kürt hareketini "terörist" olarak nitelendirmesine tepki göstererek, "Genelkurmay Ortadoğu halklarına katliam getiren güçleri terörist olarak nitelese, ülkesi için daha hayırlı bir iş görmüş olur" dedi.

Önder, ayrıca TSK'nin Kürtlere karşı verdiği beyanlara şu sözlerle tepki gösterdi: "Bu ordunun başına çuval geçirildi. Genelkurmay, bu çuval geçirenlere karşı terbiyeden ölecek kadar nazik davrandı. Bu ordunun onlarca generali, kapı kilitleme usulü ile 'tutun kapıları' dediler ve hepsini içeri attılar, yine Genelkurmay terbiyesinden çıt çıkarmadı. Genelkurmay Başkanını terörist olarak tutukladıklarında 'herhalde öyledir zaar' diye düşünmüş olacak ki, yüzünü hep başka taraflara çevirdi. Şu an egemen iktidar bloğunda derin bir çatışma var. Her zaman olduğu gibi, bu çatışmayı Kürtlere ihraç ederek, kurtulacaklarını düşünüyor olmalılar."

'EŞME REDDİYELERİNİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA HAVALE EDİYORUM'

TSK'nin Mardin'de operasyon yapmasına ve bunu da ilan etmesine de tepki gösteren Önder, "Mardin'de valinin onayı yani hükümetin de oluruyla başlatılan operasyon ateşkes koşullarının ağır bir ihlalidir" dedi.

Önder, ayrıca TSK ve hükümetin Süleyman Şah konusunda yapılan anlaşmayı kabul etmemesini de şu sözlerle eleştirdi: "Eşme ve Süleyman Şah operasyonu konusundaki reddiyelerini Dışişleri Bakanlığı'na havale ediyorum. Dışişleri Bakanlığı olayın bütün sefahatinde bu işbirliğinde devrededir. Artık sıkıntıyı ve iç çatışmaları Kürde ihraç ederek kurtulma dönemi bitmiştir. Bir an önce herkesin ve bütün kurumların demokrasi ayarlarına geri dönmesinde sonsuz fayda vardır."

BULDAN: MARDİN'DEKİ OPERASYON SÜRECE MÜDAHALEDİR

HDP Grup Başkanvekili ve İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan da, TSK'nin bir süredir siyasete müdahale etmekten imtina ettiğini hatırlatarak, "Fakat bugünki konjonktürde TSK'nin yeniden devreye girdiğini görüyoruz. Son Newroz mektubunda 'Eşme Ruhu' ile ilgili değerlendirmeden sonra TSK'nin yaptığı açıklama, TSK'nin etkin ve yetkin bir şekilde siyasete müdahale ettiği anlamına geliyor" dedi. AKP'nin askerin siyasete müdahalesine yönelik sessizliğini de eleştiren Buldan, "AKP bu konuda daha net bir tavır alarak askeri vesayete karşı net bir açıklama yapmalı, sessizliğini bozmalıdır. TSK'nin elini siyasetten çekmesi gerekiyor" diye konuştu. Buldan, Mardin'de yapılan operasyonun da sürecin ruhuna aykırı olduğunu belirterek, "Bu doğrudan sürece yönelik bir müdahaledir" diye konuştu.

Kaynak: DİHA