DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın tutuklu olarak Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davadan tahliye çıkmadı.

Yerine kayyım atanarak tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in tutuklu yargılandığı ve “güvenlik” gerekçesiyle Malatya’da görülen davanın 2’nci duruşması Malatya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Kışanak, SEGBİS'e katılmazken, Tuncel ise İstanbul Silivri Cezaevi’nden SEGBİS üzerinden duruşmaya katıldı.

Celseye ilişkin mütalaasını veren duruşma savcısı Tuncel ve Kışanak'ın tutukluluk hallerinin devamını istedi.

KÜRT SORUNU MHKEME MASALARINDA ÇÖZÜLMEZ

Ardından söz alan Tuncel, daha önce SEGBİS üzerinden ifade vermeyeceğine dair dilekçe verdiğini ancak talebinin reddedildiğini belirterek, “Kürt sorunu mahkeme masalarında değil çözüm masalarında çözülür. Türkiye'de adalete yönelik ciddi bir şüphe var. Ana muhalefet lideri bile adalet için yollara düşmüş durumda. Her ne kadar belediyeleri gasp edilmiş olsa dahi ben bölgede iktidar olan bir partinin genel başkanıyım ve bu şekilde ifade vermeyeceğim" diyerek, SEGBİS'ten ayrıldı.

Ardından tek tek savunma yapan avukatlar, müvekkillerinin tutukluluk durumuna ilişkin beyanlarda bulundu. Duruşmada yüz yüzelik ilkesinin hiçbir şekilde uygulanmadığını vurgulayan avukatlar, dava dosyasında suç olarak giren yapılan konuşmalar, eylem ve etkinlere katılma ve DTK faaliyetlerinin hiç bir şekilde suç olmadığını belirtti.

Karar için mahkemeye yarım saat ara veren mahkeme heyeti, avukatların tahliye taleplerini reddederek duruşmayı 15 Ağustos tarihine erteledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Kışanak için “örgüt kurmak ve yönetmek”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak” ve 41 kez “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla 240 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.

Tuncel hakkında ise, “örgüte üye olmak” ve “örgütü propagandası yapmak” suçlarından 145 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. (Kaynak: Dihaber)