Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, 72. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, sekiz senedir ilerleme kaydedilemeyen Türkiye-Ermenistan arası protokollerin Yerevan tarafından ‘hükümsüz’ ilan edileceğini açıkladı.

72. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Yerevan yönetimin Ermenistan-Türkiye protokollerinin hükümsüz olduğunu açıklayacağını ifade etti; Türkiye’nin uygulamalara yönelik olumlu bir ilerleme göstermediğini belirtti.  

Sarkisyan, Ermeni Soykırımı’nın tanınmasını, iki ülke arasındaki normalleşme süreci için hiçbir zaman ön koşul olarak sunmadıklarını belirtti; dahası normalleşme sürecinin de Ermenistan’ın girişimiyle başlatıldığını ve girişimin 2009’da Zürih Protokollleriyle sonuçlandığını hatırlattı.

Sarkisyan, “O günden bugüne belgeler onaylanmadı. Hatta Ankara’nın karanlık çekmecelerinde çürümeye bırakıldı. Dahası Türkiye protokollerin ruhuna uymayan, mantıkdışı ön koşullar üretti. Şimdi ek açıklamaların zamanı geldi. Türkiye’nin liderleri protokol belgelerini sonsuza kadar ellerinde rehin tutabileceklerini ve kendi bakış açılarına uygun zamanda ortaya çıkarabileceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Protokoller gerçekten var olan sorunlara var olan çözümler sunmak amacıyla müzakere edildi” dedi.  

Ermenistan-Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için İsviçre’nin arabuluculuğunda başlatılan süreç neticesinde, 10 Ekim 2009 tarihinde Zürih’te “Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü” ile “İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü” imzalanmıştı.

(Kaynak: Agos)