ANDY-AR Kamuoyu Araştırma Şirketi anketine katılan seçmenlerin % 51.5’i erken seçim olabileceğini belirtirken, % 36.4’ü koalisyonun kurulabileceğini dile getirdi

Habertürk’teki haber göre, aAraştırma şirketi 1566 kişiye seçim sonucuna göre ‘Herhangi bir koalisyon mu olur?’, ‘Erken seçim mi yapılır?’ sorusunu yöneltti. Bu soruya seçmenin yüzde 51.5’i ‘Erken seçim olur’ cevabını verdi. Koalisyon kurulacağını söyleyenlerin oranıysa yüzde 36.4’te kaldı. Her iki cevabı vermeyip, ‘Fikrim yok’ diyenlerse yüzde 12.1 oranında.

ACAR: KOALİSYON MAÇINI KİM TERK EDERSE O KAYBEDER

Araştırmayı yapan Faruk Acar’ın yorumu ise şöyle:

“Seçim sonrası çalışmamızda her partinin ayrı ayrı seçmende nasıl bir izlenim oluşturduğunu sorguladık. Genel anlamda AK Parti dışındaki diğer 3 partinin seçmeni koalisyondan yana bir algıya sahip. Eğer koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamazsa AK Parti, ‘İşte gördünüz muhalefet istikrar istemiyor, iş yapmak istemiyorlar’ gibi bir seçim çalışması yürütürse oy oranları yüzde 45’lere çıkabilir. Bu da tek başına iktidar olabilmek için gerekli çoğunluğu sağlar.

Bu senaryonun bir de tam tersi ihtimali var. Yani muhalefet, ‘Biz koalisyon görüşmelerinde Yüce Divan vurgusu yaptık. AK Parti yanaşmadı’ gibi bir söylem takınırsa bu kez ‘oyunbozan’ algısı AK Parti’nin üzerinde kalır ve bu senaryoda da AK Parti’nin oyları yüzde 35’lere geriler. Yani maçı terk eden kim olursa olsun kaybeder.”

‘AK PARTİ-MHP KOALİSYONU TOPLUMDA KABUL GÖRÜYOR’

Koalisyonun kimi güçlendireceği senaryolara göre değişiyor. AK Parti-CHP koalisyonunda, ‘AK Parti güçlenir’ diyenlerin oranı yüzde 33.5. Kaybeder diyenlerse yüzde 46.5. Bu senaryoda CHP güçlenir diyenler yüzde 40.8’ken, kaybeder diyenler yüzde 39.1 seviyelerinde.

Olası bir AK Parti-MHP koalisyonu toplumda en fazla kabul gören senaryo. Bu formülde AK Parti güçlenir diyenlerin oranı yüzde 51.2.

AK Parti-HDP senaryosundaysa AK Parti zayıflar diyenlerin oranı yüzde 56 civarında.” (Kaynak: Habertürk)