HDP’li Saruhan Oluç, AKP’li Mehmet Muş’a iktidar partisi olarak Şark Islahat Planı’nı kopya ettiklerini ve Kürt düşmanlığı yaptıklarını söyleyerek,  “Şark Islahat Planı'nın uygulandığı yerler, umumi müfettişliklerin uygulandığı yerler, olağanüstü hâlin uygulandığı yerlerle bugün sizin kayyum atadığınız yerler aynıdır” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda Dışişleri, Milli Eğitim Bakanlıklarının 2020 bütçe görüşmelerinde “Kemalizm” ve “Kürt düşmanlığı” tartışması yaşandı.

Dışişleri Bakanlığı bütçesi üzerine kürsüde konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Türk dış politikasını eleştirdi. Özsoy, iç ve dış siyasette iktidarın Kürtlere dönük uygulamalarını değerlendirdiği konuşmasında Suriye’de Kürtlerin özerkliğinin hedef alındığını belirtti. Türkiye’nin Suriye’de “güvenli bölge” ile Hafız Esad’ın Arap Kemeri politikasını gerçekleştirmeye çalıştığını belirten Özsoy, kürsüde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’e (BM) sunduğu haritayı gösterdi. Özsoy, ardından kayyum atanan Kürt bölgeleri, Şark Islahat Planı’nın hedef alındığı Kürt bölgeleri, OHAL’in uygulandığı Kürt bölgeleri, Umum müfettişliğinin uygulandığı Kürt bölgelerinin haritalarını göstererek, “AKP’ye ‘Neokemalist parti’ dediğimiz zaman alınmayın lütfen, haritalar konuşuyor” dedi.

‘GECEKONDUDA BAĞDAŞ KURAN ERDOĞAN, BUGÜN BİN ODALI SARAYDA’

Daha sonra kürsüde söz alan CHP milletvekilleri eğitim sistemini ve dış politika eleştirisinde bulundu. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, “Yıldırım Kaya Türkiye Cumhuriyeti devleti, saray devleti hâline dönüştürüldü. Kanunlar, kanun hükmünde kararnameler değil, neredeyse fermanlar yayımlanıyor. Kendi partisinin milletvekillerinin dâhil ulaşamadığı bir Cumhurbaşkanlığı makamını yaşıyoruz. 2002 yılında Keçiören'de mütevazı bir apartman dairesinde oturan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, gecekondularda bağdaş kurup, halkla birlikte kuru fasulye yiyip, kuru soğan kıran bir Recep Tayyip Erdoğan vardı. Ama bugün, 1.150 odalı sarayda yaşayan bir kibir abidesine dönüştü ne yazık ki. Şimdi, bakıyoruz, yazlık saray var, kışlık saray var, uçan saray var; bunların hiçbiri yetmedi, şimdi bir de yüzen sarayla karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.  

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ise lise din dersi kitapları ile İmam Hatip lise ders kitaplarından Atatürk ve Atatürkçülük’ün çıkarıldığını söyledi.

MUŞ: İSTEYEN HERKES CUMHURBAŞKANI’NA ULAŞABİLİR

Milletvekillerinin konuşmaları sırasında AKP sıralarından tepkiler geldi. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, söz alarak “Bir kere bizim milletvekillerimizin ya da milletvekillerimizin ulaşamadığı bir Cumhurbaşkanı yok; bizim arkadaşlarımız ulaşıyor, vatandaşlar da ulaşıyorlar, şikayetlerini iletiyorlar. Ulaşmak isteyen herkes Cumhurbaşkanına ulaşabilir, burada bir problem yok. Recep Tayyip Erdoğan, eskiden giderdi gecekondulara, bağdaş kurup otururdu, şimdi kibir abidesi oldu. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz, bu sözü iade ediyoruz kendilerine” dedi.

‘KEMALİZM BİZİM İDEOLOJİMİZ DEĞİLDİR’

Muş, HDP’li Özsoy’un gösterdiği haritalara ilişkin CHP’yi hedef alarak,  “Bizim ideolojimiz Kemalizm değil, Kemalist ideoloji yok bizde; Kemalist ideoloji Cumhuriyet Halk Partisi’nde var, bunu söylüyor, doğru. Her partinin bir ideolojisi var. Bakın orada haritalar gösteriyor, ‘Şu tarihlerde oldu’ diyor. Şimdi, lafa gelince ‘Cumhuriyetin kurucusu biziz, devleti biz kurduk. Kurucu Genel Başkanımız, devleti kuran Başkan” dedi.

HDP’DEN AKP’YE: ŞARK ISLAHAT PLANI’NI KOPYA ETTİNİZ

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da söz alarak Muş’a şu sözlerle karşılık verdi: “Milletvekilimiz Hişyar Özsoy kürsüde konuşurken haritalar gösterdi. Canınız mı acıdı? Niye rahatsız oldunuz? Çünkü o haritalar hangi gerçeği anlatıyor ben size bir kere daha söyleyeyim. Bakın, dedik ki o haritalarla size: ‘Şark Islahat Planı'nın uygulandığı yerler, umumi müfettişliklerin uygulandığı yerler, olağanüstü hâlin uygulandığı yerlerle bugün sizin kayyum atadığınız yerler aynıdır.’ Size bunu gösterdiğimiz için rahatsız oldunuz. Siz ‘OHAL'i kaldırdık.’ dediniz, OHAL'i kaldırdıktan sonra sömürge valileri ve kaymakamları atayarak o kayyum dönemini yaşattınız ve yaşatmaya da devam ediyorsunuz. Biz, size kurumsal, tarihsel bir süreklilik olduğunu anlattık, ‘Kürt sorunu çözülmemiş, geleneksel devlet politikalarını uyguluyorsunuz, devam ettiriyorsunuz.’ dedik, bunu anlattık. Bu geleneksel devlet politikalarının bugünkü tezahürünün nasıl bir Kürt düşmanlığı olduğunu anlattık. Ama siz kendi yaptığınızı ilk yapılıyor zannediyorsunuz. Belki İçişleri Bakanı Soylu size öyle anlatıyor bu kayyum atamalarını. Hayır, öyle değil, Şark Islahat Planı'ndan beri aynı zihniyettir bunu devam ettiren; siz icat etmediniz, kopya ettiniz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı