Siirt'te on binlerce yurttaş barış için yürüdü. Yürüyüş boyunca çözüm sürecinin tekrar devreye konulmasını ve ellerin tetikten çekilmesi yönünde sloganlar atıldı.

Siirt Belediyesi, Baro ve Barış Anneleri Meclisi öncülüğünde 37 siyasi parti ile sivil toplum örgütünün katılımıyla başta Kürt sorunu olmak üzere tüm sorunların diyalog ve müzakere yolu ile çözülerek kalıcı barışın sağlanması amacıyla "Gelin Barışı Hep Birlikte Örelim" sloganıyla Siirt’te barış yürüyüşü gerçekleştirildi.

Siirt Belediyesi önünde bir araya gelen ve aralarında HDP Siirt Milletvekili Hatice Seviptekin, Siirt Belediyesi Eş Başkanları Belkıza Beştaş Epözdemir ile Tuncer Bakırhan,HDP, DBP, CHP, KESK, DİSK, Belediye İş, Makina Mühendisleri Odası, Kent Konseyi, Siirt Barosu, Tabip Odası, TZOB, Fıstık Üreticileri Birliği, İHD, ZMO, Barış Anneleri Meclisi, Barış Meclisi, KJA, BERFİN Kadın Danışma Merkezi, KAMER, MEYADER, MAPER, TUHAD-DER, Siirt Anadolu Araplar Birliği, Siirt Gönüllüleri Platformu, MIŞAR DER, SESOB, Çölyakla Yaşam Derneği, Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği, Çifti Malları Koruma Derneği, Siirt Sanayici ve İş Adamları Derneği, Avcılar Derneği, ZEHRA DER, SİDA-DER, Gazeteciler Cemiyeti, Eczacılar Odası, KURDİ-DER temsilcilerinin yanı sıra on binlerce kişi katıldı.

“Silahlar sussun barış konuşsun” ve “İktidar uğruna gençlerimizin kanı dökülmesin” yazılı pankartların taşındığı yürüyüşte sık sık, “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Katil IŞİD işbirlikçi AKP” ve “Bıji aşiti” sloganları atıldı. “Siyasi soykırım operasyonlarına hayır”, “İnadına barış”, “Savaş acıdır, gözyaşıdır” ve “Saray sussun halk konuşsun” dövizleri ve YPG/J bayrakları ile PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posterinin taşındığı yürüyüş ıslık, zılgıt ve alkışlar eşliğinde Orhan Doğan Kent Parkı önünde son buldu.

‘DURAKLATILAN SÜREÇ TEKRAR BAŞLATILSIN’   

Kitle adına açıklama yapan Siirt Tabipler Odası Başkanı ve Barış Meclisi üyesi Ekrem Bilek, seçimlerden sonra ülkenin bilinçli olarak çatışmaya ve kaosa sürüklendiğini belirterek, “Onlar ne kadar savaş çığlıkları atıyorlarsa, biz barışseverler de bin kere daha kararlı olup barışı haykırmalıyız” dedi. Ekrem, “Acilen Oslo’yla başlayan, İmralı’da perçinleşen ve devlet nezdinde kabul görülen çatışmasızlık ortamının yeniden tesis etmek için eller tetikten çekilmeli, siyasi partiler, parti ve şahsi çıkarlar bir tarafa bırakılıp parlamento bünyesinde bir araya gelip savaşı değil barışı konuşmalı, barış sürecinde tuzakların oluşmaması için bağımsız aydınların STK’ların İmralı sürecine dahil edilip sürecin şeffaflaştırılması gereklidir” şeklinde konuştu.

İktidar güçlerinin güvenlikçi yöntemleri geçmişte fazlasıyla denediklerini belirten Ekrem, “Bu yöntemlere yeniden sarılmamalıdır. Diyalogun ve çözümün önü açılmalıdır. Kapalı kapılar ardında yürütülen, içeriği ve yol haritası toplumdan gizlenen çözüm sürecini halka açık şeffaf bir şekilde yapılması karşılıklı güvensizlikleri ortadan kaldırarak halkın STÖ’lerin bu sürece daha güçlü sahip çıkmasını sağlayacaktır” dedi.

Ekrem, “Çok önemli bir söz vardır. Savaşta babalar oğullarını gömer, barışta oğullar babalarını gömer” diyerek sözlerini sonlandırdı.

‘SAVAŞ HEMEN DURSUN, BARIŞ ŞİMDİ OLSUN’      

Bilek’in ardından konuşan HDP Siirt Milletvekili Hatice Seviptekin, “Bugün oluşan birlik ve beraberliği biz yıllardır bekliyorduk. Siirt’te bulunan tüm partiler ve STK’lar ile birlikte halkımız bir araya gelerek bugün burada barış için yürüdü ve barışı haykırdı” dedi.

Annelerin gözyaşlarının dili ve dini olmadığının altını çizen Hatice, “Feryatlar tek yürekten, ağıtlar tek ağızdan çıkıyor. Neden barış değil de savaş?” diye sordu. “Çözüm süreci Amed’de başladı, Amed’de bitmeli” diyen Hatice, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ne oldu da bir anda yeniden savaş başladı, savaş uçakları yeniden tepemizde uçmaya başladı, çocuklarımızın katledilmeye başlandı? Buradan Davutoğlu ve Erdoğan’a sesleniyoruz; Savaş hemen dursun, barış şimdi olsun. Nasıl ki barışta oğullar babalarını gömüyorlarsa, yine barışta da annelerin zılgıtları ve halayları yeri göğü inletiyor. Buradan herkese söz veriyoruz; barışın takipçisi olacağız.”