Avukatları, 23 Ekim’de evinde gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın tutuklanmasına itiraz etti. Mızraklı’nın avukatlarından Muhsin Bilal, müvekkili hakkında verilen tutuklama kararının üç temel iddiaya dayandığını belirterek, bu suçlamaları şöyle sıraladı:

“Birincisi, Hicran Berna Ayverdi adlı bir itirafçının beyanları, ikincisi Sarmaşık Derneği’nin kurucu üyesi olması ve altı yıl genel başkanlığını yapması, üçüncüsü ise açlık grevi eylem ve etkinliklerine destek olması, buna ilişkin sosyal medya paylaşımlarında bulunması.

‘MANTIKEN MÜMKÜN DEĞİL’

Hicran Berna Ayverdi’nin, tutuklandıktan üç yıl sonra, 31 Mart seçimlerine 10 gün kala Mızraklı hakkında beyanda bulunduğu öğrenilmişti. Ayverdi duyumları üzerine Mızraklı’nın yaralı bir örgüt mensubunu ameliyat ettiğini öne sürmüştü. Buna göre hastaneye getirilen yaralının bağırsağı kesilmiş ve ertesi gün hastaneden ayrılmıştı.

İtirafçının beyanlarını değerlendiren avukat Muhsin Bilal, şunları söyledi:

“İtirazımızda itirafçının beyan ve anlatımlarının temel mantık ölçülerine, hakikate esastan tezatlık arz ettiğini ve iftira niteliğinde olduğunu ifade ettik. Zira itirafçı, 2013 yılında bir örgüt mensubunun gece hastanede ameliyat edildiğini, bağırsağının kesilip alındığını ve sabah hastaneden ayrıldığını iddia etmiş. Selçuk Mızraklı’nın söz konusu hastanede çalıştığı dönemde kıdemli cerrah olarak görev yaptığını, icap nöbeti tutmadığını, bağırsak ameliyatı gibi ciddi bir ameliyatın yapılması halinde hastanın sabah çıkıp gitmesinin tıbben ve mantıken mümkün olmadığını belirttik” dedi.

SARMAŞIK DERNEĞI İÇİN İKİNCİ İFADE

Mızraklı hakkındaki bir diğer suçlamanın Sarmaşık Derneği faaliyetleri olduğunu belirten Bilal, Mızraklı’nın daha önce beyanı alındığı için mükerrer olduğunu söyledi:

Bilal, itiraz dilekçelerinde, “Sarmaşık Derneği’nin niteliğini, faaliyet tarzını ve çalışma modelinin şeffaf ve yasaya uygun olduğunun müfettiş raporlarıyla saptandığını, sivil toplum örgütlerinin, iş dünyasının, siyasal parti ve çevrelerinin kurucu olduğunu ifade ettik. Zaten Sarmaşık Derneği ile ilgili daha önce Selçuk Mızraklı’nın başka bir dosya nedeniyle beyanının alındığını, bu iddiaların mükerrer ve anlamsız olduğunu vurguladık” şeklinde konuştu.

Diğer iddianın ise Mızraklı’nın katıldığı etkinlikler ile açlık grevine destek verir nitelikte olan sosyal medya paylaşımları olduğunu dile getiren Bilal, “Diğer iddialara ilişkin olarak, Selçuk Mızraklı’nın etkili ve önemli bir politik figür olduğunu, etkinliklere katılmasının siyasal faaliyetin doğal bir sonucu olduğunu söyledik” dedi.

Bilal, müvekkilleri Selçuk Mızraklı’nın serbest bırakılması için verdikleri dilekçeye önümüzdeki hafta içinde olumlu cevap almayı umduklarını söyledi.