Washington merkezli düşünce kuruluşu ‘Türk Politika Merkezi‘ (Turkish Policy Center) Türkiye’de Twitter yasağının ardından The Washington Post Express gazetesine tam sayfa ilan verdi ve sayılarla Türkiye’deki sansürü anlattı. İlanda “Bunlar burada Amerika’da olsaydı ne olurdu? Ne yapardın?” diye soruldu.

Merkez, “Hükümetin yüksek mevkilerinde yaşanan ve Aralık 2013′ten itibaren yayılmaya başlayan yolsuzluk ifşaatlarını büyük bir endişeyle izliyoruz. Hükümetin giderek büyüyen bu iddialara cevabı ise otoriter önlemler almak oldu. Konuşma özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve gazetecilerin hakları giderek kısıtlandı. Twitter yasağı bu tarz otoriter önlemlerin son halkası oldu” dedi.

Merkez, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Twitter falan hepsinin kökünü kazıyacağız. Efendim işte uluslararası camia şöyle der, böyle der, hiç beni ilgilendirmiyor” sözlerini de hatırlattı.

Washington’da ücretsiz olarak dağıtılan gazete, 300 bin kişiye ulaşıyor.

‘#Twitterisblockedinturkey‘ (Twitter Türkiye’de kapatıldı) başlığıyla paylaşılan ilanda ‘Erdoğan’ın Türkiyesi‘ne dair şu sayılar verildi:

1: Türkiye hapsedilen gazeteciler bakımından dünyada birinci sırada yer alıyor.

15: Berkin Elvan’ın yaşı. Polisin protestoculara attığı gaz fişeğiyle ağır yaralandı. Ekmek almaya gidiyordu.

84: ABD Başkanı Barack Obama’ya, Türkiye’de yargı bağımsızlığının, kuvvetler ayrımının ve sivil özgürlüklerin tehlikede olduğuna dair endişelerini aktaran dilekçeyi imzalayan ABD’li uzmanların sayısı.

4.5 milyon dolar: Türkiye tarihindeki en büyük yolsuzluk operasyonunda ayakkabı kutularında bulunduğu iddia edilen paranın miktarı.

12 milyon: Erdoğan’ın ‘kökünü kazıma’ sözüyle gelen Twitter yasağından etkilenen kullanıcıların sayısı. (diken.com)