3 Temmuz günü Osmaniye Cezaevi’ndeki siyasi tutuklular ile görüşen HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, cezaevindeki hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı. Konu hakkında Adalet Bakanı Kenan İpek’e soru önergesi veren Sarıyıldız, tutuklulara hiçbir tebligat yapılmadan sürgün politikası uygulandığını belirtti.

'SEÇİM SOHBETİ' DENİLDİ, KARGA TULUMBA SÜRGÜNE GÖNDERİLDİLER

5 Haziran günü Sinan Gül, Hakan Akgül ve Ahmet Özbek’in milletvekili seçimleri üzerine sohbet edileceği gerekçesi ile idareye çağrıldığını kaydeden Sarıyıldız, “Odalarından çıktıktan hemen sonra 3 tutsak daha önceden hazırlanan müdahale gardiyanları tarafından kelepçelenerek sürgüne gönderilmiştir. Arkadaşları ile vedalaşmalarına dahi izin verilmeyen tutsaklar karga tulumba ve darp edilerek farklı cezaevlerine sürgün edilmiştir. Tutsaklar, devletin sürgün politikalarına karşı fiziki direnç yerine sürekli tepkilerini demokratik yollardan göstermelerine rağmen arkadaşlarının korsanvari bir şekilde alıkonulup sürgün edilmelerinin gayri ahlaki ve kanun dışı olduğunu ifade etmiştir” diye ekledi.

'SEVK' ADI ALTINDA SÜRGÜN

Türkiye’nin imzaladığı, ‘Kişi Özgürlükleri  ve Siyasal Haklar Uluslararası Paktı’nın 10. maddesini hatırlatan Sarıyıldız, “Özgürlüğünden yoksun bırakılmış olan herkes, insanca ve insan kişiliğine içkin onuruna saygı gösterilerek işlem görür” denilmesine rağmen Osmaniye Cezaevi’nde tutsakların sohbet adı altında idareye çağrılıp sürgüne gönderilmelerinin insan kişiliğine ve onuruna hakaret niteliği taşıdığını," ifade etti.

Cezaevlerinde yaşanan en büyük hak ihlallerinden birinin zorunlu sevk adı altında yapılan sürgün politikaları olduğuna dikkat çeken Sarıyıldız, şöyle dedi; “ Söz konusu ihlallerin önemli bir kısmı mevzuattan kaynaklanmakla birlikte, önemli bir kısmı da cezaevi idaresi ve infaz koruma memurlarının keyfi tutum ve davranışlarından kaynaklanmaktadır. Cezaevlerinde kalan bütün mahpuslar için sürgün politikası uygulanırken, bu uygulamanın en büyük mağdurlarından biri de siyasi tutsaklardır”

"KORSANVARİ SÜRGÜNÜN GEREKÇESİ NE?"

Sarıyıldız, Bakan İpek’e yanıtlaması talebi ile şunları sordu:

* Sinan Gül, Hakan Akgül ve Ahmet Özbek adlı siyasi tutsaklar sohbet etmek iddiası ile idareye çağrılırken, neden odalarından çıktığı gibi elleri kelepçelenerek sürgün edilmiştir? Tutsaklara sevk edileceklerine dair hiçbir tebligat yapılmadan korsanvari bir şekilde sürgün edilmelerinin gerekçesi nedir? Gayri hukuki bir şekilde 3 tutsağı sürgün eden cezaevi idaresi hakkında herhangi bir idari işlem ya da soruşturma başlatılmış mıdır?

* Tutsakların isteği dışında yapılan nakiller hukuk açısından ikinci bir ceza anlamına gelmiyor mu?

* Kamuoyunda sıkça hak ihlalleri ile adını duyuran Osmaniye 2 No’lu T Tipi Cezaevinde yaşanan sorunları yerinde görmek için bağımsız kişilerden de oluşan bir heyet göndermeyi düşünüyor musunuz?

* Ailelerinin yaşadığı yerlerden yaklaşık binlerce kilometre uzaklıktaki cezaevlerine sürgün edilen tutsakların ziyaretçileriyle görüşme hakları fiilen ihlal edilmektedir. Cezaevindeki yakınlarını görmesi bu yolla engellenmiş olan ailelerin mağduriyetlerini gidermek için yapılması düşünülen bir çalışma var mıdır? (Demokrat Haber)