Erzurum, Elazığ, Bingöl ve Diyarbakır'da yaşayan Şeyh Said'in torunları ve yakınları, siyasal sürece dair tutumlarını açıklamak amacıyla Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Şeyh Abdurahman'ın torunu Behram Bilgin ile Şeyh Sait'in torunu Diyadin Fırat ve DTK İnanç Komitesi üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan Şeyh Abdurahman'ın torunu Behram Bilgin, "Kürtler ve Kürdistan’ın yüzyıla yakın bir süredir dünyanın egemen güçleri ve bölge yönetimlerinin kendisine biçtiği siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik ortamda büyük parçalanmışlıklar, acılar, zulüm ve haksızlıklarla yüz yüze yaşadığını" söyledi.

Kürt halkının hak, onur, adalet ve özgürlük mücadelesinin önemli bir aşamaya geldiğine dikkat çeken Berhan Bilgin, “Kürtlerin bu aşamaya gelmesinde en büyük payın sahibi olan şehidlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz” dedi.

Kürdistan'ın 4 parçasında Kürtlerin elde ettiği kazanımlara da işaret eden Bilgin, görüşmelerin müzakereye evirilmesini istedi.

ÖCALAN'LA GÖRÜŞMELER MÜZAKEREYE EVRİLMELİ

“Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan ile sürdürülen görüşmelerin müzakereye evrilmesi ve kalıcı bir barışa dönüşmesi temel talebimizdir" diyen Bilgin, Rojava devrimine dönük saldırıları da kınadı.

Ulusal Kongre çalışmalarının Kürtler arası ittifak ve birlikte hareket etme konusundaki çabaların umutları arttıran bir temel husus olduğunu da belirten Berhan Bilgin şunları söyledi:

“Her millet gibi ortak bir irade ve platforma sahip olma, bunu gerçekleştirme sorumluluğu tüm siyasal yapılarımızın sorumluluğudur. Temennimiz tüm farklılığı ve zenginliği ile halkımızın iradesinin temsil edileceği bir kongrenin bir an önce yaşama geçirilmesidir. Bu konuda üzerimize düşen bir sorumluluk olursa yerine getireceğimizin de bilinmesini isteriz.”

'BDP ADAYLARI KÜRT BİRLİĞİNİN ADAYLARIDIR'

Böylesi bir ortamda yerel yönetim seçimleri sürecine girildiğini de belirten Berhan Bilgin, “Bizler halkımızla birlikte hareket ederek onların haklı ve meşru taleplerinin savunucusu olmayı ilke edinmiş bir misyonun, bir geleneğin parçasıyız. Şehid Şeyh Said Efendi’nin belirttiği gibi ‘Bizler bu hareketin ne başında ne sonundayız. İçindeyiz.'

Bölünmeye karşı birliği esas alan atalarımızdan Şeyh Haşim Efendi’nin Kasr-ı Şirin’deki bölünmeye karşı bir duruş sergileyerek şehid olması; Şeyh Said Efendi'nin Lozan’daki bölünmeye karşı durup şehadete ulaşması bizim için örnek duruşun göstergeleridir. Her türlü bölünmeye karşı bugün buradayız. Halkımızlayız” dedi.

“Bizlerin duruşu dedelerimizin arzu ve istemi olan Kürtler arası ittifak ve birliktir” diyen Berhan Bilgin, yerelde iradelerini seçecekleri bu seçimlerde tüm güçleriyle, Kürt halkı ile birlikte olacaklarının mesajını da verdi.

Şeyh Said'in torunu Diyadin Fırat ise, yaptığı kısa konuşmada Rojava'daki devrim sürecine değinerek, Kürt hareketine sonuna kadar destek olmaya devem edeceklerini ifade etti.

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ise, Şeyh Sait ve Şeyh Abdurrahman'ın aileleriyle birlikte olacakları ve çalışacakları için çok mutlu olduğunu belirterek, "Kürdistan'da kendini mücadeleden dışta gören halkımıza partimizin kapısı açıktır. Kürdistan'da tarihi bir süreçten geçiyoruz. Şeyh Sait'in yakınlarının böylesi süreçte yanımızda olması önemli bir etki yaratmıştır. Mücadelede tarihi sorumluluğumuza destekler verilmelidir" diye konuştu. (ANF)