BDP, KCK Operasyonlarını protesto amacıyla başlattığı “Ez li vir im”, “Buradayım. İrademe sahip çıkıyorum” mitinglerine İstanbul, Diyarbakır, Batman, Mardin ve Şırnak'ın ardından Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde devam etti.

 

Onbinler tarafından “Ez li vir im” sloganlarıyla karşılanan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Barışın yolu İmralı’dan geçer” dedi. "Kürt sorununu bulamıyorum" diyen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e seslenen Demirtaş, "Bak İdris bak, burası da direniş meydanı" dedi.

 

Mitingde on binlere hitap eden BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürtlerin haklı mücadelesinin herkesin yararına olduğunu söyledi. Konuşması sık sık "En Büyük başkan bizim başkan" sloganı ile kesilen Demirtaş, "Doğrudur en büyük başkan bizim başkan" diyerek kitleye yanıt verdi. Kürt siyasetçilerinin "KCK" adı altında düzenlenen operasyonlarla tutuklanmasına dikkat çeken Demirtaş, "'KCK diye bir yapılanma var' dediler. Evet böyle bir yapılanma var. Bu yapılanma AKP'ye karşı mücadele veriyor. Tutuklanan 5 bin kişi bir gizli örgüt olmaz. Siz gizlisiniz asıl siz. Siz cemaatçisiniz. Bakın biz meydandayız" dedi.

 

“HUKUKUMUZU SAVUNMAKTAN GERİ KALMAYACAĞIZ’

 

"Savcılar eğer gizli örgüt arıyorsa Amed'e değil Ankara'ya baksın" diyen Demirtaş, "Hakkımızda binlerce yıl hapis cezası isteniyor. Biz diyoruz ki beraber yaşayalım. Nasıl ki Türk çocuğun ana dilde eğitim hakkı var, Kürt çocuğun da eğitim hakkı olsun. Kürtler Demokratik Özerklik çerçevesine kendi seçtiği temsilcileri ile iradesini ortaya koysun diyoruz. Ortada bir bölücü varsa eğer, tarihe bakın. Kürtleri 4 bölgeye böldünüz, ortada bölücü arıyorsanız 1920'lere bakın. Ülkesi bölünen biz adı bölücü olan biz, yıllardır devlet terörü ile ezilen biz adı teröriste çıkan biz. Bu tarihi tersten yazanlara kaşı hakkımızı hukukumuzu savunmaktan geri kalmayacağız" dedi.

 

‘BAK İDRİS BAK, BURASI DA DİRENİŞ MEYDANI’

 

“Devlet kurmaya çalışsaydık sizden çekinmezdik. Hakkımızda binlerce yıl hapis cezası isteniyor, konuşmalarımızdan dolayı. Eğer ki biz bağımsız devlet kurmayı isteseydik, biz savcılardan korkmazdık. Orta doğuda halk paylaşımı yapılırken, Kürtlerin sesi çıkmasın istiyorlar. İdris Naim Şahin'in dediği gibi 'Kürtler sokağa çıkmasın' istiyorlar. Bu nedenlerle operasyonlar yapılıyor. Bu nedenlerle kimyasallar kullanılıyor.”

 

Bedeli ne olursa mücadeleden geri adım atılmayacağını ifade eden Demirtaş, baskılarla sokağın önünün kesilmeye çalışıldığını ifade etti. Demirtaş, "İçişleri Bakanı bu işlerden anlamıyor. Basit cümlelerle, onun anlayacağı cümlelerle söylüyoruz, 'Bak İdris bak, bak bu halk' 'burası da direniş meydanı.' Madem İçişleri Bakanlığı yapıyorsunuz, bunları öğrenmen lazım. İşte buna halk deniyor, bu meydanlara direniş meydanı deniyor. Eğer sen KCK tutuklamaları adı altında bu halkı susturmaya çalışırsan, bu kara kışa rağmen bu on binleri meydanda görürsün. Siz 5 bin KCK'li tutukladığınızı sanıyorsunuz oysa meydanlarda milyonlarca KCK'li var. Şimdi siz neyi durdurdunuz? Milyonlarca insan meydanlarda, sizin bu zulmünüzü biz durduracağız" dedi. AKP hükümetinin savaş politikalarını eleştiren Demirtaş, "Bizim arkamızda cemaatler, medya patronları yok. Bizim arkamızda halk gücümüz var. Bizim yukarıda Allahımız aşağıda halkımız var. Bu irade kırılmadı. Bu faşizme karşı direnmeye devam edeceğiz" dedi.

 

‘BARIŞIN YOLU İMRALI’DAN GEÇER’

 

Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'de bütün sorunların çözümü zor olabilir. Ama hiç kimse Kürt sorunun çözümü zor diyemez. Çünkü talepler ortadadır, muhataplar ortadadır. Eğer Kürt sorununu çözmek istiyorlarsa, yıllardır söylediğimiz yolu Doğubayazıt'tan söyleyelim, barışın yolu İmralı'dan geçer. Çözümün anahtarı oradan geçer. On yıllardır hapis ettiğiniz kişi sıradan biri değildir, milyonlarca kişinin önderi, halk önderidir. Barış bu kadar yakındır. Tecridi kaldıracaksınız, rehine politikasından vazgeçeceksiniz. Kürt sorunu ile ilgili BDP muhataptır. Oturup BDP ile hak ve hukuku konuşacaksınız. Bugün ortaya koydukları faşist tutum en büyük gerilimi çatışmayı yaratıyor. Buradan Çorum'da, Trabzon'da yaşayan kardeşime sormak istiyorum, Doğubayazıt'taki Kürt genci anadilinde eğitim yapsa senin neyin eksilir?"