24 Haziran milletvekili genel seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sona ermesinin ardından kabinenin nasıl şekilleneceği, meclis başkanlığı koltuğuna kimin oturacağı, CHP ve SP’de yaşanan gelişmelerle ilgili iddialar kamuoyunu meşgul ediyor.

Hürriyet’ten Abdülkadir Selvi, T24’ten Hülya Karabağ ve Cumhuriyet’ten İklim Öngel ile Sinan Tartanoğlu’nun kamuoyuyla paylaştığı kulis haberleri şöyle:

Selvi: Vekil seçilen bakanların istifa etmesi eğilimi yok

* Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Başbakan Binali Yıldırım ve bakanlarla bir araya gelerek süreci konuştu. Milletvekili seçilen bakanların istifa etmesi yönünde güçlü bir eğilim yok, daha çok teknokrat eğilimli bir kabine konuşuluyor.

* Bakanların Meclis’te komisyon başkanlıklarına getirilmesi üzerinde duruluyor ama bu konuda karar netleştirilmiş değil.

* Başbakan Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı’nı istediği biliniyor. Ama dünden itibaren cumhurbaşkanı yardımcılığı konuşulmaya başlandı.

* Meclis Başkanlığı için Binali Yıldırım’la birlikte Hayati Yazıcı ve Bekir Bozdağ isimleri de gündemde.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan sadece hükümet kurmayacak. Aynı zamanda MHP ile ilişkilerin yönetilmesini sağlayacak. Bu dönem aynı zamanda diğer partilerle ilişkilerin de sıcak tutulmasını gerektiriyor. Bütçe ve zorunlu düzenlemeler dışında Meclis’e ağırlık vermeyen bir yönetim şekli düşünülüyor.

KARABAĞLI: ALBAYRAK GRUP BAŞKANI OLABİLİR

* Binali Yıldırım'ın adı Başkan Yardımcılığı'nın yanı sıra Meclis Başkanlığı'nda da geçiyor.

* Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın da Grup Başkanı olabileceği konuşuluyor.

* AKP, CHP, MHP, İyi Parti ve HDP'nin Meclis Başkanlığı yarışına kendi adaylarıyla katılmaları bekleniyor. MHP'nin tek başına Meclis çoğunluğu kazanamayan AKP'nin göstermesi halinde Binali Yıldırım'a sıcak bakacağı belirtiliyor.

* Başbakan Binali Yıldırım'ın da yeni dönemde yeni hükümet sisteminde görev alabileceği kaydediliyor. Yıldırım'ın ismi Meclis Başkanlığı, Başkan Yardımcılığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı dahil olmak üzere bir çok yer için geçiyor.

* Meclis Başkanlığı için Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın adı da AKP kulislerinde konuşulmaya başlandı.

ÖNGEL: İNCE KANADI BEKLEMEDE KALACAK

* Kılıçdaroğlu’nun Mahir Ünal ve iktidardaki bazı isimlerin CHP’nin bu yazı parti içi meselelerle geçirmesini istediğini belirterek, “CHP bu oyuna düşmemeli. Muharrem İnce de bu oyuna düşmeyecektir. Var gücümüzle yerel seçimlere asılmalıyız. AKP kan kaybediyor. Yerel seçimlere odaklanmak yerine birbirimizle uğraşırsak her şeyi AKP’ye teslim ederiz” uyarısında bulunduğu öğrenildi.

* Kılıçdaroğlu ile İnce’nin telefon görüşmesi yaptığı belirtilirken, parti kaynakları bu görüşmeyi ya da içeriği hakkında net bir bilgilendirme yapmadı. İnce kanadından sosyal medya üzerinden “saat 20.00’de CHP önünde” etiketiyle açılan yapılan çağrıyla bir ilgilerinin olmadığı vurgusu yapıldı.

* Kendilerinin böyle bir tartışma içinde olmadıklarını da belirten İnce kanadı, Kılıçdaroğlu’nun yaptığı seçim değerlendirmesi açıklamasını “gergin” olarak nitelendirdi.

* İnce kanadı, kendilerinin beklemede ve sessiz kalacaklarını belirtiyor. Öte yandan İnce kanadı ‘’Esas hedef 2023. Türkiye Cumhuriyetinin 100. kuruluş yıldönümünde Cumhuriyeti gerçek cumhuriyetçilerin yönetmesi’’ diyor.

TARTANOĞLU: ERDOĞAN SİTEM ETTİ

* (…) Edinilen bilgiye göre, (Saadet Partisi Genel Başkanı) Temel Karamollaoğlu’ndan önce Erdoğan’ı tebrik için partinin Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk aradı.

* Erdoğan, Asiltürk’e AKP’yle birlikte hareket edilmediği için sitem etti, “Niye CHP’nin yanında oldunuz” sorusunu yöneltti. Ancak Asiltürk’ün bu tartışmaya girmediği bildirildi.

* SP seçim sonuçlarını da değerlendirmeye aldı. AKP’den yaklaşık yüzde 5’lik bir kitlenin koptuğu, bunların ‘Erdoğan’a zarar vermeden AKP’ye mesaj verme’ amacıyla hareket ederken Saadet Partisi’ne değil MHP’ye gittiği değerlendirmesi yapıldı.

* Saadet’e gelmesi beklenen bu yüzde 5’lik kitlenin, iktidarın ve iktidara yakın medyanın CHP ile yapılan ittifakı eleştirirken, “Milli Görüş’çüler, din düşmanları ile bir arada” propagandasından etkilendiği yorumları yapıldı.

Kaynak: Bianet