Halkların Demokratik Partisi (HDP), cumhurbaşkanı seçimi için aday gösterdiği Selahattin Demirtaş için Meclis Başkanlığı'na başvurdu.

Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu ve Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi adaylık başvuruları sonrası HDP de adayı Demirtaş için milletvekillerinden topladığı imzaları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek'e teslim etti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Çankaya Köşkü'ne artık halkın gerçek temsilcisinin çıkmasının zamanının geldiğini söyledi. Statükocu bir anlayış yerine halkın değerlerini dikkate alan, toplumun tamamını kucaklayan bir anlayışın oturması gerektiğini dile getiren Baluken, halkın önüne güçlü bir kampanya ile çıkacaklarını kaydetti.

Katılımcı demokrasi, yerinden yönetim ve kadınlar başta olmak üzere birçok konuda toplumsal talep bulunduğunu belirten Baluken, bu talepleri kollektif bir akılla yerine getirmek için çalışacaklarını söyledi, sürecin hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.

Başbakan'ın adaylığı konusundaki bir soru üzerine HDP Meclis İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, "En az bizimki kadar meşrudur." değerlendirmesinde bulundu.

Önder, Erdoğan'ın Başbakanlıktan istifa etmemesiyle ilgili Önder, istifa etmemesinin etik ve adil olmadığını ifade etti.

Meclis Başkanı'nın seçim sonuçlarının kabulüne yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, şimdiye kadar üç adayın çıktığını, seçime herkesin adayları kabullenerek girdiğini, bu sebeple hangi aday kazanırsa kazansın sonuçları herkesin kabul etmesi gerektiğini söyledi. Ortaya çıkacak sonucun halkın iradesi olduğunu vurgulayan Kaplan, seçimlerin adil olması koşuluyla kabullenilmesi gerektiğini belirtti.

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nu rakip görmediklerini, asıl rakiplerinin Başbakan olduğunu ifade etti. Seçimin Selahattin Demirtaş ile Recep Tayyip Erdoğan arasında bir yarışmaya sahne olacağını kaydetti. Sadece Kürtlerin değil bütün halklar için aday çıkardıklarını dile getiren Buldan, bunun için güçlü bir kampanya yürüteceklerini vurguladı.