CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan yemin kriziyle ilgili kendilerine "Dik duramadılar, omurgasızlar" diyen Başbakan Erdoğan'a sert cevap. "Biz dik duruyoruz. Bu imzayı inkar edersen, benim senin omurgandan kaygım var."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yemin kriziyle ilgili kendilerine "Dik duramadılar, omurgasızlar" diyen Başbakan Erdoğan'a aynı sertlikte cevap verdi. Kılıçdaroğlu, "Sayın Erdoğan, benim bildiğim insanlar attıkları imzaya sahip çıkarlar, o imza herkesin namusudur. Biz dik duruyoruz. Bu imzayı inkar ediyorsan senin omurgandan benim kaygım var" dedi.


İşte Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

"Görüşmelere dair ayrıntıları açıklamak istemezdim ama farz oldu. Başbakan "CHP diklenmiş, dik duramamıştır" dedi. Biz "Onlar yemin edene kadar..." demedik, " Yemin yolunu açana kadar..." dedik.

İKİYÜZLÜ POLİTİKA BİLMEYİZ

Biz iki yüzlü politikayı bilmeyiz. Biz arkadaşlarımıza yemin yolu açılana kadar yemin etmeyeceğiz dedik. Bizim söylediklerimizi bari oku. Okuduklarını anlayabiliyor mu bundan da endişem var. İki pek çok gazeteci arkadaş, sordular. Yemin yolu nasıl açılacak?

YA OKUDUĞUNU ANLAMIYOR YA DA...

Bize bir metin getirdiler. Okuyorum metinlerini, dün sabah getirdikleri metin. ''Tüm siyasi parti ve milletvekillerini, azami hassasiyeti göstermeleri gerektiğine inanıyoruz.'' Bunu kabul etmedik. Bu bizim arzu ettiğimiz beyan değildir. Öğlen oldu aynı metin bir daha geldi. Yine orda değişen bir şey yok. Okuyorum bizim söylediğimiz metni: ''Tüm siyasi parti ve milletvekillerinin, milletin kendilerine verdiği görevi yerine getirmek için TBMM’de olmaları gerektiğine inanıyoruz.''

Bizim istediğimiz beyan bu. Ya okuduğunu anlamıyor ya da şimdi fark etti, ben nasıl çark ederim diye düşünüyor. Bu metinde var çünkü bu cümle.

Anayasa dahil tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçevesinde, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması gerektiğine inanıyoruz. Şimdi herhalde bu AB’nin bir raporu vardı, dengeli rapor demiş ve sonra Ankara’da çark etmişti.

ONLARIN GETİRDİĞİ METNİ KABUL ETMEDİK

Bir, Sayın Erdoğan benim bildiğim insanlar attıkları imzaya sahip çıkarlar, o imza herkesin namusudur. Benim bildiğim kural bu. Metin çok açık. Hiçbir yoruma yer vermeyecek kadar açık. Biz onların getirdiğini kabul etmedik. Bu metin geçti, imzalar var. Biz bu ayrıntıları tartışmak istemezdik. Birileri bizi suçlayabilir. Biz sonuç almaya odaklanmışız. Şimdi kalk, dik durdular, dik durmadılar. Biz dik duruyoruz. Bu imzayı inkar edersen, benim senin omurgandan kaygım vardır.

İMZALARINA SAHİP ÇIKSINLAR

Demokrasi kazanacaksa bu imzaların gereğinin yerine getirilmesi gerekir dedik. Verdiğimiz sözden vazgeçmedik. Hiçbir zaman şu olsun bu olsun demedik. Demokrasinin, insan haklarının olması lazım dedik, bunlar olmayacaksa demokrasinin ne anlamı var.

O metnin altında üç tane AKP'linin imzası var, bu imzaların arkasında durmalarını bekliyoruz çünkü namuslu insanların yaması gereken budur.

MUHTIRAYI VERENLERDEN HESAP SORMADI, MAAŞLARINA ZAM YAPTI

Neymiş 27 nisan bildirisi. CHP şöyle yaptı böyle yaptı vesaire. İşin özüne gelelim. Bir muhtıra verildi mi? Muhtırayı verenlerden hesap soruldu mu? Sana muhtıra veren kişiye üstün hizmet madalyası verdin mi vermedin mi Erdoğan çık önce buna cevap ver. Kalkmış CHP’yi suçluyor. Sonunda bu muhtıra değildir demeye başladı. Mağdur edebiyatı yaptı. Hani 12 Eylül paşalarından hesap soracaktın? Soramazsın, maaşlarına zam yaptın. Sen 12 Eylül’de hangi bedeli ödedin? Hangi işkenceden geçtin? İşkence çeken idam edenlerin yakınlarının acılarını istismar ettin sen.

SABAH SÖYLEDİĞİNİ AKŞAM İNKAR EDEN KİM?

Efendim biz sabah söylediğimizi akşam inkar ediyormuşuz. Pes yani. Şimdi bir önek vereceğim. Bu beyefendi gitti, NATO’nun Libya’ya müdahalesi konuşuluyordu.

28 Şubat 2011: NATO Libya’ya müdahale etmeli midir? Böyle bir saçmalık olur mu? NATO’nun ne işi var orada? Bakın Türkiye olarak bunun karşısındayız. Böyle bir şey konuşulamaz, düşünülemez. Kim söylüyor Recep Tayyip Erdoğan.

25 Mart 2011. Aynı Recep Tayyip Erdoğan yine konuşuyor. Libya’ya müdahaleyi kabul ediyor, izin veriyor, müdahale edin diyor. NATO’nun devreye girmesiyle de belli yerlerde rahatlama meydana geldi.

Allah aşkına sabah söylediğini akşam inkar edenler kim. NATO müdahale etti. Binlerce sivil öldürüldü. Akdeniz’in karanlık sularında binlerce Müslüman boğularak öldü. Türkiye’den yardım istendi, bizim gemilerimiz yardım edemedi. NATO izin vermediği için. Bunu kim eleştirdi? Sosyalist enternasyonalde CHP eleştirdi."

GAZETEPORT