7 Haziran seçimlerini takip edecek olan ve bir süredir Türkiye’de bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti’nin yakın takibe alındığı ileri sürüldü.

Millet gazetesinin haberine göre, AGİT heyeti yaklaşık bir aydır Türkiye’de AKP, CHP, MHP, HDP, Yüksek Secim Kurulu (YSK) ve diğer ilgili devlet kurumu temsilcileri ile görüşmelerde bulunuyor. Son ekibi de önceki gün Türkiye’ye gelen heyet, seçimleri Ankara,İstanbul, İzmir veDiyarbakır başta olmak üzere  toplam 33 ilden takip edecek.

DÖRT GRUPTA İNCELEME

Sayıları 250’yi bulan AGİT gözlemci heyeti dört gruptan oluşuyor. Birinci grup seçimleri Yüksek Seçim Kurulu, ikinci grup parti genel merkezi ve il teşkilatlarında, üçüncü grup alınan güvenlik önlemlerini, dördüncü grup da bürokrasinin seçimlere yaklaşımı izleyecek.

"GÖLGE GİBİ BİZİ TAKİP EDİYORLAR"

Millet gazetesinin görüşlerine başvurduğu gözlemciler, Türkiye’de yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Bir İtalyan gözlemci izlenimlerini şöyle anlattı:

“Türkiye’de çok ilginç ama şaşırmadığımız olaylar yaşıyoruz. Mesela bütün ziyaretlerimizi merak eden bir ekip var anlaşılan. Sanki bir gölge bizi takip ediyor. Bazı arkadaşlar şaşırıyor, ama ben alışığım. İtalya’da Berlusconi örneğini çok açık yaşadım.”

BÜROKRATİK ZORLUK

AGİT Heyeti’nin bürokratik zorluklarla karşılaştığını da belirten İtalyan yetkili “Devlet kurumlarından  belgeler talep ediyoruz. Hazırlayacaklarını ifade ediyorlar. Ancak üç gün geçiyor, bir belgeyi bile alamadığımız oluyor” diye konuştu.

30 MART ENDİŞESİ

AGİTHeyeti’nin 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde  yaşanan sandık hileleri nedeniyle oldukça temkinli hareket ettiği belirtiliyor. Yerel seçimlerde başta Ankara olmak üzere bir çok şehirde hile yapıldığı bütün belgeleri ile ortaya çıkmıştı. İstanbul Kağıthane’de seçim sonuçları tutanaklarının bilinçli olarak AKP bölümüne yazıldığı mahkeme kayıtlarına yansımıştı. Ayrıca seçimlerde, sandıkta oy verme yönlendirmesi,  birleştirme tutanakları kaydırması, fazla ve hayali seçmen yazımı ve  önceden mühürlenmiş pusula ve zarf yöntemi ile seçim hileleri yapılmıştı. Seçim hileleri AGİTHeyetleri’nin raporlarında da net bir şekilde yer almıştı.

YSK'YA OY PUSULASI UYARISI

AGİT Gözlemci Heyeti, 30 Mart  yerel seçimleri sonrası YSK’ya önemli bir uyarıda bulunmuştu.  Heyet, fazla oy pusulası basılmasının ‘şaibe’ye kapı aralayacağı uyarısında bulunmuş ve bu konuda gerekli önlemin alınmasını istemişti. Ancak YSK, AGİT Heyeti’nin 31 Temmuz 2014 tarihli ara rapor uyarısına rağmen bu seçimde fazla oy pusulası basımında bulundu. YSK ise yaptığı   açıklamalarda  AGİT Heyeti’nin bu suçmalarını açık bir şekilde reddetmişti.