Konsensus Araştırma Şirketi'nin 2014 yerel seçimleri sonuçlarına dayanarak yaptığı analizlere göre HDP barajı geçtiğinde 59 vekil çıkarıyor. Buna göre AKP 289'a düşerken CHP de 130'da kalıyor. Böylece Erdoğan'ın Başkanlık sistemi hayali başka bir bahara kalıyor.

2014 yerel seçimlerinin Türkiye Geneli ve Bölgelere göre oy oranları hesaplandığında bu bir genel seçim olsaydı ve HDP seçime bağımsız adaylar ile katılsaydı AKP 276, CHP 131, MHP 99 ve HDP’li Bağımsızlar 44 Milletvekili çıkaracaktı. HDP’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan çıkartacağı toplam Milletvekili sayısı 38, AKP’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan çıkartacağı toplam Milletvekili sayısı 56 olacaktı.

HDP BARAJI GEÇEMEZSE…

HDP Türkiye barajını geçemediğinde ise 2014 seçimlerindeki oy oranlarına göre, AKP’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan çıkartacağı toplam milletvekili sayısı 56’dan 92’ye, Türkiye genelindeki milletvekili sayısı ise 276’dan 314’e yükseliyor.

CHP ve MHP’nin milletvekili sayısında önemli bir değişiklik olmamaktadır. Önümüzdeki genel seçimde HDP barajı geçemezse çıkartabileceği potansiyel milletvekili adaylarının neredeyse hepsini AKP’ye kaptırmış olacak ve böylece AKP yaklaşık 314 vekille Mecliste kendine yer bulacak.


(YURT)