Van’da Saray Belediyesi tarafından 3 Nisan Caddesi’nde yapılan iş merkezi, düğün ve toplantı salonunun açılışı DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Van Milletvekili Adem Geveri, DBP ve HDP’li seçilmiş ve yöneticiler tarafından yapıldı.
 
Açılışta konuşan Tuncel, AKP’nin yaptığı siyasi darbeden dolayı bir gün mutlaka hesap vereceğini söyledi. AKP'nin savaş politikasına değinen Tuncel, 2013 yılından 2015 yılına kadar ki süreçte bir insan bile yaşamını yitirmediğini anımsatarak, 2016 yılında yaşanan ölüm, gözaltı, tutuklamalara dikkat çekti. “Türk tipi başkanlık” sistemi denilen şeyin ülkeyi hızla uçuruma götüren, çatışmaları derinleştiren ve halklar arasındaki kardeşliği kaldırdığını vurgulayan Tuncel, ülkeyi yönetenlerin ve siyasetçilerin savaş çığırtkanlığı yaptığına dikkat çekti. 
 
Saray'daki programın ardından Van merkeze geçen Tuncel ve beraberindekiler İpekyolu ilçesinde bulunan Berivan Kültür Merkezi'nde halkla buluştu. 
 
Buluşmada konuşan Tuncel, halkların dünyanın her yerinden insanların Rojava devrimine destek vermek amacıyla Rojava’ya akın ettiğini hatırlatarak, "Kobani direnişi ortada. Kadın öncülüğü ile Rojava devrimi devam ediyor. AKP hükümeti bu direnişin farkında. Bu süreçte geleneksel katı ulus gelenekçi anlayış ile Kürtlerin kazanımlarına topyekün saldırı gerçekleştirdi" dedi. 
 
‘SARAY’DAKİ MASADAN SAVAŞ KARARI ALINDI’
 
'Dolmabahçe Mutabakatı'na da değinen Tuncel, İmralı’da masa kurulurken aynı anda Saray’da da bir masa kurulduğunu dile getirerek, “Saraydaki masada ‘Kürt halkının kazanımlarına nasıl saldırılır’ diye plan yapılmış, savaş kararı bu masada alınmıştır. Bu savaş kararına en büyük cevap ise 7 Haziran seçimleri olmuştur" diye konuştu. 
 
ERDOĞAN SAVAŞ BAŞKOMUTANLIĞI YAPIYOR’
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Savaşın Başkomutanlığını” yaptığını belirten Tuncel, "Ağrı ve Diyarbakır'da provokasyon ile barış sürecini bitirdiler. Erdoğan'ın Türkiye halklarına verecek bir şeyi kalmamıştır. AKP dışında herkes ‘terörist’ ilan edilmiş durumda. Güvenlikçi anlayış ile bir yere varılmadı, varılamaz da" ifadesinde bulundu. 
 
‘MÜFETTİŞLER DBP’Lİ BELEDİYELERDEN ÇIKMIYOR’
 
Başbakan Binali Yıldırım'ın Van Büyükşehir Belediyesi için sarf ettiği, "400 trilyon nereye gitti" açıklamasına da tepki gösteren Tuncel, "Türkiye’nin en borçlu belediyeler arasında 17 AKP belediyesi var. Müfettişler belediyelerimizden çıkmıyor. Burada belediyelerimizi ele geçirmek istiyorlar. Daha bu gün Özalp Belediye Eşbaşkanımız evine yapılan baskın ile gözaltına alındı" dedi.
 
“Terörle Mücadele Kanunu Kürtler ile mücadele kanunu olmuş durumda" diyen Tuncel, tüm saldırıların AKP'nin sonunun geldiğini gösterdiğine vurgu yaparak, "Kürdistan'daki çöktürme planı çökmüştür. Bunu nerede gördük, kırmızı çizgileri hepsi aşıldı. Rojava’da kadın komutanın öncülüğünde kırmızı çizgi geçilmiştir. Rusya, İsrail ile durum ortada. Kürt halkı için tek seçenek var ya özgürlük ya özgürlük" diye konuştu. 
 
‘AKP TOPLUMDA NEFRET DİLİ YARATTI’
 
AKP'nin toplumda yarattığı nefrete diline işaret eden Tuncel, "Kürdistan'da meydana gelen kazada ölen insanlara ilişkin sosyal medyada bir hesapta yapılan paylaşımda 'oh olsun bunlar zaten büyüyünce terörist olacaktı' yazılmış. Bu dili AKP yarattı" dedi. 
 
13 Temmuz Zilan katliamının yıl dönümü olduğunu da anımsatan Tuncel, “Burada 15 bin Kürt katledildi. 1937 de Dersim katliamı yapıldı. 14 Temmuz da Diyarbakır zindanında ölüm orucuna başladılar Mazlum Doğan'ın yoldaşları. Bugün bu yolda sonuna kadar ilerliyorlar. Nasıl ki Mazlum Doğan 'Teslimiyet İhanette direniş zafere götürür' demiştir. Diyarbakır zindanı bir direnişin simgesidir. Bu günde bu direniş devam ediyor" şeklinde konuştu.
 
Kaynak: DİHA