'Şike Yasası' olarak da bilinen "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" Meclis'te aynen kabul edilerek Köşk'e gönderildi.

 

İSTANBUL- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilerek TBMM'ye geri gönderilen Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa, TBMM Genel Kurulu’nda aynen kabul edildi ve yeniden Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilen ve bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade edilen şike cezalarını indiren kanunun görüşmeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda saat 00:30'da başladı. Bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından başlayan Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun görüşmeleri yaklaşık 4 saat sürdü. Yasa, görüşmelerin sonunda 284 kabul, 6'da ret oyu ile aynen kabul edildi.

 

BARDAK KIRILDI

 

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin sözlerine sinirlenerek, konuşma yaptığı kürsüdeki bardağı kırarak fırlattı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir kez daha görüşülmek üzere iade ettiği sporda şike cezalarını indiren kanunun TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri, Canikli ile Kaplan'ın tartışmasına sahne oldu. Kanunun 1. maddesinin görüşmeleri üzerinde söz alan Canikli, kendisinden önce konuşan Kaplan'ın, ''şike soruşturmasına'' ilişkin iddianamede adının geçtiğini söylediğini belirtti.

 

Elindeki iddianameyi gösteren Canikli, adının bir yerde, iki eski Giresun Spor Başkanı'nın telefon konuşmasında geçtiğini kaydetti. Canikli, başkanlardan birinin diğerine, ''İki sefer yönetim ertelendi, bana bırakıp gitmedin, Olgun Aydın Peker seni tehdit ettiğin için gittin. Giresun'da senin Peker tarafından tehdit edildiğini, ondan dolayı gittiğini herkes biliyor. Vali'ye de açtın, Nurettin Canikli'ye de açtın, beni Peker tehdit etti diye'' dediğini aktardı.

 

BÖYLE HUKUKÇU OLUR MU?

 

Canikli, ''iddianameye adının karışması'' söyleminin, hukuken her anlama gelebileceğini belirterek, ''Onurlu insan böyle iddiada bulunurken, bütün açıklığıyla ortaya koyar. Ayak oyunlarıyla, bu şekilde alicanbaz oyunlarıyla, onursuz şekilde olmaz, ayıptır. Bir de hukukçu olduğunuzu söylüyorsunuz, böyle hukukçu olur mu? Böyle ancak hukuk teröristi olur. Böyle mantık, insan, milletvekili olur mu? Utanın, buradan özür dileyin. Böyle terbiyesizlik olmaz'' diye konuştu. Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan Kaplan, burada, herkesin ağzından çıkanın kulağının duyması gerektiğini ifade etti.

 

BARDAĞI KIRDI PARÇALARINI FIRLATTI

 

Canikli'nin adını, iddianamede kendisinin değil, savcıların yazdığını ifade eden Kaplan, ''İddianamede var mı yok mu? Sanıktır, 'şununla suçlanıyor' demedim. Hükümetin atadığı Federasyon Başkan Yardımcısı da sanıktır, partinizin içinde seçilmişler de var; sanıktır. Sayın Canikli, siz kalkıp bu kürsüde hakaret ediyorsunuz, tehdit ediyorsunuz. Sözlerinizi geri almanız lazım. İddianame yer aldınız mı almadınız mı; iddianamede yer almanızdan niye gocunuyorsunuz? Doğruyu söylediğimizde kürsüden gelip bize hakaret edip, küfredip, tehdit edip, çoğunluğunuza güvenerek susturacağınızı zannediyorsanız, ona kalkışmayın'' dedi.

 

Süresinin sona ermesine rağmen konuşmasına devam eden Kaplan'ı, Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam uyardı. Canikli'nin sözünü geri almasını isteyen Kaplan, ''Hakaret de tehdit de edemezsiniz'' dedi. Kaplan, kürsüde bulunan su bardağını alarak sert bir şekilde kürsüye vurdu. Kaplan daha sonra, kırılan bardağın parçalarını kürsünün önüne doğru fırlattı.

 

'ÖZÜR DİLEYECEK, SÖZÜNÜ GERİ ALACAK'

 

Bunun üzerine BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder kürsüye koşarak, Kaplan'ı sakinleştirmeye çalıştı. BDP'liler Kaplan'ı tutmaya çalışırken, Kaplan, ''Özür dileyecek, sözünü geri alacak'' diye bağırdı. Sağlam, birleşime ara verdi, Kaplan da milletvekilleri tarafından kulise çıkarıldı.

 

SAVUNMAYA DAVET

 

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, tutanakları okudu. Sağlam, "Bu sözler karşısında siz kürsüye çıkıp, kürsüdeki bardağı kırdınız, parçaladınız. Kafasına atmadınız ama kafasına da gelebilirdi herkesin" dedi. Sağlam İçtüzüğün "Disiplin cezalarında savunma ve özür dileme" hükümlerini içeren 163. maddesini okudu. "Yaptığınız hareket, bardağı kürsüye vurup kırdınız. Üstüne yürüdünüz. Sizi zorla zaptettiler. Üstüne yürüdünüz. Şimdi ben size kınama cezası vermek üzere savunmanızı istiyorum. Lütfen kürsüye buyurunuz" diyen Sağlam, Kaplan’ı kürsüye davet etti. Bunun üzerine Kaplan, "Ben sizin hukukunuz hakkında söz istiyorum" dedi. Sağlam da "O geçti, orada yapılacak bir şey yok" karşılığını verdi. Kaplan ise "Engizisyon mahkemesi kuramazsınız" diye konuştu.

 

SAVUNMAYI ÖNDER YAPTI

 

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, savunma yapmak için kürsüye gelmeyen Kaplan’ın savunmasını yapmak istediğini söyledi. Konuşmasına, "yasaya ilk şiddeti bulaştırdık, hayırlı uğurlu olsun" diye başlayan Önder, "Sayın Meclis Başkanvekili, bir yerden itibaren tutanakları okudu. Filmi bir tık daha başa sararsak, hepimiz rahatlayacağız. ’Sayın Canikli’nin adı geçiyor’ dedi. Sonrasında, ’taşrada siyaset yapmanın böyle şeyleri vardır’ dedi, hepiniz buradaydınız. ’Bu mevzulara adı bulaştırılır’ dedi. Tutanakların o kısmını da açıklarsak bu mesele huzura kavuşur. Sarılırlar, bu işleri de olmamış sayarız" diye konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Önder’in bu sözleri üzerine,

"Kendini kontrol edemiyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

 

İNCE: AMACINIZI AŞTINIZ

 

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Kaplan’a, "amacınızı aştınız" diye seslendi. İnce, "Sayın Kaplan, sanki Sayın Canikli bu işin içindeymiş gibi imada bulundunuz. Biz herkesle konuşuruz. Bunda sakınca yoktur. Sayın Hasip Kaplan da sinirlenmiş olabilir. Bardağı kırdı, sıçradı özel bir kasıtla Sayın Mahir Ünal’a doğru atmadı. ’Sporda şiddet’ derken siyasette şiddetten bir geri adım atalım diyorum" diye konuştu. İnce, Canikli’nin haksızlığa uğradığını düşündüğünü söyledi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da parlamentonun birlikte bir sonuç oluşturarak, işi tamamlanması gerektiğini söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise hiç hoş olmayan hadiseler.

 

yaşandığını ifade etti. Elitaş, şunları söyledi: "Sizi dinlerken beynimden vurulmuşa döndüm. O anda düşündün, ’demek ki Nurettin de burada bunun içinde’ dedim. İyi niyetli değilsiniz. Mesleğinize saygınız varsa iftira gibi töhmet altında bırakacak bir söylemde bulunmayın.

 

Sayın Kaplan gelsin, ’Sayın Canikli’yi incittim, özür diliyorum’ desin. Canikli de ’bana yapılan bu hareket karşısında amacını aşan sözler söyledim’ desin ama Sayın Kaplan, Türk milletinden özür dilesin. Bugüne kadar birilerinin üzerine su fırlatıldı ama ilk defa kürsüde bardak kırıldı. Şiddet uygulanmaya kalkıldı. Buradaki bardak parçaları AK Parti Grubu’na karşı fırlatılmaya kalkıldı." (Radikal)