DTK Olağanüstü Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını yapan DTK Eş Başkanı Selma Irmak, “Son kez elimizi uzatıyoruz. Bu yüzyıl bizim yüzyılımızdır. Kendi kararımızı kendimiz vermek istiyoruz. Tek Kürt kalırsa bile özyönetimden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

DTK Genişletilmiş Olağanüstü Genel Kurulu Diyarbakır’da başladı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Selma Irmak yaptı.

Irmak’ın konuşmasında satır başları şöyle:

“Bugün tarihi bir gündür. Bugün Kürdistan üzerindeki baskıları görüyoruz. Yüz yıllık saldırı ve zülüm karşısında büyük bir direniş var. Kürdistan alanlarında tarih yeniden yazılıyor. En üst seviyede bir özgür mücadelesi veriliyor.

“Annelerin gözyaşı değil, onların kanı aktığı bir dönem yaşıyoruz. Bizim toplanmamız, yeni kararlar almamızı sağladı. Tarihi toplantı önemli kararlar alacak. Alınacak kararlar Kürt halkının kurtuluşu olacağını düşünüyorum. Şimdiden herkesi kutluyorum ve hayırlı olsun diyorum.”

“21. yüzyıl egemen güçler karşısında yüzyıllık savaşlar yaşandı. Planlar yapıldı, sınırlar çizildi. Yaşamlar sınırlandırıldı. Halklar bu topraklarda büyük acılar yaşandı. Halklara bir elbise dikildi. Bu elbise bir gün yırtılacaktı. Bugün de bu elbise bize olmuyor ve yırtıp atıyoruz.

“Kendi kararımızı kendimiz vermek istiyoruz. Egemenlerin eliyle değil, kendi ellerimizle yeni bir yaşamı var etmek için önemli kararlar alacağız.

AKP KÜRT SORUNU ÖNCE VAR, SONRA YOK DEDİ

“Kürt halkının defalarca isyan durdu. Ağır bedeller verildi. Şeyh Ubeydullah, Sımko İsyanı sonrası Şeyh Sait, Seyit Rıza isyanları yine Maraş, Çorum, Koçgiri katliamları yaşandı. O dönemde Osmanlı’ya ‘Biz kendimizi yönetmek, kendimiz söz sahi olmak istiyoruz. Sizin askerleriniz olup, sizin için ölmek istemiyoruz’ dediler. Osmanlı’nın Ortadoğu politikası ölüm, sindirme, baskı ve katliamdır.

“Şimdi bakıyoruz, Osmanlı’nın mirasını şimdi de görüyoruz. Türkiye’nin, Osmanlı’nın mirasını aldığını görüyoruz. Bugün de AKP, ‘Kürt sorunu benim sorunumdur. Demokratik bir yolla çözülecek’ dedi. Sonra da ‘Kürt sorunu yok’ dedi. ‘Müzakere yok’ dedi. Bu aşamaya geldi.”

“Tarihte ne kadar acı çektiğini söylemek istiyorum. Birinci Meclis’te Türk, Kürt herkes kendi dilinde konuşabilirken, 1924’te Kürtler Meclis’ten atıldı, yok sayıldı. Şimdi de Meclis’te adımız terörist olarak geçiyor. Ve bizi hedef gösteriyor. O zamanda öyleydi, şimdi de öyle deniliyor bizlere.

“Silahlı bir mücadele verildi. Konuşma yolu kalmadığı için Kürdistan dağlarında ve Mezopotamya topraklarında mücadele verildi. 30-40 yıl sonra sonuçlarını verdi. Şimdi de siyasi çözümleri olan bir aşamaya geldik. Türk devleti ‘İsteklerinizden vazgeçin, dillinizden, kültürünüzden vazgeçin, her şey sizin hizmetinizdedir’ dedi devlet.”

ÖZYÖNETİMDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ


“Sayın Öcalan bir süre sonra silahlı mücadele değil müzakere yolunu önerdi. Dolmabahçe Mutabakatı çok önemli. Ama kabul edilmedi. Tekrar savaş başlatıldı. Özyönetim ve yeni yaşamı örmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Ey dünya bize ne kaldı?

“Siz isteklerinizden vazgeçin diyorsanız. Tek Kürt kalırsa bile özyönetimden vazgeçmeyeceğiz. Özgürlük yaşamdır. Biz yaşamdan vazgeçmeyeceğiz. Biz yanlış değiliz, diyalog yoluyla isteklerimizi söyledik. Dilimizi, kültürümüzü tanınsın istiyoruz. Her şeye biz karar vermek istiyoruz.

“3 yıl Sayın Öcalan müzakere üzerinde durdu. Şimdi çok ağır bir tecrit uygulanıyor Öcalan üzerinde. Kürt halkının iradesi teslim alınmak isteniyor. Dedelerimiz, ninelerimiz teslim olmadı biz de teslim olmayacağız.

“Hendek ve barikatlar için bizi eleştirenlere söylemek istiyorum. Hendekler savaşmak için değil, kendini korumak içindir. Kürt halkının istekleri ve devletin savaşına karşı bir özsavunma olarak kullanılıyor. Çocuklarının katledilmesini, yakalanmasına izin vermek istemiyor.”

“İsteğimiz sözlerimizin sonudur. Gelin siyasi yollarla, müzakere yollarıyla Kürt halkının isteklerini tartışalım. Kürt artık statüsüz yaşamak istemiyor. Dilinin dışında eğitim görmek istemiyor. Varlığını ortaya koymak istiyor.

“Müzakereye hazırız. Bu yol olmada önümüzde başka yollar da var. Bugün de bunu tartışacağız. Bugün bu yönlü tartışmalarımız olacak.”

SON KEZ ELİMİZİ UZATIYORUZ

“Çocuk, anne, baba üst üste katlediliyor. 6 aylık bebek Meral Cizre’de katledildi. Dedesi, ninesi tarandı. 57 yaşında bir kadına ‘Seni öldüreceğim ve senin toprağa verilmene de izin vermeyeceğim’ diyor. Bunlara karşı koymak, isyan etmek haktır. Yine de müzakere yolunu bırakmıyoruz.

“Bir kez daha isteklerimizi iletiyoruz. Son kez elimizi uzatıyoruz. Bu yüzyıl bizim yüzyılımızdır. Kimse sanmasın Kürt halkı yalnızdır. Gençlerimiz önümüzde mücadele ediyor. Kadınlar, gençler, kızlar, erkekler, Kürt isyanına öncülük ediyor. Biz güçlüyüz umutlarımız çok büyüktür.

“Bu yüzyıl bizim yüzyılımız olacak. Sur, Cizre, Silopi, Nusaybin, Dargeçit direnişlerini selamlıyorum. Yaşamını yitirenlerin mücadelesi önünde saygıyla eğiliyorum.” (İMC TV)