Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, eski başbakanlardan Tansu Çiller'i dinliyor.

Komisyon üyelerinden Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Çiller'in Yeniköy'deki evinden ayrılırken gazetecilere, yapılan görüşmeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

ÖNDER: MECLİSTEN KÜRTLERİN TEKME TOKAT ÇIKARILMASINI SORDUM

Önder, yaptığı açıklamada Çiller'e ''2 Mart Darbesi''ni sorduğunu belirterek, ''Meclis'ten Kürt milletvekillerinin tekme tokat çıkarılmasını, buna Sayın Çiller'in verdiği, 'Bu gölgeyi meclisin üzerinden sileceğiz' demecini sordum," dedi.

Önder, Çiller'e BDP'li vekillerden Pervin Buldan'ın öldürülen eşiyle ilgili sorusunu yönelttiğini de belirterek, Çiller'e, "Sayın Grup Başkanvekilimiz Pervin Buldan'ın rahmetli eşinin katledilmesi meselesini... 'Kürt iş adamlarının listesi var', Holiday Inn Oteli'nde verdiği demecin arkasına gelmesi... Bu, Sayın Pervin Buldan'ın sorusuydu, onu yönelttim," dedi.

ÖZGÜR ÜLKE GAZETESİNİN BOMBALANMA OLAYIYLA İLGİLİ ÇİLLER'İN GİZLİ YAZISI KENDİSİNE SUNULDU

Özgür Ülke gazetesinin bombalanması ile ilgili sorular da sorduğunu belirten Önder, şöyle konuştu:

"Sayın Eşbaşkanımız Gülten Kışanak'ın Özgür Ülke Gazetesi'nde çalışırken gazetenin bombalanması ve bombalanmadan hemen önce Sayın Çiller'in Özgür Ülke gazetesine dönük etkin önlemler alınmasını içeren gizli bir yazısı vardı. O belgeyi kendisine sundum. 'Böyle bir yazınız, talimatınız var. Akabinde bu olmuş. Refah'la asla koalisyon kurmayacağız dediniz, sonra kurdunuz. Kurmanızda yadırgatıcı hiçbir şey görmüyorum demokrasi adına. Ama niye kurmayacağız diye bütün bir dönem gezdiniz' diye, işin bu kısmını sordum.''

'ÇİLLER DÖNEMİNDE BİN 500 KÜRT KÖYÜ BOŞALTILDI, MADIMAK OLDU, BUNLARI SORDUM'

Çiller'in başbakanlığı döneminde meydana gelen olaylara da değindiklerini anlatan Milletvekili Önder, ''Bin 500 Kürt köyü boşaltıldı Sayın Çiller'in iktidarı döneminde. Madımak oldu. Gazi Mahallesi katliamı oldu. Bütün bunları sordum. Cevaplarını benim söylemem şık olmaz," açıklamasında bulundu.

ÖNDER: TATMİN EDİCİ YANIT ALMADIM

Gazetecilerin, ''Tatmin edici bir yanıt aldınız mı?'' sorusuna Önder, ''Hayır'' karşılığını verdi.

Önder, Çiller'e ''Doğan Güreş Paşa ile aranızda tak-şaklı bir ilişki vardı. Siz tak diye söylüyordunuz, o şak diye yapıyordu'' dediğini ve Çiller'in bunu açıkladığını söyledi.

Refah Partisi'nin mal varlığını araştırma önergesi vermesinin ardından koalisyon kurulması, ardından bu önergenin Refah Partisi tarafından aklanmasının, demokrasinin ''hoş şakaları'' olduğunu ve gülümsenerek hatırlandığını kaydeden Önder, bir dönem ''işlerin böyle çalıştığını'' söyledi.

'SİZİN BECERİKSİZLİĞİNİZ BU ÜLKEYE KAN, SAVAŞ OLARAK FATURA EDİLDİ, KİM VERECEK HESABINI'

Sırrı Süreyya Önder, ''Yorumunuz nedir?'' sorusu üzerine, ''Sayın Çiller duygulandı, baya duygulandı yani, gözleri yaşardı," cevabını verdi.

Önder, “Çiller’in ‘Benim böyle bir şey yapacağımı nasıl düşünürsünüz? Ben bir anayım" dediğini aktardı. Önder, şunları söyledi: “Ben de tezgahın böyle çalıştığını, sistemi hiç bilmeyen birini sistemin önüne koyduklarını, ama hayatın olağan akışında siz ‘Kürt iş adamlarının listesi var’ dedikten sonra keklik gibi Kürtler öldürülünce sormaz mı insan? Ben hiç bunların adını yeni duymuştum o zaman. Peki bu mazeret mi? Giden canlara ne olacak? Sizin beceriksizliğinizin, sizin acemiliğinizin bu ülkeye daha fazla savaş, kan, gözyaşı olarak fatura edilmesinin hesabını, acemiliğinizdeki masumiyete mi vereceğiz? Hangi anaya bunu kabul ettirebilirsiniz? Bunları konuştuk."

ÇİLLER: 28 ŞUBAT'TA ÇOĞUNLUK AZINLIĞA ÇEVRİLDİ

Komisyonda 28 Şubat ile ilgili konuşan Çiller ise, "Demokrasinin en temel ilkesi ihlal edildi. 28 Şubat'ta bir çoğunluk bir azınlığa çevrilmiştir," dedi.

"28 şubat bir darbedir," diyen Çiller, bu darbenin diğerlerinden farklı olduğunu belirterek, "Ama farklıdır, ezber bozan bir darbedir. İki konuda farkı vardır. Birincisi bu darbenin bir kesit olmayışından kaynaklanmaktadır.İkincisi de tankla tüfekle yapılmamıştır. Meclisin kapısına bir kilit vurulmamıştır," açıklamalarında bulundu.

Çiller, "Çoğunluğu ikna odalarında azınlığa çevirmişlerdir. Tansu Çiller siyaseten bitirilirse DYP bitirilecektir. Çiller bitirilirse REFAHYOL düşecektir denmiştir. Azınlığı çoğunluğa çevirilen bir başka iradenin süreciydi. Amaçları beni bitirmekti. Milletvekili teker teker DYP'den koparılmıştır. Bu siyasetçilerin göğsüne batırılmış bir hançer gibi duran bir fotoğrafın tablosudur," dedi.

'TARİH YANLIŞ YAZILMIŞ, MİLLET YANILTILMAYA ÇALIŞILMIŞTIR'

Çiller konuşmasına şöyle devam etti:

"Sincan'da tanklar yürütülmüştür ama Meclis'e gelememiştir. Tarih yanlış yazılmış, millet yanıltılmaya çalışılmıştır. Asıl bedel millete çıkarılmıştır. Bu darbenin gerçek faturasının ne olduğunu ekonomideki sonradan çıkan tablodan görebilirsiniz. Batan bankalar resmi kayıtlara geçmiştir. Batan bankaların faturası milli gelirin bir buçuk yıllık bedelidir."