Mesut Hasan Benli / Radikal

Redhack grubu üyesi oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan ve 4 gün gözaltında kalan 14 şüpheli savcılık ve hâkimlik sorgularının ardından serbest bırakıldı. Devlet kurumlarının internet sitelerini hackledikleri ve buradaki bilgileri yurtdışına gönderdikleri iddia edilen şüpheliler, bu suçlamayı reddetti.

Redhack üyelerine yönelik yapılan soruşturmada geçen Cuma günü 8 ilde 14 şüpheli gözaltına alınmıştı. Aralarında oyuncu Barış Atay’ın da olduğu ‘şüpheliler’ kelepçeli bir şekilde sağlık kontrolüne götürülürken, haklarında üst düzeyde güvenlik önlemleri alındı. Emniyet ve savcılığın şüphelilere yönelik temel suçlaması, söz konusu kişilerin ‘Redhack’ isimli bir suç örgütünün üyesi oldukları ve bazı devlet kurumlarının internet adreslerini hackleyerek belgeleri yurt dışında bazı sitelere gönderdikleriydi.

BU RUMUZLARI TANIR MISINIZ?

Dosyada, hacklenen devlet kurumları tek tek isimleri sayıldıktan sonra şu değerlendirme yapıldı:
“Devlet kurumlarına ait internet siteleri, çok sayıda özel şirket ve şahıslara ait internet siteleri ile e-posta adreslerinin Redhack suç örgütü adına hacklendiği, hackleme işlemlerinin sosyal paylaşım sitesi olan www.twitter.com isimli internet sitesinde oluşturulan “@TheRedHack” isimli profil hesabından duyurulduğu, hacklenen sitelerden elde edilen verilerin özellikle yurtdışında yayın yapan internet siteleri üzerinden yayınlandığı tespit edilmiştir.”

Şüphelilere söz konusu internet sitelerinin hacklenmesi konusunda bilgileri olup olmadığı sorularak, şöyle denildi:

“Hacklenen sitelerde elde edilen bilgilerin yurtdışında yayınlanan Redhack örgütüne ait sitelerde ve diğer sitelerden kimler yayınlamıştır.”

Emniyet ve savcılık, Redhack üyesi olduğu iddia edilen kişilerin, bir sohbet kanalı üzerinde kendi aralarında yaptıkları görüşmelere dikkat çekti. Bu görüşmelerde örgüt üyelerinin devlet kurumlarına yönelik siber saldırı yapmayı planladıkları iddia edildi. Şüphelilere bu toplantıya katılan ve Manyak, Redjunior, Rha, Pnafilov, precipice gibi rumuzlu kişileri tanıyıp tanımadıkları da soruldu.

'MANYAK' BEN DEĞİLİM

Polis ve savcılığa göre soruşturma kapsamında örgütün sorumlulardan olan ‘Manyak’ nick’ini kullandığı iddiasıyla Taylan K, de gözaltına alınmıştı.

Taylan K, hâkimlik sorgusunda “Manyak rumuzunu kullanan kişi ben değilim. Twitter hesabım yok. İşlettiğim restoranın twitter hesabından Redhack’ın twitlerine bakıyorum. Bilgisayar kullanmam düzeyim orta düzeydedir. Manyak logosunu kullanan şahısla ilişkilendirmem doğru değildir” diye konuştu.

Emniyet sorgularının ardından şüpheliler önceki gün adliyeye sevk edildi. Ancak sürpriz bir kararla soruşturma dosyası TMK 10’uncu maddesiyle görevli savcılığa gönderildi ve şüphelilerin ifadeleri burada alındı. Savcılık sorgusunun ardından 5 şüpheli, ‘Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklama, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme ve orada kalma, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme’ suçlamasıyla ve tutuklama istemiyle sevk edildi. Hâkim 5 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol kararı uygulayarak serbest bıraktı.

HAKİME GÖRE 'DELİL' VAR

Dosyada söz konusu kişilerin Redhack üyesi olduğuna dair somut bir delil ortaya konulmazken, şüpheliler serbest bırakan 2 no’lu Hâkimliğin kararında “atılı suçların işlendiğine dair kuvvetli olguların varlığı dikkate alınarak tutuklama sebeplerinin var olduğu” yönündeki değerlendirmesi de dikkat çekti. Böylece bu soruşturmada gözaltına alınan şüphelilerin tamamı serbest kaldı.

HUKUKÇULAR: ÇAĞIRSAN DA GELİRLER, NEDEN GÖZALTI?


Hukukçular, gözaltı işleminin keyfi olarak kullanıldığı görüşünde. Yargıçlar Sendikası Başkanı hâkim Ömer Faruk Eminağaoğlu gözaltı işleminin, şüphelilerin ‘ifade vermeye gelmeme’ durumu söz konusu olduğunda başvurulması gereken bir yöntem olduğunu belirtti.

Gözaltılar yargısız infaz gibiEminağaoğlu, “Bir suç isnadı, mutlaka kişinin tutuklanmasını gerektirmemektedir. Kişiyi neden gözaltına alırsınız, sorguya gelmeme durumu söz konusu ise gözaltı işlemi yapılabilir. Böyle bir işleme başvurmayı düşünen savcı, kişiyi bulamayacağı düşüncesiyle gözaltı alma yoluna gitmektedir. Ama kaçmayacak, delil karartmayacak, çağırsan gelecek kişiyi ‘Gel bir dört gün gözaltında kal’ demek, yargı yetkisini yargısız infaz şeklinde kullanmaktır. Yargılamadan cezanın infazı şeklindedir” dedi.

Korku imparatorluğuÇağdaş Hukukçular Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Aslan da gözaltına gerek kalmadan bir davetiye yönetimiyle şüphelilerin ifadelerinin alınabileceğine dikkat çekerek “Toplumda asılsız soruşturmalarla, uyduruk delillerle insanların evleri erken saatlerde basılıyor. İnsanlar gözaltına alınıyor. Sonuçta bütün şüpheliler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıyor. Bütün bu işlemler sıradan bir davetle yapılabilir. Ancak devlet adeta bir korku imparatorluğu yaratarak, insanlar temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakılıyor ve toplumsal muhalefet sindirilmeye çalışılıyor” dedi.

İNTERNET VAR MI?

Soruşturma dosyasına göre, 4 gün gözaltında tutulan ‘şüpheli’lere yöneltilen bazı sorular şöyle:

“İkametinizde kullanmakta olduğunuz internet hattı var mıdır? Kimin adına kayıtlı?
Bilgisayar bilginiz ne düzeydedir? Bir bilgisayar yazılım ve programını eğitimi aldınız mı?
Sosyal paylaşım sitelerinden herhangi bir tanesinde kullanıcı profil sayfanız var mıdır?
Tarafınızca oluşturulan ve kullanılan herhangi bir web sitesi var mıdır? Varsa içeriği nedir?”

SİLAHLI ÖRGÜT ÜYELİĞİ


Geçen yıl yine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı Redhack soruşturmasında ise gözaltına alınan şüphelilerden 7’si tutuklanmıştı. 7 şüpheli yaklaşık 9 ay cezaevinde kaldıktan sonra çıkarıldıkları mahkemece serbest kalmıştı. Soruşturmada şüpheliler terör örgütü üyeliği suçlamasına maruz kalmıştı. Hazırlanan iddianamede yine kamu kurumlarının internet adreslerini hackleyen ve burada yer alan bazı bilgileri kamuoyuyla paylaşmaktan ibaret eylemleri nedeniyle grup üyeleri hakkında ‘silahlı örgüt üyeliği’ suçlamasından ceza talep edilmişti.