Terör örgütüne üye olmak" suçundan aldığı 8 yıl 9 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanan HDP eski milletvekili Sebahat Tuncel, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği yeniden yargılama kararının ardından yargılanmasına başlandı.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün ilk duruşmaya, tutuksuz sanık Sebahat Tuncel katılmadı. Tuncel'i duruşmada avukatı Ercan Kanar temsil etti.

Mahkeme Başkanı Ahmet Korkusuz, Anayasa Mahkemesi Bölümler Başraportörlüğü'nün 10 Mart 2015 tarihli sanık Sebahat Tuncel hakkındaki yargılamanın yenilenmesi kararını okudu. Tuncel'in avukatı Ercan Kanar, “Anayasa Mahkemesi'nin belirttiği ve bizim de ileri sürdüğümüz eksiklikler yerine getirilsin. Ayrıca müvekkilimi gelecek duruşma hazır edeceğim. Bu nedenle zorla getirme kararı çıkarılmasın" dedi.

Mahkeme, Sebahat Tuncel'in bir sonraki celse hazır edildiğinde dinlenilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

ERCAN KANAR: MAHKEMENİN BERAAT KARARI VERMESİNİ BEKLİYORUZ

Davanın ardından gazetecilere bilgi veren avukat Ercan Kanar, “Sebahat Tuncel ile ilgili daha önce verilen mahkûmiyet kararı, tamamen hukuka aykırı deliller temel alınarak verildi. Sözde deliller temel alınarak verildi. Ne olduğu belirsiz bir tanığın beyanı dava başladıktan beş yıl sonra dosya içine konuldu. Ayrıca cinsel suç işleyen, adli bir cinayetten ceza alan birisinin itirafları temel alındı. Psikolojik rahatsızlığı olan bir kişinin suçlaması temel alındı" ifadesini kullandı.

Kanar, “Bizim en az 10 konuda araştırılmasını istediğimiz, yani itirafçıyla gizli tanığın söylediklerinin doğru olup olmadığını ortaya koyacak talepler hep reddoldu. Yani düşmanla savaş mantığıyla özel yetkili mahkeme karar verdi. Hele özellikle o polisle münakaşa olayından sonra yeni bir gizli tanık ifadesi dosyaya getirildi. Bunlar tamamen usulsüz yasaya aykırı hususlardır. Zaten Anayasa Mahkemesi de bizim savunmamıza katıldı. Şimdi bu yeniden yargılamada ceza yargılamasının temel hukuk kurallarına uyarak beraat kararı vermesini bekliyoruz" dedi.