“Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı” itirazlar üzerine yapılan kısmi değişiklikle AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla geçti.

Mecliste perde arkasında yaşananları anlatan HDP’li komisyon üyeleri "Eskiden 'bir meslek sahibi ol, kolunda bileziğin olsun' deyimi vardı. Yasayla AKP’nin insanların kolundaki o bileziği kelepçeye çevirmek istiyor” dedi.

İhraç edilen ve güvenlik soruşturması nedeniyle kamuda çalışmaları yasaklanan hekimlerin cezalandırılmasını amaçlayan yasanın görüşmelerinde yaşananları aktaran kendileri de KHK ile ihraç edilen doktor kökenli HDP’nin Iğdır Milletvekili Habip Eksik ile Hakkari Milletvekili Sait Dede, AKP’li ve MHP’li vekillerin ‘çoğunluk biziz ve istediğimizi yaparız’ anlayışıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, yaptıkları muhalefet üzerine AKP Grup Başkanvekillerinin bizzat komisyona gelerek, komisyon başkanının iradesini, yetkisini gasp ederek adeta paralel bir komisyon başkanlığı görevine soyunduklarını söyledi.

Komisyon görüşmelerinde AKP’lilerin çok aceleci davrandığını anlatan Eksik, “Sanki bir yerlerden sürekli 'çabuk geçirin maddeleri' denilmişti. AKP komisyon üyelerinin çoğu kanun teklifi maddelerinin neyi içerdiğini bile bilmiyorlardı. Bunun için de maddeler üzerine de neredeyse hiç konuşmadılar” dedi.

‘MÜCADELE GERİ ADIM ATTIRDI’

Komisyonun sabahlara kadar çalıştırıldığını, AKP-MHP ittifakının tartışmalar bitmeden 5’inci maddeyi gece yarısı oylama yapmadan korsan bir şekilde geçirmeye çalıştığını söyleyen Eksik, “AKP'nin bu karardan geri adım atması muhalefet partilerinin, Türk Tabipleri Birliği’nin, SES’in, Diş Hekimleri Birliği, hakları gasp edilen KHK’liler ve güvenlik soruşturmasından dolayı ataması yapılmayan yeni mezun doktorların mücadelesidir” dedi.

AKP’nin fiili bir OHAL ile muhalifleri sindirmek ve tasfiye etmek için bu yollara başvurduğunu vurgulayan Eksik “Bu gidişle AKP kadrolaşacak ve muhalif olanların çalışmasını engelleyecektir. Böylece muhalif olanlara ne iş hayatı ne de normal hayat bırakacak. Yani muhalifleri her alandan izole etme durumu yaşanacak” diye konuştu.

'HALK SAĞLIĞI DA TEHLİKEDE'

Hakkari Milletvekili Sait Dede ise, “sağlık emekçilerine şiddetin engellenmesi” adı altında propagandası yapılan kanun teklifine dair her ne kadar kamuoyunda sadece 5’inci maddeye ilişkin tartışmalar yansısa da, aslında yasanın bir bütün olarak anti demokratik uygulamalar içerdiğinin altını çizdi. “Örneğin aile hekimlerin hakları kısıtlanıyor, insan ve hasta merkezli yürütülen hekimliğin merkezine devlet yerleştirilmek isteniyor” diyen Dede, yürütülen mücadele sonucunda hükumetin tasarıda kısmi değişikliğe gitmek zorunda kaldığını belirtti. Yapılan bu kısmi değişikliğe rağmen yasallaşsan maddelerin bir garabet olduğunu ifade eden Dede “Yasa ruhu itibariyle sağlık emekçilerini sömüren ve halk sağlığını tehlikeye düşüren düzenlemeler içermektedir” dedi.

VERİLMEK İSTENEN MESAJ NEYDİ?

5’inci madde ile ‘huzur, refah, rahatlık istiyorsanız benden olacak, benim gibi düşüneceksiniz aksi halde ne mesleki ne de kazanılmış hak anlamında hiçbir güvenceniz yoktur’  mesajı verildiğini vurgulayan Dede şunları dile getirdi: “Bunun yanında AKP gençlere, üniversite öğrencilerine; 'muhalefet etmeyin', onların ebeveynlerine ise; 'çocuklarınıza sahip çıkın farklı düşünmesinler bizim gibi düşünsünler, aksi halde ne okudukları okulun ne de kazandıkları mesleklerinin bir önemi yok' mesajını vermek istedi. Eskiden 'bir meslek sahibi ol, kolunda bileziğin olsun' deyimi vardı. AKP ise insanların kolundaki o bileziği kelepçeye çevirmenin mantığını topluma zerk etmek istedi.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı