HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, MHP'nin HDP'ye yönelik söylemlerini değerlendirdi.

Sancar, 'haşere sürüsü' ifadesi kullanılmasının soykırım çağrısı olduğunu söyledi.

AKP ve MHP'nin HDP üzerinden birbirine mesaj verdiğini söyleyen Sancar, "Bir şekilde kamuoyu üzerinden ve bizi kullanarak mesaj veriyorlar. Birbirlerine karşı hamle yapıyorlar" dedi.

T24'te Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtlayan Sancar, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "HDP kapatılmalıdır" çağrısı, HDP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın "HDP itlaf edilmesi gereken bir haşere sürüsüdür" sözü ve ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Meclis'teki bütçe konuşmasındaki açıklamalarının hatırlatılarak "Neden şu dönem bu kadar yoğunlaştı" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bize göre bunun nedeni çok açık. İktidar büyük bir çözümsüzlük girdabına girmiş durumda. Türkiye'nin hiçbir sorununa çözüm üretemiyorlar. Sorunları çözemeyince sorunların tartışılmasını engelleyecek yeni meseleler yaratmayı da bir taktik olarak zaten uygulayagelen bir anlayış var karşımızda. Sonuçta çok net olarak söylüyorum, iktidar bloku bir kendi girdiği çözümsüzlük girdabını gizlemek için bize saldırıyor ve bizim üzerimizden Türkiye kamuoyunu ve siyasi muhalefeti bir şekilde dizayn etmeye çalışıyor. Türkiye kamuoyuna yeni bir konu sunuyor. Siyasi muhalefete de bir tür ayar çekmeye çalışıyor. İkincisi anlaşıldığı kadarıyla iktidar bloku içinde de gerilimler yaşanıyor. Bu da yeni değil. Bir süredir işaretleri var. İktidar partileri birbirleriyle çekişirken veya kendi aralarında gerilim yaşarken doğrudan doğruya birbirlerine mesaj vermek yerine kendilerince en elverişli aracı seçiyorlar, yani birbirlerine mesajı bizim üzerimizden vermeye çalışıyorlar. Birbirlerine karşı hamlelerini bizim üzerimizden yapmaya çalışıyorlar."

MHP'nin verdiği mesajların, AK Parti'nin reform açıklamalarıyla ilgisi olup olmadığı, bir 'danışıklı dövüş' mü yaşandığı veya AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 'bir yere sıkıştırma' amacı taşıyıp taşımadığı yönündeki soru üzerine ise Sancar şöyle konuştu:

MHP'NİN 'BENİMLE ORTAKLIKTAN VAZGEÇER Mİ' KAYGISI

Meseleyi sadece bu çerçevede açıklamak yetersiz kalır, yüzeysel olur. Öncelikle şunu da belirtelim, her bir aktörün bize yönelik hamlesinin başka nedenleri de var. Mesela MHP'nin çıkışını ayrıca değerlendirmek gerekiyor. Süleyman Soylu'nun bütçe konuşmasını ayrıca ele almak gerekiyor. Ve burada iktidarın büyük ortağının tutumunu da başka türlü bir masaya yatırmak gerekiyor. Şimdi tekrar söylüyorum. Esas bize saldırının esas nedeni bu çözümsüzlük girdabı ve acizlik hali. Yani iktidar bloku çözümsüzlük girdabındadır. İktidar blokunda ayrıca çekişmeler var. İktidar bloku içinde AKP kanadı bu sorunları aşmak için reform sözünü devreye sokarak içeride bir parça yumuşama yaratma gayreti içine giriyor ayrıca AB ve ABD'de yaptırımlar masada duruyor zaten. Bunları bir şekilde ya ötelemeye ya da engellemeye çalışıyor. Şimdi MHP de reform diye başlayacak bir tartışmanın sonucunu kestiremiyor herhalde. Böyle bir süreç başlarsa acaba beni var eden temelleri de sarsacak yeni bir döneme girer miyiz. AKP böyle devam ederse benimle ilişkileri yeniden değerlendirir veya benimle ortaklıktan vazgeçer mi gibi bir kaygı yaşıyor anlaşılan. O nedenle birbirlerine bir şekilde kamuoyu üzerinden ve bizi kullanarak mesaj veriyorlar. Birbirlerine karşı hamle yapıyorlar."

Sancar, MHP'li Yalçın'ın sözleriyle ilgili de şunları söyledi:

"Attığı tweet'te mide bulandırıcı şeyler olduğu için tekrar etmek istemeyebiliriz ama görülsün, bilinsin. Nasıl curetle neler söyleniyor, görülsün. Ne diyor, 'HDP kamilen itlafı gereken bir haşere sürüsüdür'. Kamilen ne demek? Topyekün. İtlaf ne demek, her türlü araçla ve en çok da kimyasal silahlarla ya da gazlarla yok etmek demek. Haşerelere yönelik itlaf uygulaması böyle gerçekleşiyor. Şimdi bunun bir siyasi partinin genel başkan yardımcısı söylüyor. Bu parti iktidar ortağı. Bu çok açık bir şekilde soykırım çağrısıdır. Soykırıma tahrik ve teşviktir. Bunu sadece ben söylemiyorum. Evet, Ruanda'da yaşananlardan sonra aynen bu ifadeler 'haşere, hamam böceği' sözcüsü kullanıldığı için bunu kullanarak yayın yapan radyo ve gazete yöneticileri insanlığa karşı suçtan mahkum edildiler. Uluslararası ceza mahkemesinde, Ruanda için BM'nin kurduğu bir ceza mahkemesi vardı. AKP buna ses çıkarmadığı için buna katılmış sayarız. Daha manidar ve üzücü bulduğum noktaya işaret etmek zorundayım. Muhalefetteki siyasi partilerden tek bir açıklama gelmedi. Muhalefet partilerine soruyorım, böyle ifadeleri normal mi görüyorsunuz? Ruanda soykırımı ve ceza mahkemesinin kararı önemli. Bu ülkenin hafızasında başka olaylar da var. Kürt ve Türk halkının hafızasında Zilan katliamı var."

AK Parti'nin MHP'ye Çözüm Süreci söylentileri üzerinden 'ayar vermeye' çalıştığını düşündüğünü belirten Sancar, "Çözüm süreci gibi hayati bir meseleyi kendi iç gerilimlerinin aracı haline getirdiklerine yönelik şüphelerim var" dedi.