BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ikinci BDP heyetinin Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeleri değerlendirdi. Demirtaş, Öcalan'ın taslak bir metin hazırladığını ve bunun kendilerine iletileceğini belirterek, "Bu süreç 2-3 hafta içinde tamamlanacaktır" dedi. Demirtaş, "Bu iki üç hafta içinde herkesin çözüme dair önerilerini sunması gerekiyor" diye ekledi.

İkinci BDP heyetinin 23 Şubat'ta İmralı'da Öcalan'la yaptığı görüşme için değerlendirmelerde bulunan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bütün halkların eşit ve özgür birlikte yaşamı için çözüm formüllerinin tartışılması gerekiyor"  ifadelerini kullandı.

Öcalan'ın taslak bir metin hazırladığını belirten Demirtaş, metnin kendilerine iletileceğini, üzerinde yapılacak tartışma ve önerilerin ardından Öcalan tarafından son halinin verileceğini  sözlerine ekledi. Demirtaş, "Bu süreç 2-3 hafta içinde tamamlanacaktır" derken, "Herkesin arkasında duracağı bir süreç olsun istiyoruz" şeklinde konuştu.

Görüşmelerin yeniden başlamasının ardından hem kaygılarını hem de umutlarını ifade ettiklerini söyleyen Demirtaş, şunları söyledi:

"Arkadaşlarımız 3.5 saatlik bir görüşme yaptılar. Çözüm umudunu arttıran bir yaklaşım var. Kan aksın diye bekleyenler dışında herkesin arkasında durabileceği süreç başlasın istiyoruz. Çözüm iradesinin hayata geçirilmesi konusunda kendisinin kararlı olduğu ifade edilmiştir.

Hükümetin yaklaşımı belirleyici olacaktır. Hükümetin bu saatten sonra süreci çok daha ciddi bir şekilde, pratik adım atarak sürdürmesi konusunda bir beklenti içine girdiğimizi ifade edebiliriz. Bu süreç tek başına Sayın Öcalan'ın omuzlarına yıkılamaz. Sayın Öcalan'ın tek başına götürebilecek bir süreç olamaz. Bütün kamuoyunu, bütün toplumun destek vermesi gerekiyor. Demokratik gelişme için pratik adımların atılmamı hususunda kamuoyunun duyarlı olması lazım. Herkes bu amaç etrafında kenetlenmeli."

"Umut ediyorum ki, bu tarihi süreçler, küçük hesaplar, partizanca amaçlar, kişisel çıkarlar uğruna heba edilmez" diyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkesin elini vicdanına koyarak, akıllı bir yaklaşım sergilemesi bütün Türkiye'nin çıkarına olacak. Bu çözüm süreci Türkiyeli çözüm sürecidir. Sayın Öcalan'ın bütün halkları kucaklayacak çözümü Türkiye için bir şanstır. Bu barış sürecine herkes destek olmalı.

Elbetteki somutlaşmış bir takvim yok ve çözüm projesinden söz edemiyoruz. Ama ifade ettiğimiz şey, bu konuda kararlılık ve iradeye dairdir. Bu kararlı iradeyi desteklemek için çözüm isteyen herkesin tavrı olmalıdır. Biz bu süreçte siyaseten üzerimize tüm sorumluluğu almaya hazırız."

Açıklama ardında basın mensuplarının sorularına yanıt veren Demirtaş, "Öcalan'ın taslak metinlerinin cezaevi yönetimi aracılığıyla birkaç gün içinde bize ulaşacağını sanıyoruz" dedi.

Demirtaş, "İki üç haftalık sürecin çok kritik olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Bu iki üç hafta içinde herkesin çözüme dair önerilerini sunması gerekiyor" diye ekledi.

"Arzuluyoruz ki Newroz'a kadar gelişmeler olumlu geçsin" diyen Demirtaş, "Esir askerler serbest mi bırakılacak?" sorusu üzerine, "Bu konuda somut bilgi sahibi değiliz. Ancak bizler de siyasi, ahlaki ve vicdani sorumluluğumuzu yerine getireceğiz" şeklinde konuştu.

Demirtaş, "Yeni bir heyet gidecek mi?" şeklindeki bir soruya karşılık, "Yeni bir heyetin gitmesi gerekiyor" dedi. Demirtaş, "İsim belli mi?" sorusuna ise, "İsim önemli değil. Oraya gidecek herhangi bir milletvekili grubu aynı görevi görecektir" yanıtını verdi.

"Başbakan, PKK'nin sınırdışına çekileceğini söylüyor?" diye hatırlatılması üzerine Demirtaş, "Başbakan'ın PKK'ye yönelik yaptığı çağrılar kamuoyu yaratmak açısından etkili olabilir. Ama PKK'yi ikna edecek olan Sayın Öcalan'ın çağrısıdır. Başbakan, Sayın Öcalan'ın ne diyeceğini beklemeli" dedi. (ANF)