Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin çalışmaları, yerel seçim hazırlıkları, kayyım politikası ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HDP olarak yerel seçimlere tüm kentlerde gireceklerini ifade eden Temelli, "2014 yılındaki seçimlerdeki gibi ikili seçime girme uygulamasına başvurmayacağız. Yerel seçim hazırlıklarına 24 Haziran seçimleri sonrasında yaptığımız toplantılar ile başladık. Bugünlerde ise çalışmalarımızı artırarak sürdürüyoruz" dedi.

“Yerel seçimleri sadece yerel seçim olarak görmüyoruz” diyen Temelli, uzun soluklu mücadelelerinde seçimlerin sadece birer durak olduğunu söyledi.

Temelli, “Bu ülkeyi kayyum coğrafyasından kurtarmak gibi bir hedefimiz var. Bu iktidarı yerel yönetimler ile kuşatmak ve yönetimi halka vermek gibi bir hedefimiz var. Baskıcı, otoriter Erdoğan rejimine karşı mücadeleyi yükseltmek en temel hedeflerimizden birisidir ve bu iki mücadeleyi birlikte yürütüyoruz" diye konuştu.  

‘AKP’NİN SONUNU YAKINLAŞTIRACAĞIZ’

İktidarın 24 Haziran'da 7 puanlık bir düşüş yaşadığını ve bunun da dramatik bir düşüş olduğunu ifade eden Temelli, "Bu seçimler sonun başlangıcı oldu, yerel seçimlerde ise bu sonu daha da yakınlaştıracağız. AKP gidecek ama bu mücadele ile olacak" dedi.

‘KAYYUMLAR BELEDİYELERİ BORÇ BATAKLIĞINA SÜRÜKLEDİ’

HDP'nin yerel seçime verdiği öneme dikkat çeken Temelli, şöyle devam etti:

“Yerel seçimlerde sadece belediye seçimleri vb. olarak görmüyoruz. Yerel yönetim anlayışının kabul bulması ve başka bir yerel yönetim anlayışının olabileceğini ve yerelden yönetimin kabulü olarak görüyoruz. Kayyumlar belediyeleri borç bataklığına sürükledi. Yeniden belediyelerimizi aldığımız da oluşan borçları kalem kalem inceleyeceğiz. Var olan tüm yolsuzlukların üzerine gideceğiz. Hepsini tek tek araştıracağız. Kayyumlar ile sadece belediyelere kayyum atanmadı. Kayyum politikası bir yönetme biçimine döndü ve yönetememe halini beraberinde getirdi.

‘FELAKETE SÜRÜKLENİYORUZ’

Cumhurbaşkanlığı sistemi, Türkiye tarihinin kültürüne, halkların birlikte yaşama iradesine, kısacası onların kimyasına uygun bir şey değildir. Halk ile yönetim arasında müthiş bir gerilim var. Bu gerilimde yönetilemiyor. AKP bunda ısrar ettikçe de bu bir çöküşe, yani büyük bir yıkıma neden olacak şekilde felakete sürükleniyoruz. İşte buna son vermenin yolu halkın bizzat kendi iradesine sahip çıkması ve yönetime katılması ile mümkündür.

Yerel seçimler, halkın karşı koyabileceği bir alandır. HDP de yerel yönetim ile iktidara geldiğinde, yerelin kaynaklarını, yerelin emekçilerine, kadınlarına, gençlerine, o bölgenin kültürüne uygun davranarak aktaracak. Bunun için modellerimiz var. HDP'nin de temel amacı buna dayalıdır. AKP ise daha şimdiden belediyelerin gider ve gelirlerini ‘tek hesapta’ tutmaya çalışarak, aslında kayyum politikalarını fiiliyatta gerçekleştirmek için çalışıyor ama mücadele ile buna son vereceğiz.”

'GEREKLİ ADIMI ATACAĞIZ'

HDP'nin üzerinde basın ambargosunun devam ettiğini söyleyen Temelli, "HDP 24 Haziran'dan bu yana çalışmalarına devam ediyor. Ama şunun altını çizmek istiyorum. HDP'ye basın ambargosu devam ediyor. Basının bugün yüzde 95'i iktidarın tekelinde ve istediği gibi her şeyi manipüle edebiliyor. Şuan ki ekonomik krizde bir algı yaratıyor ve sanki kendilerine karşı bir savaş varmış gibi dış güçler vb. söylemleri kullanıyor. Bağımsız yayın organları olmadığı müddetçe de bu böyle devam edecektir. Ama biz buna karşı gerekli önemleri alacağız. HDP ya parti televizyonunu kuracak ya da bağımsız bir yayın organını var olabilmesini destekleyecek. En kısa sürede bununla ilgili de gerekli adımı atacağız" diye konuştu.

1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Diyarbakır ve İstanbul'da merkezi olarak düzenlenecek olan mitinglere katılım çağrısında bulunan Temelli, şunları dile getirdi:

"Her yıl düzenlenen barış mitinglerine biz de içine olacağız. Barış talebini güçlü bir şekilde şekillendirecek, barış için sesini yükseltecek, otoriter rejimin son bulması için güçlü bir ses olacak ve bunun mücadelesini verecek kadınları, emekçileri, Türkü, Kürdü, Çerkesi, Arabı, herkesi 1 Eylül alanlarına, barış alanlarına davet ediyoruz."

‘TECRİT BARIŞA UYGULANIYOR’

Cezaevlerindeki siyasi tutukluların özelikle de hasta tutukluların sesi olacaklarını söyleyen Temelli, şunları söyledi:

“Sayın Öcalan'a, İmralı'ya uygulanan tecrit çözüme ve barışa uygulanan tecrittir. Türkiye bunu bilmeli ve bu hassasiyetle yüzleşmeli. Bu hassasiyeti de sadece Kürt halkı değil tüm halklar içselleştirmelidir. Tüm herkes, ülkenin yangın yerine çevrilmesine karşı durmalı ve ‘çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz, ülkenin yangın yerine dönmesini istemiyoruz, orman yangınlarının olmasını istemiyoruz, canlıların ölmesini istemiyoruz’ demelidir. Savaştan beslenen bu iktidara dur demeliyiz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı