BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, 30 Mart 2014 Pazar günü Türkiye genelinde yapılan yerel seçimlerde yaşanan elektrik kesintilerinin sebeplerinin araştırılması amacıyla meclis araştırılması açılmasını talep etti.

Demokrasinin uygulanabilir olması için bir sistemde gerekli azami ölçütlerin ilkinin şeffaflık ilkesi olduğunu belirten Aydoğan, “30 Mart 2014 Pazar günü gerçekleşen ve adına demokratik bir yarış diyebileceğimiz yerel seçimler özellikle kimi il ve ilçelerde oy sayımına yakın bir sürede veyahut oy sayımı sırasında yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle şaibe altında kalmıştır.

2014 Yılı Mart ayı içerisinde Enerji Bakanı Sayın Taner Yıldız Kayseri’de gerçekleşen partisinin seçim mitinginde 30 Mart yerel seçimlerinin yapılacağı günde herhangi bir elektrik kesintisi olmayacağı yönünde açıklamalar yapmış ve herhangi bir elektrik kesintisinin aynı zamanda üyesi olduğu Partisini de şaibe altında bırakacağını belirtmiştir” dedi.

Ancak seçim öncesi sosyal medya üzerinden yapılan spekülatif yorumlara kaşı açıklama yapan Yıldız’ın aksine 30 Mart’ta 35 kentte ve yine çok sayıda ilçede elektrik kesintilerinin yaşandığı ve şeffaflık ilkesinin tehlikeye düştüğünü belirtti.

“1946 yılındaki seçimlerden tam 70 yıl sonra gerçekleşen ve yaklaşık 35 ilde oy pusulalarının sayımı öncesi ve esnasında gerçekleşen elektrik kesintilerinin demokratik yarışın provoke edilmesine yönelik olduğu iddiaları bulunmaktadır” diye devam eden Aydoğan, gerek BDP il örgütlerine, gerekse basına ulaşan bilgiler arasında özellikle oy verme işlemlerinin sonuna yaklaşıldığı saatlerde elektrik kesintilerinin yaygınlaşmaya başladığı da kaydetti.

İstanbul’da en az 14 ayrı yerde elektriklerin uzun sürelerle kesildiğinin belirlendiği, Antep, Bitlis, Mardin, Urfa, Eskişehir, Ankara, Antakya ve Aksaray olduğunu da belirtti. Aydoğan, birçok il ve ilçede mum ışığında sandıkların açıldığı ve oyların sayıldığı bilgisinin de mevcut olduğunu söyledi.

Urfa merkezde yaşanan elektrik kesintilerinin halka büyük bir mağduriyet yaşattığını da kaydeden Aydoğan, “30 Mart 2014 yerel seçimlerinde seçim özgürlüğüne ket vurmuştur. Yaşanan elektrik sıkıntıları birçok kentte seçim güvenliğini görünür bir şekilde tehlikeye atmış ve şaibeli bir durum yaratmıştır. Demokratik bir yarışın güvencesi şüphesiz ki şeffaflık ilkesinin uygulanabilir olmasıdır.

Enerji Bakanı Sayın Taner Yılmaz’ın yerel seçim öncesi Kayseri ilinde partisinin mitinginde basına yaptığı açıklamalara binaen 30 Mart 2014 Yerel seçimlerinin gerçekleştiği gün olan Pazar günü Türkiye’nin özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere birçok ilinde yaşanan elektrik kesintileri seçmenin oy kullanımı özgürlüğünü tehlikeye atarak, seçim güvenliğini tehlikeye sokmuş ve büyük bir şaibe yaratmıştır” dedi.

Aydoğan, BDP olarak, 30 Mart 2014 Pazar günü yaşanan elektrik kesintilerinin nedenlerinin araştırılması ve bu kesintilerin 30 Mart Yerel Seçimleri gibi çok önemli bir güne denk gelmesinin yaratmış olduğu sonuçların belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırması önerdi.