Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fikri Işık’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“YAŞANANLARI TARİH YAZACAK”

“Bunun, bir FETÖ’nün darbe teşebbüsü olduğu ilk andan itibaren aslında anlaşılmıştı.

TSK’nın içine sızmış, asker üniforması giymiş hainlerin Türkiye’yi küresel birtakım güç merkezlerinin uydusu haline getirmek, onların emrine sunmak, onların adeta bir maşası yapmak konusundaki attıkları adım, Allah’a şükür başarısızlıkla sonuçlandı.

“Türkiye çok aydınlık bir sabaha uyandı. Tabii o gece yaşananlar, ileride çok detaylı yazılacak, anlatılacak. İnsanlar o gece kimin ne yaptığını, kimin ne yapmadığını bunları tarih yazacak.

“AKINCILAR’DAN KAÇACAKLARDI”

“Bunlar darbenin başarısız olduğunu anladıkları anda üç Casa uçağını hazır ettiler, Akıncılar’dan kaçacaklardı. Sayın Başbakanımızın o emrinden sonra pist vurulmamış olsaydı, bilin ki bugün darbecilerin neredeyse tamamı yurtdışına kaçmış olurdu.”

TSK’DEKİ DÜZENLEMELER

“Bu düzenlemelerin üç temel hedefi var. Bunlardan birincisi, 15 Temmuz itibarıyla MSB’nin fiili görevlerini de üzerine almış Genelkurmay Başkanlığı’nın üzerindeki gereksiz yükleri alıyoruz, Genelkurmay Başkanlığı’nı kendi askerin asli işlerine döndürüyoruz.

“Batı demokrasilerinde MSB’nin yapması gereken işlerin yüzde 90’ından fazlasını bizde Genelkurmay yapıyor. Kağıt üzerinde MSB yapıyor gibi gözüken işleri de MSB’ye atadığı kadrolarla yine emir komuta zinciri içerisinde kendisi yapıyor. Bu, demokratik ülkede anlaşılamayacak, izah edilemeyecek bir durum. Öncelikle Genelkurmay Başkanlığını bu aşırı yükten kurtarıyoruz.

“İkinci olarak MSB’yi yeniden yapılandırıyoruz. MSB’yi yeniden yapılandırırken, MSB’nin tamamen askerlerden oluşması ne kadar yanlışsa, tamamen sivillerden oluşmasının da yanlış olacağını düşünüyoruz.

“Bütün demokratik ülkelerde savunma bakanlıkları, askerlerle sivillerin birlikte çalıştığı, iç içe çalıştığı bakanlıklardır. Biz bu anlayışla MSB’nin görev, yetki ve sorumluluklarını, Genelkurmayla olan kesişmelerini, hatta Genelkurmayın bir alt kümesi olmaktan kurtarıyoruz. Gerçekte birlikte çok iyi çalışan, güvene dayalı bir çalışma yapan iki ayrım kurum haline getiriyoruz. Bu Türkiye açısından son derece önemli.

“KAPALI YAPILAR BİRBİRİNE KUŞKUYLA BAKAR”

“Kapalı yapılarda birbirlerine karşı her yapı kuşkuyla bakar. Birlikte çalışma önce kuşkuları ortadan kaldırır.

“Birbirini daha iyi tanımayı ve daha anlayışla yaklaşmayı, hatta birbirine daha sevgiyle yaklaşmayı sağlar.

“Asker sivil ilişkilerinin çok rasyonel bir düzleme oturması için zeminin güçlenmesi için birlikte çalışmayı çok önemsiyoruz. Asker sivil iç içe olacak.

“TÜRKİYE 15 TEMMUZ GECESİNDEN DAHA GÜÇLÜDÜR”

“PKK’nın çok iyi bilmesi lazım ki Türkiye Cumhuriyeti, 15 Temmuz gecesinden bugün çok daha güçlüdür.

“En azından TSK’nın içerisine sızmış hainleri kendi içerisinden çok büyük oranda temizlemiştir ve PKK’nın içeriden destek alma ihtimali ortadan kalkmıştır. Bundan sonrasını PKK düşünsün, PKK’nın yöneticileri düşünsün.

“Nasıl 23 Temmuz’da giriştikleri haince süreçte çok ağır bedeller ödediler, şimdi 15 Temmuz’dan sonra da bu yaptıklarının çok ağır şekilde karşılığını alacaklar, bedellerini ödeyecekler.

“Burada hiç tereddüt taşımıyoruz. İnşallah bu konuda halkımızla el ele bu hainlerin ihanetlerini boşa çıkaracağız. Nasıl FETÖ ihanetini boşa çıkardıysak, PKK ihanetini de boşa çıkaracağız.”