ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu'ya göre, AKP İstanbul'da CHP'nin 20 puan önünde. Sarıgül aday olsa dahi CHP, İstanbul'u alamayacak. Tabii bu iddiayı gündeme getiren 1998 yılında Ankara’da kurulan ANAR (Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi)'ın sahibi Devlet Bakanı Beşir Atalay. Genel Müdürü İbrahim Uslu. Daha çok AK Parti için anket çalışmaları yapan şirket, basından da Yeni Şafak Gazetesi ile çalışmakta. 2000 yılından bu yana her ay düzenli olarak gündem araştırmaları yayınlıyor.

2014 Mart'ında yapılacak yerel seçimlerin ardından cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere hazırlanan Türkiye, yoğun bir seçim atmosferine girmek üzere. Mart'ta yapılacak seçimin sadece yerel yönetimleri belirlemeyeceği, sonrasındaki iki seçimin akıbetine de doğrudan etki yapacağı üzerinde genel bir mutabakat var.

Gündemin gittikçe seçimlere doğru kaydığı bir ortamda, seçim sonuçlarına ve seçmen davranışlarına ilişkin araştırmalarıyla öne çıkan ANAR Genel Müdürü Dr. İbrahim Uslu, Yeni Şafak'tan Nil Gülsüm'ün sorularını yanıtladı. "AK Parti açık ara önde" iddiasında bulunan Uslu, "20 puan fark var. CHP, İstanbul hayali kurmasın" dedi.

İşte Uslu'nun seçimlerle ilgili yaptığı o açıklamalar:

"AK PARTİ AÇIK ARA ÖNDE"

* Yerel seçim denilince akla ilk olarak İstanbul, Ankara, Diyarbakır, İzmir gibi büyükşehirler geliyor. Partilerin son durumu nedir bu illerde?

İstanbul ve Ankara'da açık ara AK Parti önde.

* AK Parti'nin İstanbul'da aday durumu ne peki?

AK Parti'nin aday gösterdiğinde seçimi kazanabileceği başta mevcut başkan olmak üzere en az on adayı var.

* AK Parti'nin Ankara'da durumu nedir?

AK Parti'nin en zorlandığı seçim 2009 yerel seçimiydi. Orada bile Sayın Gökçek Ankara'da AK Parti'nin Türkiye ortalaması kadar oy almıştı. Bugün de AK Parti'nin oy ortalaması yüzde elli. Ankara oy ortalaması da yüzde elli. Ben Ankara'da seçim ittifakları gibi bir durum olması dışında Ak Parti açısından bir risk görmüyorum.

"DİYARBAKIR'DA SÜRPRİZ BEKLEMİYORUM"

* Diyarbakır için ne dersiniz?

Diyarbakır'da büyükşehir için sürpriz bir durum beklemiyorum. Ancak AK Parti'nin Diyarbakır'da alabileceği çok sayıda ilçe var.

"CHP, İSTANBUL HAYALİ KURMASIN"

* Bu partiler için yoktur elbette, ancak büyük partiler durum farklılık arz edecektir. Mesela Sarıgül Chp'den aday olursa bu nasıl bir etki yaratır?

Sarıgül'ün aday olması bir rekabet ortamı oluşturur, ama Sarıgül aday olsa bile 20 puan geriden geliyor. Son seçimlerde AK Parti'nin ve CHP'nin aldığı oy oranlarına baktığımızda yaklaşık 20 puanlık fark var. Sayın Sarıgül önce CHP'nin bütün oylarını alacak; bu yetmiyor, MHP'nin bütün oylarını alacak; bu da yetmiyor, BDP'nin bütün oylarını alması gerekiyor, bu da yetmiyor parlamentoda temsil edilmeyen partilerden de oy alması gerekiyor; yine yetmiyor, biraz da AK Parti'den oy alması gerekiyor ki seçimi kazansın. AK Parti ise sadece kendisine verilen oyları muhafaza edecek.

Dolayısıyla CHP'nin İstanbul adayı kim olursa olsun büyük bir dezavantajla başlıyor. Aradaki makas kapanabilir mi? Evet, Kılıçdaroğlu örneğinde olduğu gibi biraz kapanabilir. Ki o zaman da, arada yedi puanlık bir fark vardı. Yedi puan da İstanbul gibi bir yerde çok büyük bir oya tekabül ediyor. O kadar büyük bir kitleyi ikna etmek çok zor. Hayalperest olmamak lazım. Sonuçta ortada rakamlar var. Ve seçimlerin de bir matematiği var ve gerçekçi analiz yapmak lazım.

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayınız.