Libya’daki iç savaşta Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Başbakanı olan Fayez el Sarraj, Suriyeli savaşçıların kendilerine destek için Libya’ya gittiğini doğruladı.

Sarraj, iç savaşta her iki tarafın da ülke dışından gelen güçler kullandığını söyledi.

İngiliz gazetesi Times’dan Anthony Loyd’a konuşan Sarraj, kendisine destek olmak için gelen Suriyeli savaşçıların varlığını kabul ederken, Suriye’den Beşar Esad yanlısı savaşçıların da Hafter saflarında savaşmak için ülkeye götürüldüğünü öne sürdü.

Sarraj, “Evet burada artık Suriyeliler de var. Ama onların buradaki varlığına odaklanırken, diğer tarafta Çadlı ve Sudanlı paralı askerlerin olduğunu göz ardı etmek doğru olmaz” dedi.

SARRAJ: PARAMIZ BİTTİ

“Savaşın kaderi değişti ama paramız bitti” diyen Sarraj, Hafter’in petrol ihracatını engelleyen adımlarını da eleştirdi.

Sarraj, Hafter’in petrol ihracını engellemesinin Libya ekonomisine 1,4 milyar dolarlık zarar verdiğini söyleyerek, “Durum felaket. Libya’da istikrar çağrıları yapan uluslararası toplum petrol ihracının engellenmesine karşı hiçbir eylemde bulunmadı. Petrol Libyalıların ana geçim kaynağı. Şimdi bütçemiz için Merkez Bankası rezervlerini kullanmamız gerekecek” diye konuştu.

SARRAJ’IN KOMUTANI: TÜRKİYE’DEN ÇOK SAYIDA SİLAH ALDIK

Times’a konuşan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin komutanlarından Hacı Yusuf Amin ise Türkiye’nin desteği sayesinde Hafter’in Trablus’u alma imkânının kalmadığını söyledi.

“Sahadaki durumumuz çok kötüydü. Silahlarımız arasındaki fark çok büyüktü” diyen Amin, “Fakat [Türkiye ile] anlaşmadan sonra çok sayıda silah aldık ve artık İHA’larımız da var. Hâlâ güçlerimiz denk değil ama artık Hafter’in Trablus’u alma imkânı kalmadı. Hafter güçleri buraya 1200 kilometre öteden lojistik sağlamaya çalışıyor. Biz ise Misrata’dan iki saate buraya gelebiliyoruz. Bir noktada pes edeceklerdir” ifadelerini kullandı.

TIMES: SAVAŞIN KADERİNİ PUTİN VE ERDOĞAN BELİRLEYECEK

Times gazetesi, bu söyleşilerle birlikte yayımladığı ‘Vekalet Savaşları’ başlıklı başyazısındaysa, ‘Libya’nın kaderini muhtemelen Erdoğan ve Putin’in çelişkili ilişkisinin belirleyeceğini’ yazdı.

‘Rusya ve Türkiye’nin Berlin’deki barış konferansında ateşkes için attığı imzaların mürekkebi kurumadan Libya’da çatışmaların tekrar başladığını’ belirten gazete, Sarraj’ın “Hafter bugüne kadar Trablus’a girmeyi başaramadı ve bundan sonra da başaramayacak” sözlerini aktardı.

Sarraj’ın açıklamasındaki “iyimserliğin” Türkiye sayesinde mümkün olduğunu belirten Times, ülkenin doğusunu kontrol eden Hafter’e bağlı güçlere Rusya’nın Wagner şirketi üzerinden paralı asker gönderdiğini, Türkiye’nin ise Sarraj’a destek için askeri danışmanlar, savaş uçaklarına karşı savunma araçları, zırhlı araçlar ve 2 bin Suriyeli paralı asker yolladığını yazdı.

Gazeteye göre bu adımlar Hafter’in Trablus’u ele geçirme planlarını alt üst etti. Times bu gelişmenin etkisini ise şöyle aktardı: 

“Bu, Mareşal Hafter yönetiminde bir diktatörlük ihtimalini azaltırken Libya’nın iç savaşında yeni ve kaçınılmaz bir şekilde kanlı olacak yeni bir sayfa açıyor. Mareşal Hafter petrol tesislerini ele geçirip ihracatı engelleyerek için Trablus hükümetini ana gelirinden etti ve hayatı zorlaştırdı. Bu, dünyanın geri kalanına tehdit oluşturuyor. Libya’nın Akdeniz’de 1100 millik sahili var ve binlerce göçmen Avrupa’ya riskli yolculuklarına oradan başlıyor.”

‘BATI’NIN HAFTER’E YAKLAŞIMI TUTARLI DEĞİL’

Times, Batı’nın Libya’ya yaklaşımının kaotik olduğu yorumu yaptı:

“Washington resmen Sarraj hükümetini desteklese de Başkan Trump açıkça Mareşal Hafter’i övdü. Avrupalı güçlerin Libya’ya yaklaşımı da daha tutarlı değildi: İtalya AB’nin resmi tavrında olduğu gibi Sarraj’ı desteklerken Fransa, ülkeyi sert yönetimiyle istikrara kavuşturacağı umuduyla Hafter’e sempatik yaklaşıyor.”

Gazete Libya’nın geleceğinde Türkiye ve Rusya’nın oynayacağı rol konusunda ise şu ifadeleri kullandı:

“Libya’nın geleceği muhtemelen sınırları dışında; özellikle de Erdoğan ve Putin’in çelişkili ilişkisiyle belirlenecek. İki ülke hem düşman hem müttefik: ABD’nin bölgedeki stratejik etkisini azaltmak isterken Batı’nın geri çekilmesiyle oluşacak vakumu doldurmak için birbirleriyle sert bir çekişme içindeler. Libya’daki düşmanlıkları İdlib’deki bir diğer çatışma ile daha karmaşık hale geldi. Erdoğan bir zamanlar Libya’da ve Suriye’de iki tarafın birbirine çeşitli tavizler verebileceğini umuyordu ama Ankara’nın vekillerinin iki cephede de güç kaybetmesiyle böyle bir anlaşma gündemden kalktı. Batılı güçler bu çatışmanın sponsorlarını geri çekilme sözlerini tutmaya zorlayamazsa, daha fazla kan çatışma yaşanacak. Libya ve Avrupa bundan zarar görecek.”

Kaynak: BBC Türkçe