Ağrı Belediyesi Eşbaşkanı Sırrı Sakık, Ağrı Valisi Musa Işın'ın 'PKK'nin Doğubayazıt'ta katliam yapacağı' yönündeki sözlerinin kendilerinde, AKP'nin seçimlerden kentten bir vekil çıkarma uğruna kan dökebileceği endişesi doğurduğunu söyledi.
Sakık, Vali Işın'a "Siz devletsiniz kardeşim. Mazeret uydurmanıza gerek yok. Şu ilçede şöyle bir katliam olacakmış. Varsa duyumlarınız önleyeceksiniz" sözleriyle yüklendi.

Ağrı Valisi Musa Işın'ın, dün Eleşkirt ilçesinde esnaf, halk ve muhtarlarla yaptığı "kaynaşma" toplantısında ifade ettiği, "Yeni bir katliam mı planlanıyor? Şu anda PKK'nın Doğubayazıt ve Gürbulak Sınır Kapısı'nda böyle bir oyunu var. Bunu bertaraf etmeye çalışıyoruz. PKK'ya verilen talimat 'Doğubayazıt'ta yada Gürbulak Sınır Kapısı'nda sivil katliam yapın, bunu da devlet yaptı' diyelim" şeklindeki açıklamasına  Ağrı Belediyesi Eşbaşkanı Sırrı Sakık'tan yanıt geldi.

Efkan Ala'nın sekreterliğinden Ağrı Valiliği'ne atanan  Musa Işın'ın açıklamanın akıl alır gibi olmadığını dile getiren Sakık, "Katliamlar yapılacak gibi spekülatif haberler yayılıyor. Siz devletsiniz kardeşim. Mazeret uydurmanıza gerek yok. Şu ilçede şöyle bir katliam olacakmış. Varsa duyumlarınız önleyeceksiniz. Siz Ankara'nın göbeğinde 100'ün üzerinde insan katlediliyor, o tedbirlerinizi almıyorsunuz, dönüp dolaşıp PKK'nin üzerine yıkmaya çalışıyorsunuz.

Artık toplum bunlara inanmıyor. Bu tür açıklamalar bizi kuşku ve endişeye sevk ediyor. Gerçekten böyle bir plan, proje mi var diye düşünüyoruz. Bir milletvekilliği için kan mı dökmeye çalışıyorlar. Bu sualler var aklımızda" şeklinde konuştu.

‘KÜRTLER KORKUYU YENDİ’

Hem Ağrı Valisi'nin, hem de devletin Ağrı ile ilgili "karın ağrısı" olduğunu dile getiren Sakık, şunları söyledi:

"2014 yerel seçimlerinden bu yana 4 seçimde Ağrı halkı, iradesini o kadar özgürce ortaya koydu ki, Türkiye'nin ve Kürdistan'ın siyasi anlamda en başarılı kentlerinden biri oldu. Bundan dolayı büyük bir rahatsızlıkları var. Geçmişte burası onlar için bir kaleydi, bu kale fethedilince Diyadin'de başlayan ve bu güne kadar devam eden birçok senaryoyu hayata koydular, ama halkın iradesini kıramadılar. Vali'nin burada ne yapmaya çalıştığını iyi biliyoruz.

‘ VALİLERİN GÖREVİ DEVLETİN GÜNAHLARINI ÖRTMEKTİR’

Geçmişte tek parti döneminde CHP'nin atadığı valililer, hem ilin valisi hem partinin il başkanı ve parti müfettişiydiler. Şimdi bugünkü konum da aynen böyle. Bölgede görev yapan valilerin büyük çoğunluğu tek parti iktidarındaki uygulamaları burada hayata geçiriyorlar. AKP'nin bir il başkanından daha partizanca çalışan, halkı tehdit eden, muhtarları tehdit eden, baskı uygulayan, gittiği her yerde korku imparatorlukları kurarak, korkuyla kenti, ilçeyi, köyleri kuşatmaya çalışıyorlar. Ama şunu iyi bilsinler Kürtler korkuyu yendi."

Sakık, Diyadin'de 14-15 yaşlarındaki çocukların "terörist" denilerek infaz edilmesini ve Ağrı Valisi'nin bu katliamlara arka çıkmasını unutmadıklarını da söyledi.

Vali Işın'ın, o katliamları yapanları yargı önüne çıkarmak yerine, bu katliamların üzerini örtmeye çalıştığını ifade eden Sakık, "Ne yazık ki bu ülkede valilerin, böylesi bir görevi vardır. Devletin tüm günahlarının üstünü örtmek. Dün yaptığı açıklama ile geçmişte yaptıkları arasında bir fark yoktur. 1 Kasım seçimlerini gölgelemek ve 1 Kasım'da buradan bir vekil kotarabilir miyiz anlayışıyla hareket ediyorlar. Buraya gelen valiler, halkın iradesine saygı duymak yerine, buradan daha güçlü, büyük bir kente nasıl gidebiliriz düşüncesinde. Ölüm mü olmuş, kan mı olmuş, bunların hiç umurunda değil" ifadelerini kullandı.

Ağrı Valisi Işın'a, 1990'lı yılların artık geride kaldığını hatırlatan Sakık, OHAL dönemindeki uygulamalardan vazgeçmeye çağırdı.