Yannis Vasilis Yaylalı / Demokrat Haber Suruç-Misenter

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak ve DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ile HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, Ayla Akat Ata, Aysel Tuğluk'un da içerisinde bulunan heyet Kobani'ye destek için nöbet tutulan köylerden Misenter’e ziyaret gerçekleştirdi.

Dün Türkiye topraklarını kullanarak Kobani'ye saldıran IŞİD’i ve topraklarını IŞİD’e kullandırdığını iddia ettikleri Türkiye devletini protesto etmek amacıyla binlerce insan Kobani sınırında bulunan nöbet köyü Mehser’e akın etti. Mehser köyünden Misenter köyüne yürüyüş gerçekleştiril di.

Yürüyüş boyunca Kobani marşları okuyan kitle sık sık Kobani'yi sahiplenen 'Biji Berxwedana Kobani’, ‘Biji YPG’, 'Kobani Işid'e mezar olacak' sloganları attı.


“HALKIMIZA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Selahattin Demirtaş Misenter köyünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Demirtaş sözlerine ’77 gündür burada onurlu bir duruş ortaya koyan her bir arkadaşımıza, değerli halkımıza çok teşekkür ediyorum. Sizlerin bu duruşu ile onur duyduğumuzu bir kere daha ifade etmek istiyorum’ diyerek başladı.

Konuşmasında Kobani üzerine hesaplara değinen Demirtaş sözlerine, “IŞİD barbarları da Kobani’yi kuşattıkları gün böylesi bir direniş beklemiyorlardı. İki ya da üç gün içerisinde Kobani’yi teslim alacaklarını, tıpkı Musul’da, tıpkı Şengal’de, Ninova’da yaptıkları gibi buradaki halkı esir alacaklarını, kadınları da köleleştireceklerini zannettiler. IŞİD’i destekleyenler, IŞİD’e silah verenler, diplomatik, lojistik destek verenler , IŞİD’e moral verenler de bunu bekliyorlardı. Özellikle bu ülkenin Cumhurbaşkanı da gelip Gaziantep’e mitingte ‘Kobani düştü düşecek’ diyordu, bunu istiyordu. Kimsenin hesaplayamadığı şey Kobani’deki direniş ruhuydu. 77 gündür Kobani şahsında insanlık onuru bu şekilde ayakta kalıyor. Bu şekilde direniyor, sadece küçük bir kasaba değil, faşizme ve barbarlığa karşı insanlık onuru mücadelesi burada veriliyor’ diyerek devam devam etti.


“BAŞBAKAN’A GÖNDERECEĞİZ”

HDP Eş başkanı Selahattin Demirtaş konuşurken halk sık sık Kobani lehine halk sloganlar attı. Demirtaş şöyle devam etti:

“Dün YPG önemli bir askeri operasyon başlatmıştı. Duyduğumuz kadarı ile stratejik bir tepeye askeri operasyon başlatmış, IŞİD’i artık Kobani’den silip atmak üzereyken hiç beklenmedik bir şey olmuş, IŞİD 77 gündür ele geçiremediği Mürşitpınar sınır kapısına Türkiye topraklarını kullanarak beş intihar saldırısı yapmıştır. Başbakan bunu inkar ediyor, vali bunu inkar ediyor, genelkurmay inkar ediyor. Fakat görüntüleri de var, videoları da var. Onların hepsinin dosya şeklinde Başbakan’a göndereceğiz”.

HDP eş başkanı Demirtaş konuşmasının devamında, bu işin kimin bilgisi dahilinde olduğunu, genelkurmay başkanının ya da hükümetin bilgisi dahilinde mi olmuştur bunu sorup soruşturacaklarını ve bu işin peşini bırakmayacaklarını ifade etti.


“IŞİD KOBANİ’Yİ DÜŞÜRSÜN DİYE DUA EDİYORLAR”

Demirtaş Kobani’ye destek için kurulan nöbet köylerindeki asker saldırılarını kastederek “Burada Suruç-Kobani sınırında görev yapan bazı askeri yetkililer, bazı güvenlik güçleri 77 gündür burada IŞİD ile işbirliği içerisinde çalışıyor, bu netleşmiş durumda, burada bazı kamu görevlileri IŞİD orada Kobani’yi düşürsün diye dua ediyorlar, bazıları dua etmekle yetinmiyor destek veriyorlar.” dedi

Demirtaş hükümetin IŞİD’in Türkiye üzerinden yaptığı saldırılara karşı sessizliğine değinere “Gün boyu IŞİD’in saldırısı Kobani’ye yönelirken, IŞİD Türkiye topraklarının bir kısmını işgal etmiş ve resmi bir kurumu ele geçirmişken hükümet gün boyu sessizliğini korudu” dedi.

Demirtaş’ı dinleyen halk bu sözlerin ardından ‘Kobani IŞİD’e mezar olacak’ sloganı attı.

Türkiye’nin resmi kurumu olan Murşitpınar sınır kapısının IŞİD’liler tarafından havaya uçurulduğunu ifade eden Demirtaş “Türkiye üzerinden sınır kapısını uçuran IŞİD’e karşı hala Türkiye’den tık yok, aradan 24 saat geçmiş ve sınır kapısın uçuran IŞİD’e karşı tek bir açıklama yapılmış değil. Angajman kuralları uygulanmış değil, misilleme yapılmış değildir” dedi.