HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli hiçbir muhalefet partisinin tek başına kazanamayacağı yerlerde seçenekleri düşünmek gerektiğini söyledi.

Temelli, Mersin’de ortak aday için bir girişimleri olup olmadığına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, “Belli yerlerde, istisna teşkil eden yerlerde, herhangi bir partinin tek başına kazanamayacağı yerlerde bu iktidarı geriletmek ve bu iktidardan Türkiye’yi kurtarmak için yan yana gelmekten daha doğal bir şey olamaz” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Mersin’de gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Sevgili arkadaşlar bildiğiniz gibi Mersin il teşkilatımız ablukaya alınarak açlık grevi yapan 10 arkadaşımız gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınma gerekçeleri yoktur. Emniyet ve savcılık gözaltı bahaneleri uydurmuştur. Arkadaşlarımız demokratik haklarını kullanarak açlık grevi yapmıştır. Orada yapılan eylemle Türkiye’nin en önemli sorununa dikkat çekilmiştir. Kürt meselesine çözüm üretilmedikçe, Türkiye’nin diğer bütün sorunlarının çözümsüz kaldığını geçmiş deneyimlerimizden biliyoruz. Kürt sorununun çözüm adresi çok nettir; İmralı ve Sayın Öcalan’dır. Devlet 5 Nisan 2015’ten beri Sayın Öcalan’a ağırlaştırılmış bir tecrit uygulamakta, Kürt meselesi çözümsüzlüğe mahkum edilmektedir. Bu çözümsüzlükle kan akmaya devam ediyor. Biz HDP olarak bu tecridin sona ermesini istiyoruz. Bir kez daha ısrarlı bir şekilde dile getiriyoruz ki bu tecrit son bulmalıdır. İlk aşamada Sayın Öcalan avukatları ile görüşmeli ve tecrit bitmelidir.

GÜVEN’İN TALEBİ KENDİSİNE YÖNELİK DEĞİL

Sevgili Leyla Güven bugün açlık grevinin 26’ıncı günündedir. Bu çok uzun bir süredir. Tüm demokratik kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bugün hâlâ birçok kesimin sessiz olduğunu görüyoruz. Leyla Güven açlık greviyle kendisine yönelik bir talepte bulunmamaktadır. Eylemi İmralı tecridinin sona erdirilmesine yöneliktir. Bu eylem Türkiye’nin barış ve demokrasi mücadelesine güç katmaktadır. Bu eylem ve itiraz Türkiye siyasetinin geleceği açısından önemlidir ve atılmış çok güçlü bir adımdır. Leyla Güven’i saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bu eylemi yalnız bırakmamak adına çeşitli illerde arkadaşlarımız açlık grevinde bulunmaktadır. Kamuoyunun dikkatini çekmek için demokratik eylemlere girmektedirler. Dün Mersin’de olduğu gibi illerimiz ablukaya alınıyor. Bu baskılara bir an önce son verilmelidir. İktidar bu kanun tanımaz tavrından vazgeçmelidir.

KRİTİK SINIR BEKLENMEMELİ

Açlık grevinde kritik tarihi beklemeden bugünden tezi yok herkes inisiyatif almalıdır. Türkiye’de yaşanan sorunları aşma konusunda HDP bu kadar çaba gösterirken, iktidarın sürekli HDP’yi düşmanlaştırma saldırıları çözümsüzlükten başka bir anlam taşımıyor. İçişleri Bakanı sabah akşam suç işlemektedir. HDP’yi düşmanlaştıran ve HDP’yi hedef gösteren açıklamalarda bulunmaktadır. Ağrı’ya gitmiş ve yine HDP’ye karşı konuşmuş, bunu yaparken bir hakikati de dile getirmiş. Ağrı’da “ne olur” diye yalvararak “bu kazanımlara son vermeyin” demiştir. Kazanım dediği kayyumdur. Kayyumu savunmak aczin en büyüğüdür, kanuna karşı işlenmiş suçtur. Suruç’ta olduğu gibi suçu övmeye ve suçluları korumaya devam etmektedir. Bu bakanın bir an önce istifa etmesi ve yerine birinin getirilmesi çağrısı yapıyoruz.

SEÇENEKLERİ DEĞERLENDİRMEK SORUMLULUĞUMUZ

(“Mersin’de seçim sürecine ilişkin bir diyaloğunuz var mı?” sorusu üzerine): Hem Mersin hem de Türkiye geneline baktığımızda biraz önce belirttiğim gibi, çalışmalarımız sürüyor. Fizibilite raporlarımız hazırlandı, komisyonlarımız kuruldu. Tüm Türkiye’de seçimlere gireceğiz. Ama belli yerlerde, istisna teşkil eden yerlerde, herhangi bir partinin tek başına kazanamayacağı yerlerde bu iktidarı geriletmek ve bu iktidardan Türkiye’yi kurtarmak için yan yana gelmekten daha doğal bir şey olamaz. Ortak adaylar belirlemek, demokrasi ve emekten yana tercihte bulunacak seçenekleri açığa çıkarmak, yerinden ve demokratik yönetime katkı sunmak önceliğimizdir. Bizler böyle çalışmalar yapıyoruz. Mersin özelinde de, İstanbul özelinde de bu tür çalışmalarımız var. Tek başına hiçbir partinin kazanamayacağı yerlerde demokratik seçenekleri değerlendirmek zorundayız. Bu bizim en önemli sorumluluğumuz.

ORTAK ADAY İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ:

(“Mersin’de aday çıkaracak mısınız?” sorusu üzerine): Bu konuda henüz karar vermedik. Ortak aday çıkarmak için çaba gösteriyoruz. Bir telaşımız ya da acelemiz yok. Herkese bu çağrıyı yapıyoruz. Bu tür yerlerde ortak adayları belirlemek büyük önem taşıyor, her yerde aday çıkarma çalışmalarımız sürecek.