HDP, 29 Kasım'da Kobani'ye yapılan iki ihtihar saldırısına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Türkiye tarafından Kobani Kantonu’na yönelik yapılan iki ihtihar saldırısına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Sarıyıldız, “Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Suruç Basın Merkezi ile Urfa Valisi yaptıkları ayrı açıklamalarda söz konusu saldırıda, aracın Türkiye topraklarından geçerek sınır kapısına ulaştığı iddialarının doğru olmadığı beyanatını verdi.

“Ancak görgü tanıklarının ifadelerine göre sınırdaki kilitli demir kapının, araç tarafından yıkıldığı belirtilmektedir. Öte yandan Fırat Haber Ajansı’nın  paylaştığı görüntü ve fotoğraflarda da Türkiye tarafından TMO’ya ait buğday silosuna yerleşen IŞİD’in sınır kapısına ve kente saldırdığı açıkça görülmektedir.

“Kobani’nin kent girişine ve TMO’ya ait buğday silosuna oldukça yakın olan Suruç’un Etmanek Köyü’nde köylülerin anlatımına göre saat 16:15 sıralarında 1’i yaralı 15 IŞİD mensubunun boş bir eve girdiği, hava karardıktan sonra 7 zırhlı aracın köye girdiği ileri sürülmektedir” dedi.
Sarıyıldız, Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

Türkiye tarafından geldiği belirtilen bomba yüklü bir aracın Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobanê’ye geçerken infilak ettiği iddiası hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Türkiye tarafından TMO’ya ait buğday filosuna yerleşen IŞİD çetelerinin sınır kapısına ve kente saldırdığı anın görüntü ve fotoğrafları hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

MO ile Mürşitpınar Sınır Kapısı arasında sadece 25 metre mesafe olmasına rağmen sınır kapısında bulunan askerler buğday silosuna yerleşen IŞİD çetelerine neden müdahale etmemiştir?

Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndaki kilitli demir kapı nasıl yıkılarak yere serilmiştir? Milletvekillerinin dahi Mürşitpınar Sınır Kapısına yaklaşmasına izin vermeyen asker ve polisler nasıl olur da IŞİD çetelerinin geçişini fark etmemiştir?

1’i yaralı 15 IŞİD çete mensubunun Etmanek Köyü’nde boş bir eve girdiği, hava karardıktan sonra 16 zırhlı aracın köye girdiği iddia doğru mudur? Söz konusu iddia doğru ise 15 çete mensubu zırhlı araçlar tarafından nasıl fark edilmedi? Ya da çete üyeleri başka bir alana mı taşındı?

Devletin “güvenlik” gerekçesi ile sınır hattında boşalttığı köyler IŞİD çetelerinin geçişini kolaylaştırmak için mi yapıldı?

Mürşitpınar Sınır Kapısını 24 saat boyunca izleyen kamera ve termal kamera görüntüleri Suruç Kaymakamı’nın bizzat masasındaki monitöründen izlenmektedir. Söz konusu görüntü ve kayıtlar incelendi mi?

Saldırının heyetimizin uzun bir aradan sonra Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’la yapacağı güne denk gelmesi bir tesadüf müdür? Bu tür eylemlerin sürece zarar verecek, sekteye uğratacak bir boyutunun olması hükümetinizi ilgilendirmiyor mu?

Rojava ve Kobani politikanız somut olarak hangi kriterlere dayanmaktadır? Rojavada’ki kantonları kabul etmeyi düşünüyor musunuz? Rojava’da yaşayan Kürtlerin kolektif hakları konusunda somut eylem planınız nedir?