Sinema, tiyatro ve televizyon oyuncuları Cumhurbaşkanlığı seçiminde 'barış' için oy kullanacaklarını duyurdu. Altan Erkekli "Selahattin Demirtaş'ın herkese eşit mesafede yaklaşacağını düşünüyorum. Bunun seçmenler tarafından iyi irdelenmesi lazım" derken, Ayça Damgacı da "Bazıları 'Kürtlerin adayı' diyor ama ben böyle düşünmedim; benim de adayım" dedi. Yeşim Büber, Demirtaş'a oy vereceğini duyururken, 'oyları bölme' diyenlere de "Gelin, Demirtaş için bululaşım" mesajını verdi. Mert Fırat seçilecek Cumhurbaşkanının barış dilini kullanmasını isterken; Ahmet Mümtaz Taylan da oy vereceği kişiyi "kriterim barış" diyerek işaret etti.

ANF'ye açıklama yapan oyuncuların görüşleri şöyle:

'SÖYLEDİĞİNİN TERSİNİ YAPAN ZİHNİYETE OY VERMEMELİ'

Altan Erkekli: "Bu coğrafya üstünde herkesi kucaklayabilecek; dil, din, mezhep ayrımı yapmadan herkesin insan hakkı ve hukukunu, yaşam hakkını, eğitim hakkını gözetebilecek bir Cumhurbaşkanımız olmalı. Seçmenlerin bu nitelikleri taşıyan adaya oy vereceğini umuyorum; vaatlere değil. Bu topraklarda canlı veya cansız, tüm tabiat varlıklarının, akarsuların, ormanların özelliklerini koruyan, onlara saygı göstermekle yükümlü bir Cumhurbaşkanı arıyoruz. Benim gönlümdeki böyle."

"Selahattin Demirtaş'ın herkese eşit mesafede yaklaşacağını düşünüyorum. Bunun seçmenler tarafından iyi irdelenmesi lazım. Bugüne kadar defalarca söylediklerinin dışında işler yapan zihniyete oy verilmemeli."

"Söylediklerimden zaten kime oy vereceğim anlaşılıyor olmalı. Benim tercih ettiğim kriterlere Demirtaş uyuyor."

'DEMİRTAŞ SADECE KÜRTLERİ DEĞİL; HEPİMİZİ TEMSİL EDEBİLİR'

Ayça Damgacı: "Selahattin Demirtaş'ın aday olacağını bilmiyordum. Cumhurbaşkanlığı seçimleri konuşulurken, oy vermeye gitmeme kararı almıştım. Demirtaş'ın adaylığı bu fikrimi değiştirdi. Zaten çok beğendiğim bir siyasetçi. Söz konusu Cumhurbaşkanlığı olunca, biraz insani yanıyla bakıyoruz ve Demirtaş bu açıdan çok uygun bir isim."

"Bazıları 'Kürtlerin adayı' diyor ama ben böyle düşünmedim; benim adayım. Onun etnik orjinini düşünmedim çünkü Demirtaş hepimizi temsil edecek tek aday. Yakın çevremdeki bazı kişilerden 'niye Kürtlere oy veriyorsun' diye tepki aldım ama, ben Kürt mücadelesinin içinde kendimi görebiliyorum. Sadece Kürtleri değil; hepimizi kapsayabiliyor. Aksini düşünenlere katılmıyorum. Birtakım önyargıları da, pragmatik yaklaşımı da bırakmak gerekiyor. İnsanlar çalışacağı işi, evleneceği kişiyi bile seçerken gerçekçi oluyor; Cumhurbaşkanını seçerken de olmalılar!"

'OYLARI BÖLMEYELİM; DEMİRTAŞ İÇİN BULUŞALIM'

Yeşim Büber: "Oyumu samimiyetine; faşizme, her türlü ayrımcılığa karşı çıkacağına inandığım için Selahattin Demirtaş'a vereceğim. Demirtaş beni temsil edecek, en yakın bulduğum isim. Kendisine güveniyorum ve adaylığına çok sevindim."

"Sadece Kürt siyasetindeki duruşuyla değil; pek çok açıdan Demirtaş'ın anlayışını doğru buluyorum. Bazı kesimlerin 'oyları bölme' tartışmasını açmalarına da itirazım var; demokratik değil. Madem öyle, onlar buyursunlar, Demirtaş için buluşalım, oylar da bölünmesin."

'BARIŞ SÜRECİNE ÖNEM VERMELİ, İŞÇİDEN YANA OLMALI'

Mert Fırat: "Cumhurbaşkanlığı için toplumsal barışı sağlayabilecek, hükümetle halk arasında bir denge sağlayabilecek ismin seçilmesini istiyorum. Halkla hükümet arasında bir şekilde paravan olmalı. Geçtiğimiz yıllarda bunun gözetilmediğini gördük. Örneğin işçi hakları konusunda hükümetle Cumhurbaşkanlığı makamı aynı dengede kaldı. İşçilerden, halktan yana tavır almayan bir Cumhurbaşkanı olmamalı."

"Aynı zamanda barış sürecine önem veren; bunu her şeyin üstünde tutan bir isim olmalı. Barış dilini kullanmalı. Bu açıdan Selahattin Demirtaş hiç kendime uzak bulduğum biri değil."

'BARIŞ YANLISI OLMALI'

Ahmet Mümtaz Taylan: "Barış yanlısı bir Cumhurbaşkanı görmek istiyorum. Seçilecek ismin herkesin Cumhurbaşkanı olması gerekiyor; bunu icraatıyla da göstermesi lazım. Üç adaydan birine tabii ki oy vereceğim ama bizim gibi kişilerin kime oy vereceği zaten bilinir; bu yüzden açıklamayacağım. Herkesi de mutlaka oy kullanmaya çağırıyorum."