HDK Eşsözcüsü ve eski HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in “terör örgütüne üyelik” suçlamasından aldığı cezanın Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) dönmesinin ardından tekrar yargılanmasına bugün başlandı.

İstanbul Çağlayan Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Ertuğrul Kürkçü, Nursel Aydoğan, Hüda Kaya ve Sezai Temelli katılırken, HDP İstanbul İl örgütünden temsilciler ve kadın hakları aktivistleri de duruşmayı takip etti.

Mahkeme başkanı, savcı mütalaasını vermeden karar veremeyeceğini söyleyerek bir sonraki duruşma tarihini 30 Haziran saat 9.00 olarak belirledi.

Duruşma sonrası bianet’e konuşan Sebahat Tuncel, şunları söyledi:

“Bu davaya ilişkin başından beri siyasi bir yaklaşım söz konusu. AYM bunu ortaya koymuş oldu. Düşman hukuku uygulanıyordu ve Kürt hareketine yönelik yaklaşımların yargı aracılığıyla baskı altına alınması yaklaşımının bir yansımasıydı. Özel Yetkili Mahkemeler bunu kendi görevleri olarak gördü. AYM kararıyla bu teşhir olmuş oldu. Umarım mahkeme heyeti siyaseten değil, hukuken bir karar vererek buna bir son verecek. Bu hukuki davranış, Türkiye’de zedelenen adalet duygusu açısından bir umut yaratması açısından da olumlu olacaktır.”

Tuncel’in avukatı Ercan Kanar ise şöyle konuştu:

“Daha önce verilen karar tamamen uydurulmuş delillere dayanıyordu. Cinayet işleyen, çocuğa cinsel istismarda bulunan bir kişinin kin dolu ifadeleri dayanak alındı. Seneler sonra bir gizli tanık uyduruldu ve bu tanığın ifadeleri de çelişkiliydi. Bahsettiğim bu iki farklı kişinin beyanları da birbirini tutmuyordu. Ardından psikolojik rahatsızlığı olan bir kişinin beyanlar dosyaya eklendi; gerçi o da daha sonra geri alındı. Ve böylelikle hukuki değeri olmayan bir tek delil yokken mahkumiyete gidildi. Yargıtay da dosyayı incelemeden kararı tasdik etti. AYM, bu kararı tam da bizim savunmamız doğrultusunda bozdu. Şimdi derhal beraat kararı verilmesini bekliyoruz çünkü ortada tartışılacak bir delil yok.”