TBMM Genel Kurulu’nda, 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Öngören Teklif üzerinde yapılan görüşmelerde, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin arasında tartışma çıktı. Sırrı Sakık, "Uzman çavuşların orduda ayrımcı bir politikaya tabi tutulduğunu, çocukların, eşlerinin orduevine alınmadığını ifade etmiştik, bu hale devam ediyor, neden orduevine giremiyorlar" diye sordu.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Daha önce sorduğunuz soruya nifak sokma olarak cevap verilmiş, aynı soru aynı cevap bugünde geçerlidir. Neden nifak sokmak dersek, ben bu sorunun samimi olduğuna inanamıyorum" dedi.

-"SEN DE YAPARSIN OLUR BİTER, BU İŞARET PARMAĞIDIR"-

BDP sıralarından gelen tepkilere de İçişleri Bakanı, "Size cevap vermiyorum, Sırrı Bey cevap verebilir, susmasını bilin. Size de ayrıca cevabım var" dedi.

BDP’li vekillerden gelen itirazlar üzerine Bakan Şahin, "Canın da sıkılır, böyle yapsan ne olur yapmasan ne olur, sen de yaparsın olur biter, bu işaret parmağıdır" dedi.

-"ONBAŞI" SÖZÜNE YANIT-

İçişleri Bakanı Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sayın Sakık, bu ülkenin Genelkurmay Başkanına sizin partinizin iki taneden biri genel başkanı kalkıp general değil, ben seni onbaşı olarak görüyorum derse, sen sus, cevap vereyim, her vesileyle bu ülkenin polisine, askerine, memuruna çalışanına hakaret derecesinde sataşmayı kendinize bir ilke edinmişsiniz, bu sözlere çok alışığız, bu samimiyetsiz sorulara da çok alışığız."

İçişleri Bakanı’nın sözlerine, Sakık, "Samimiyetsiz sensin" karşılığını verdi.

-"SİZ ON PARA ETMEYEN İNSANLARSINIZ"-

İçişleri Bakanı Şahin, konuşmasını şöyle devam etti:

"Bu sözler on para etmeyen insanların ağzına yakışan sözlerdir. Onbaşı sözü de çavuş sözü de general sözü de sizin ağzınıza yakışmıyor. Onlar bu devletin görevlileridir. Siz on para etmeyen insanlarsınız ve o sözleri söylüyorsunuz.

Bu ülkenin ordusunun Genelkurmay Başkanına hakaret amacıyla şerefli onbaşıyı dile getiren hakaret amacıyla dile getiren partinin bir başka üyesinin burada kalkıp uzman çavuşlar orduevlerine alınmıyor yaklaşımını ben samimi olarak bulamam."

İçişleri Bakanı’nın konuşmasını tamamlamasının ardından AKP’li vekiller ile Sakık arasında alkış tartışması yaşandı. AKP’li vekiller de, "Sana mı soracağız ne yapacağımızı" karşılığını verdi.

-"DİLİNİZ AĞZINIZA YERLEŞMİYOR"-

Sataşma nedeniyle söz isteyen Sakık, "İlk önce terbiyeden ve edepten siz pay almalısınız, çünkü konuştuklarınızı bilmiyorsunuz. Siz eğer Genelkurmay’a bu kadar saygılıysanız dün Genelkurmay Başkanıydı bugün de terör suçundan dolayı cezaevinde, teröristbaşıdır" dedi.

"Bu zat iç barışımızı baltalamak için ne gerekiyorsa onu yapıyor" diye konuşmasına devam eden Sakık ayrıca, "Herkese dil uzatıyor. Bu kadar büyük bir dilinizin olduğunu biliyoruz, diliniz ağzınıza yerleşmiyor. Ama biz size, bize hakaret etme hakkını vermeyiz. Size harfiyen hepsini iade ediyorum" dedi.

-ELİNDEKİ MERMİYLE KONUŞTU-

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, TBMM Genel Kurulu’nda kürsüye mermiyle çıktı ve konuşmasını bitirdikten sonra elindeki mermiyi kürsüye bıraktı.

TBMM Genel Kurulu’nda, 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Öngören Teklifi’nin 2. maddesi üzerinde konuşan Sırrı Sakık, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e tepki gösterdi.

Elindeki mermiyi göstererek konuşan Sakık, şöyle dedi:

“Sayın Bakan sizin bu dilinizdir ki bakın geçen gün sizi telefonla aradım, konuştum. 9 Aralık’ta ben Ankara’dan Adana’ya giderken silahımı VIP’te güvenlik güçlerine teslim ettim. Ve silahımda hiçbir mermi yoktu. Zabıtlar tutuldu, ben Adana Havaalanı’na gittim, oturdum, benim masama silahımı getirip bıraktılar ve hemen yanında da bana bir mermi hediye ettiler, masama koydular. Biz bu mermilerin ne olduğunu biliriz. Çünkü nereden geldiğimizi siz çok iyi bilirsiniz. Bu mermiler infaz yapılmadan önce birileri hedefe oturtulmuşsa bu mermiler onun masasına koyulur veyahutta adresine gönderilir, bunu sizinle paylaştım. Kamuoyuyla paylaşmadım. Gruptaki arkadaşlarımla paylaştım. Bu sorunu belki insani ilişkilerle çözeriz dedim. Bir ayı aşkın bir süredir hiçbir işlem yapılmadı. Eğer siz Ankara’daki tutanakları, oradaki kameraları alıp incelerseniz silahın boş olduğunu siz de görürsünüz. Siz Adana’daki kamera kayıtlarını alıp bu merminin nasıl benim masama koyulduğunu görürdünüz. O da olmadı, ikinci bir mektup geldi. Her gün tehdit mektupları alıyoruz. Bizi ölümle tehdit ediyorlar.”

-“BEN VE ARKADAŞLARIMA BİR ŞEY OLURSA İLK SORUMLU SİZ OLACAKSINIZ”-

İçişleri Bakanı’na dönerek konuşmasını sürdüren Sakık, “Vallahi ölümden korkmuyoruz. Kamuoyuna da buradan uyarıyorum. Allah adına diyorum ki ben ve arkadaşlarıma bir şey olursa ilk sorumlu siz olacaksınız. Bizimle çatışmak, vallaha hodri meydan, bizim tercihimiz değil ama başımız üstünde de yeri var” dedi.

-KONUŞMASI BİTİNCE MERMİYİ KÜRSÜYE BIRAKTI-

Konuşması bitince elindeki mermiyi kürsüye bırakan Sakık, “Adana’da benim masama konulan bu kurşunu buraya bırakıyorum” dedi. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu da, “Evet lütfen onu alınız. Lütfen sahibine veriniz” dedi. Ardından kavas tarafından kürsüdeki mermi alındı.