DTK ve HDP Eş Başkanları ve HDP milletvekilleri ile Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ten oluşan heyet, Federal Kürdistan Bölgesi'ndeki temasları kapsamında yapılan görüşmelerde tarafların ortak diyalog iradesini beyan ettiğini açıkladı.

DTK Eş Başkanı Selma Irmak, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Avrupa Êzidi Federasyonu Başkanı Leyla Ferman, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ten oluşan heyet, üç gündür devam eden temaslarının sonuçlarına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Ulusal birlik, ortak savunma ve Şengal ile Ninova'nın durumunu görüşmek üzere gerçekleştirdikleri Federal Kürdistan Bölgesi temasları kapsamında KCK, YNK ve KDP yetkilileriyle görüşen heyet üyeleri, görüştükleri tüm güçlerin ortak diyalog iradesini beyan ettiğini ifade etti.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, görüştükleri bütün hareket ve partilerin diyalogla sorunların ve sıkıntıların giderilmesine dair irade beyan ettiği bilgisini verdi.

Demirtaş, Ninova, Şengal ve Kürdistan'da yaşayan halklar tarihi bir katliamla karşı karşıya iken Kürt silahlı hareket ve Kürt siyasi güçlerinin IŞİD'e karşı birlikte mücadele etmesi, savaşması ve ortak savunma yapmasının tüm Kürt halkının temennisi olduğunu söyledi.

IŞİD'in ancak birlikle boşa çıkarılabileceğine dikkat çeken Demirtaş, "Cephede omuz omuza verilen mücadelenin ve birlik ruhunun siyasete de yansıması lazım. Siyasi partilerin, örgütlerin ve hareketlerin cephede oluşan birlik ruhunu halkın beklentileri, duyguları, talepleri olarak siyasi birliğe dönüştürmeleri gerekir. Bunu için basın üzerinden birbirine mesaj vermek, birbirini eleştirmek, basın üzerinden diyalogu zora sokacak üsluplar kullanmak şu dönemde hiçbirimize fayda sağlamaz. Bütün partilerin, hareketlerin, örgütlerin sözcü ve yöneticilerinin asgari düzeyde buna dikkat etmelerini rica ediyoruz. Yüz yüze diyalog mekanizmasıyla, yüz yüze görüşerek bu tarihi süreçte hem sorunları çözmek hem de birlikte hareket etmenin imkanlarını yaratmak gerekmektedir" dedi.

'KÜRTLER ARASI GERİLİMDEN FAYDALANACAK OLAN IŞİD'DİR'


Görüşme yaptıkları bütün çevrelerin diyaloga açık olduğunu ve yaşananlardan dolayı bir araya gelerek sorunları çözme ihtiyacı hissettiklerini gözlemlediklerini ifade eden Demirtaş, "Bu bizim açımızdan memnuniyet vericidir çünkü Kürtler arası gerilimden, Kürt partileri arası siyasi gerilimden en fazla faydalanacak olan IŞİD gibi insanlık ve hepimizin düşmanı güçlerdir. Dolayısıyla düşmanı sevindirecek en küçük sözden ve tavırdan davranıştan kaçınmak lazım. Var olan eksikliklerin, hataların bir daha tekrarlanmaması ve yaşanmaması için ne tür tedbirlerin alınması gerektiğini bir araya gelip tartışarak ortaya koymak zorundayız. Biz heyet olarak yaptığımız bu görüşmelerin daha çok tıkanan diyalog kanallarının açılması için bir gayret olarak görüyoruz. Diyalog eksikliğinin halkımıza dönük saldırılara daha da açık hale getirdiğini görmemiz lazım" şeklinde konuştu.

"Özellikle Şengal'deki Êzidî halkına, Ninova'daki Süryani halkına dönük saldırılar genelde Kürdistan'ın kazanımlarını hedefleyen saldırılar, bu tür diyalog eksiliğinde daha da güçlü saldırılara dönüşebilir. Hiçbir inancı, hiçbir halkı kendi kaderiyle baş başa bırakamayız" diyen Demirtaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Kürdistani güçler olarak bilmeliyiz ki bugün Şengal'e ise yarın Kürdistan'ın herhangi bir şehrine yöneleceklerdir. Bugün Şengal'e sessiz kalınırsa yarın Silopi'ye, Şırnak'a yöneleceklerdir. Bu yüzden bugünden tedbirimizi almak zorundayız halkın, sokağın istediği şekilde güçlerimizi bir arada tutmak zorundayız. Geçmişten de dersler çıkararak öfkeyle değil kardeşlik duygularıyla eksikliklerimiz diyalogla çözerek bir an önce önümüzü görmek zorundayız. Özellikle Şengal'in savunulması ve Êzîdî halkının güven içerisinde topraklarına dönüşünün sağlanması için acil olarak bir araya gelmek gerekiyor"

Demirtaş, gazetecilerin Suriye'de, Halk Savunma Güçleri'nin (YPG), IŞİD'e karşı İslami Cephe ve Özgür Suriye Ordusu'yla (ÖSO) ittifak yapmasının hatırlatması üzerine, "Basın üzerinden bize gelen bilgiler de o yönde. ÖSO ve YPG güçleri, orada bazı bölgelerde, IŞİD'e karşı birlikte mücadele etme kararı almışlar. Bu çok doğru ve önemli bir gelişmedir. Olması gereken budur. Aynı amaç için eğer mücadele ediyorlarsa o barbarlıktan kurtulmanın yolu ayrılık değil, bir arada mücadele etmektir. Umut ediyorum, bu tür ittifaklar gelişerek devam eder. Biz bundan memnuniyet duyarız" görüşünü dile getirdi. (DİHA)