Halkların Demokratik Partisi (HDP) İdil İlçe Örgütü ve İdil Belediyesi Ramazan ayı dolayısıyla ilçe sakinleri için verdiği iftar yemeğine katılan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

AKP hükümetinin yürüttüğü en derin saldırılardan birisinin İdil'de yaşandığını, ancak diğer direniş alanlarında olduğu gibi İdil'de de AKP'nin Çöktürme Planı'nın boşa çıkartıldığını vurguladı. 

Sebahat Tuncel, "Bu iradeyi kıramayanlar şimdi ise vekillerimize yöneldiler. Bununla yetinmeyip, belediyelerimize el koymaya çalışıyorlar. Kayyum atamaya çalışıyorlar. Mevcut yasalar ile atamayanlar şimdi yasaları değiştirip yapmaya çalışıyorlar. Halkın iradesin hiçe sayıp hukuksuz bir şekilde eşkiyavari bir şekilde sahiplenmeye çalışıyorlar. Halkımız bunlara karşı tek yürek olup, bunlara dur diyecektir elbet" diye konuştu.

'AKP HÜKÜMETİ YARGILANACAKTIR'
Sözlerinin devamında Kürt halkının bu güne kadar onlarca kez katliamlardan geçirildiğini ifade eden Tuncel, şunları söyledi: "Onlarca katliam, az buz değil tabi. Ama biz bu katliamlar ile demokrasi ve özgürlük mücadelesinden ve direnişimizden asla vazgeçmedik. Bu katliamlardan birisi de Cizîr katliamıydı. Vahşet bodrumlarında onlara canımızı diri diri yaktılar. Bunları asla unutmayacağız. Bu halk kendini küllerinden yaratılmayı bilen bir halktır. AKP hükümeti yargılanacaktır. Bunu bildikleri için harıl harıl Anayasa'yı değiştirmeyi çalışıyorlar." 

'BARIŞ AKP'NİN GİTMESİ İLE MÜMKÜNDÜR'

Tuncel, konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sarf ettiği 'Eğer bu topraklar kanla sulanmıyorsa bu toprakların kuru bir araziden farkı yoktur' sözleri üzerinde de durdu.

"Umudumuzu kırmak için her şeyi yaptılar. İnsanlık var oldukça umudumuz da olacaktır" diyen Tuncel, konuşmasını "Bizi diri diri öldürebilirsiniz, işkence edebilirsiniz, evlerimizi yıkabilirsiniz, evelerimizin duvarına cinsiyetçi, ırkçı söylemleri yazabilirsiziniz ama bu halkın iradesini asla kıramazsınız. Herkes biliyor ki hiçbir savaşın meşrutiyeti yoktur. Tüm savaşlar muhakkak bir barış ile neticelenir. Bunun örneğini yakın tarihe bakarsak FARC ile Kolombiya anlaşmasını gösterebiliriz. Tüm halklar, AKP'nin yanlış politikaları kabul görmüyor artık. AKP'nin katliamcı politikası çökmüştür. Şimdi barış için umutlanmalıyız, el ele tutuşup barışı haykırmalıyız. Bu da AKP'nin gitmesi ile mümkündür. AKP gitmedikçe bu savaş bitmez, barış da gelmez. Bunun için bir an önce AKP'ye gereken cevap verilmeli ve tüm halklar barış için seferber olmalıdır" sözleriyle noktaladı.

Kaynak: DİHA