Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili ve partinin Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, partisinin Manisa Büyükşehir Belediye Başkan aday adayları ile ilçe belediyelerinde adaylıkları kesinleşenleri tanıttı. Tuncel konuşmasında yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna da değinip, "Türkiye'de yeme kültürü gelenek haline gelmiş" dedi.

Öte yandan Tuncel, tüm bölgelerin özerk olması gerektiğini savundu.

Manisa'ya gelen HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, Şelale Plaza'da düzenlenen törende, HDP'nin hem kesinleşmiş belediye başkan adaylarını hem de aday adaylarını tanıttı. HDP ile Türkiye'ye yeni bir sistem getirmeyi hedeflediklerini belirten Tuncel, "Bu yolumuzda ve yeni sistemimizle Türkiye'yi yeni bir yola sokma konusunda iddialıyız. Bizim çıktığımız yolda, eşitlik, adalet ve demokrasi olacak" diye konuştu.

OPERASYONA DEĞİNDİ

İstanbul'da geçen 17 Aralık'ta polisin düzenlediği rüşvet ve yolsuzluk operasyonuna da değinen Tuncel, "Yolsuzluk ve rüşvet açığa çıkıyor. Ancak hükümet ve bakanlar hala yerinde duruyor. Bir de hiçbir sorun yokmuş gibi davranılıyor. Böyle bişey olabilir mi? Biz biliyorduk zaten. Türkiye'de yeme kültürü bir gelenek haline gelmiş. İşte bu kültür Türkiye'de halklara kadermiş gibi dayatılmış bir yaklaşımın sonucu. `Cemaat AKP'ye operasyon yapıyor' deniyor. Peki siz bu cemaatle 2002 yılından beri birlikte yemiyor muydunuz? Bu cemaat sizi iktidara taşımadı mı? Niye o zaman itiraz etmediniz? Şimdi uzlaşamadıkları konu kimin daha fazla yiyeceği konusu oldu. Şimdi Başbakan `Biz mağdur olduk' edebiyatı ile bu işten kurtulamaz. Gerçek olan şudur ki, 76 milyon insanın, emekçinin hakkını iktidardakiler yemişler. Ayakkabı kutularında çıkan para kimin? Buna da bir yöntem bulmuşlar. İmam hatip için bağış toplanmış diye. Ya cami için ya imam hatip için topluyorlar, kendilerini affettirmeye çalışıyorlar. Müslümansan çalmayacaksın, çırpmayacaksın, adaletsizlik yapmayacaksın. Şimdi bakıyorsunuz çürümüş bu sisteme sahip çıkmaya çalışıyorlar. Eğer burada mağdur olan bir kesim varsa o da halkımızdır" dedi.

"BDP'Lİ VEKİLLER SERBEST BIRAKILMALI"

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından serbest bırakıldığını hatırlatan Tuncel, halen tutuklu bulunan BDP'li milletvekillerinin de serbest bırakılmasını istedi. Tuncel, BDP'li vekillerin Kürt oldukları için serbest bırakılmadığını öne sürdü. Yolsuzluk operasyonunun ardından AK Parti hükümetinin devleti yönetemez hale geldiğini savunan HDP'li Tuncel, devleti CHP'nin de yönetemeyeceğini, bunu ancak HDP'nin yapabileceğini iddia etti.

"YEREL SEÇİMLER TÜRKİYE'NİN KADERİNİ BELİRLEYECEK"

Tuncel, yerel seçimlerin ülkenin geleceğini belirleyeceğine değinip, "Yerel seçimlerde halka bu iktidarı şikayet edeceğiz. Sadece şikayet etmekle kalmayıp alternatifsiz olmadıklarını göstereceğiz. Yeni yönetimi birlikte kurabileceğimizi göstereceğiz. Biz yerel seçimlere girerken `Kendimizi de kendimiz yöneteceğiz' diyeceğiz. Biz yerel seçimleri bir belediye seçimi olarak bakmıyoruz. Yerel seçime bir demokrasi hamlesi olarak bakıyoruz. Belediyenin bütün birimlerini denetime açacağız. Halk belediyenin ne yapıp yapmadığını bilecek. Bu belediye başkan adaylıklarına bir de eşbaşkan adaylığı sistemi uygulayacağız" diye konuştu.

TUNCEL, "EGE BÖLGESİ ÖZERK OLMALI"

Konuşmasında özerklikle ilgili düşüncelerini de dile getiren Tuncel şunları söyledi:

"Ege'nin bir özerk bölge olması gerekir. Özerk Ege, Marmara veya Kürdistan. Bizim savunduğumuz özerklik sadece Kürdistan için değil. Tüm Türkiye'nin özerk olması. Yerinden yönetim ve yerelden yönetilmesi gerekir. Gezi eylemleri bunu gösterdi."

ADAY VE ADAY ADAYLARINI TANITTI

Konuşmasının ardından Tuncel, HDP'nin Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na Hamdullah Müftüoğlu ile Ahmet Ertaş'ın aday adayı olduğunu, Yunus Emre İlçesi Belediye Başkanlığı'na Kerem Taylan, Gölmarmara İlçe Belediye Başkanlığı'na Hayri Erdoğan, Saruhanlı İlçe Belediye Başkanlığı'na Mehmet Akat, Alaşehir İlçesi Belediye Başkanlığı'na Metin Akdemir, Soma İlçesi Belediye Başkanlığı'na Cengiz Öz ile Salihli İlçesi Belediye Başkanlığı'na da Ethem Saruhan'ın aday olduğunu açıkladı. Tuncel daha sonra partisinin düzenlediği etkinliğe katılıp, oradan İzmir'e geçti. (Haber AND)