HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Meclis Genel Kurulun'da konuştu.

HDP'li vekillerin tutuklanmasıya ilgili AKP'li Yasin Aktay'ın sözlerine yanıt veren Yiğitalp, "milletvekillerini tutuklamak kime teselli oluyor" dedi.

Yiğitalp, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesi'nin etrafının kolluk kuvvetleriyle çevrilmiş olmasını da sordu.

Yiğitalp'in konuşmasından satırbaşları şöyle:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanmasından sonra Diyarbakır Belediyesi'ne neler oldu, oluyor biliyor musunuz? Sur Belediyesi'nin önünde güvenlik, kolluk güçleri var. Etrafı kolluk güçleriyle çevrili bir belediye hakkında ne düşünür insan? Ne olarak görür? Bir emniyet teşkilatı olarak görür, bir karakol olarak görür ama asla bir belediye hizmet binası olarak görmez.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de aynı şekilde karakol ve emniyet binası görünümünde. Diyarbakır halkının kendi iradesi ve emeğiyle kazanmış olduğu demokratik haklarını, gayri meşru yolllarla AKP kendi iktidarını sağlamlaştırmak için kurban etmiştir. Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyum "Amed Belediyesi" yazılı tabelayı kaldırmış yerine "Diyarbakır Belediyesi" yazılı tabelayı asmıştır. Amed yerine Diyarbakır yazarak Amed hakikatını yok edeceğini sanan Kayyum yanılıyor.

Hükümet Sözcüsü'nün yapmış olduğu bir açıklamaya dikkat çekmek istiyorum, açıklama şöyle: "Milletvekillerinin tutuklanması toplumda bir teselli oluşturuyor." Seçilmiş olanları tutuklamak ne zamandan beri teselli oluşturuyor? Bakın, milletvekillerini tutuklamak kime teselli oluyor arkadaşlar?

Ben AKP'ye soruyorum. Bir Hükümet Sözcüsü nasıl olur da böyle bir cümle sarf eder? Yani bizim arkadaşlarımızın tutuklanmış olması kimleri teselli ediyor? Kimler bizim tutuklanmamızdan dolayı mutlu oluyor? "Biz, aslında siyaset olarak yargıya müdahale etmiyoruz, yargı işini yapıyor diyen hükümete soruyorum: "HDP'li milletvekillerinin tutuklanması bir tesellidir’’ cümlesi yargıya müdahale değil midir?

Kayyumla kadın kazanımlarını ortadan kaldıramayacaksınız Ağrı'ya da bir kayyum atandı. Kayyum atayarak, kadınların kazanımlarını yok sayarak, kadın kurumlarını kapatarak eril bakış açısını, yani savaşçı bakış açısını hayata geçirmeye çalışıyorsunuz. Ama şundan emin olsun AKP, yapmış olduğu bunca usulsüzlük ve antidemokratik uygulama, sağlamlaştırmak istediği iktidarının önündeki en büyük engel olacaktır.