HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, tezkereye ‘evet’ diyen CHP’yi yerel seçimlerde aldıkları pozisyondan yeterli dersi çıkarmamakla eleştirdi.

İktidardaki AKP Hükümeti’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyona dair Meclis’e getirdiği tezkereye ‘evet’ diyerek, saldırıların önünü açan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) parti içinde bile tartışma konusu olan bu tutumuna Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’den de eleştiriler geldi. 
 
HDP Eş Genel Başkanı Temelli, VOA Türkçe’ye verdiği demeçte, operasyona dair tutumunu eleştirmelerine rağmen İstanbul seçimlerinde CHP’nin de yer aldığı Millet İttifakı’na verdikleri destekten  pişman olmadıklarını ve desteklerinin stratejik olduğunu ifade etti.
 
Temelli, CHP’ye gelecekte destek verip vermeyecekleri yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi: 
 
“Biz CHP’yle bir ittifak yapıp, CHP adayı kazansın diye bir pozisyon almadık. Millet İttifakı içinde yer almış bir parti değiliz. Biz AKP-MHP faşizmine karşı bunun stratejik taktiği neyi gerektiriyorsa, onu uygulayıp mücadele ettik. CHP, bundan kendine düşen hesabı, dersi yeterince çıkarmamış olabilir. Umarım gelecekte çıkarır. Ama şunu çok net söylüyorum; herkes bu konuda çok rahat olsun. Türkiye siyasetini HDP belirler. Türkiye siyasetinde aritmetik değil, başkan, milletvekili sayısı değil, Türkiye siyasetinin yörüngesinin belirlenmesi önemlidir. Bunu belirleyen güç HDP’dir. Kürt halkının mücadelesidir. Önümüzdeki döneme dair konuşabilmemiz için diğer bütün yapıların nasıl pozisyon alacağını görmemiz lazım. Bu strateji başarılı olmuştur. Bu strateji sayesinde belediye başkanlıklarının el değiştirmesi olarak meseleyi değerlendirerek bir alana sıkıştırmak hatalı olur. Bugün iktidarın beka sorunu bütün çıplaklığıyla ortadadır, iktidar tutunamamaktadır. Şiddetin ve baskının nedeni budur. Bu artık iktidar için son perdedir, bu iktidardan bu ülke kurtulmalıdır. ‘Faşizmi yıkacağız, Türkiye’yi demokratikleştireceğiz’ dedik. Şimdi düne göre Türkiye’de demokratikleşme umudu daha da yükselmiştir.” 
 
Yapılan operasyonla birlikte ortaya çıkan sonuca dair ise, “Suriye’de artık Kürtlersiz bir çözümün mümkün olmadığını” söyleyen Temelli,  AKP’nin “Suriye stratejisinin çöktüğünü, Kürt düşmanlığının teşhir olduğunu “ vurguladı.
Temelli, ancak bu başarısızlığın olumlu bir kapı aralayabileceğini de ifade etti.
 
Temlli, “Bu başarısızlık beraberinde Türkiye’de özellikle demokratik çözüm ve demokratik anayasa konusunda önemli açılımlar getirebilir. Bu yüzden tüm Türkiye toplumuna, Türkiye’deki tüm yapılara, toplumsal muhalefete çağrı yapıyoruz. Şimdi inisiyatif alma zamanı, bütün dünya kamuoyu bunu teyit ediyor” diye seslendi.