Kayseri Barosu'nun, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği etkinliğe konuşmacı olarak katılan İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, kendisinin de İstanbul'da otopark çetesinden dayak yediğini açıkladı.

 

Pavey, "Beni dövüp protez bacağımı kırdılar. Hakim, o saatte sakat kadının sokakta ne işi var' dedi ve davayı düşürdü" dedi.

 

Şehir Tiyatrosu'nda düzenlenen etkinlikte MHP Eskişehir milletvekili Ruhsar Demirel'le birlikte Kadına şiddet yasası hakkında konuşan CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, mevcut yasaların Ayşe Paşalı, Güldünya ya da Fevziye Cengiz'i korumadığını belirterek, "Kadına şiddet yasasıyla ilgili TBMM'de komisyonlar o zamanlar da vardı. Hala aynı başkanlık altında devam ediyor. Ayşe Paşalı oraya da geldi yaşadıklarını anlattı. Ancak kurtaramadık" diye konuştu. Kadının şiddet konusunda eğitildiğini, bu kez bilinçli biri olarak dayak yemeye devam ettiğini belirten Pavey, çözümün şiddeti uygulayan kişilere inmekte olduğunu vurguladı. Pavey, şöyle devam etti:

 

"Bir dönem İlahiyat fakültesi dekanı, 'Kadınlar dekolte giydiği için tecavüze uğruyor' demiş, gazetelerde televizyonlarda kabul görüp haber yapılmıştı. Sonrasında da dekolte giyen tüm kadınlara tecavüzü hak ediyor gözüyle bakıldı. Siz bir yandan kadına şiddeti önleyici yasalar çıkarıp, diğer yandan, 'Kocana 3 çocuk ver, evinde otur' derseniz olmaz. İkisinden birine inanmıyorsunuz demektir. Tecrübelerim gösterdi ki bir yalan ne kadar büyük olursa inananı da o kadar çok oluyor.”

 

2004 yılında kendisine de şiddet uygulandığını anlatan Pavey, " 2004 yılında Yabancı bir grup delegasyon için İstanbul'a gelmiştim. Yine kadına şiddeti konuşuyorduk. 30 kadar İsrailli delegasyonu gezdirdim. Akşam oldu misafirlerimizle yemek yedikten sonra otellerine bırakırken ara sokaklardan birinde misafirin ayağının üstünden araba geçti. Otopark çetesi, yer kapma çabası yaparken yaşandı sorun. Ben 'Böyle yapmamalısınız derken, misafirimi korumaya çalışırken' çete üyesinden dayak yedim sokakta. Yerlere düşerek, herkesin gözü önüne bayağı tekme tokat dayak yedim. Protez olan bacağım kırıldı, ayağa kalkmam çok zor. Sadece Türkiye'de değil kadına şiddet her yerde olabilir. Şiddet dünyanın her yerinde karşınıza çıkabilir. Ama, önemli olan bundan sonrası. İlk tepki 'Engelli sakat bir kadın olarak sokakta ne işin var' Polis tarafından, hakim tarafından aynı soru soruldu. Davada herkesin ortasında beni döven çete üyesi haklı bulundu, acildeki doktor tarafından da poliste de aynı durum. Sakat bir kadın olarak bu saatte sokakta ne işin var. Önce ilk soru üstüne konuşmalıyız. Hakim 'Sakat başına o saatlerde bir daha dışarı çıkma yavrum' dedi davayı düşürdü. Çok korunaklı hayat sürerken benim başıma gelirken, en korunaksız kadınların başına kim bilir neler geliyordur. Üstünden bir sene geçti biz unuttuk olayı, yaralarımızı sardık, bacağımı tamir ettirdik. Bir akşam kapımız çalındı bıyıklı bir grup adam tarafından. Kahvemizi içmeye gelmişlerdi ellerinde çantalarla. Meğer beni döven kişinin akrabalarıymış aynı çeteden. 'Biz aslında sizden bizi affetmenizi rica ediyoruz Kardeşimizi kamuoyu önünde basın önünde affettiğinizi söylerseniz en azından o da sokağa utanmadan çıkabilir. Çünkü, sizi dövdüğünden beri sokakta iş yapmasına izin vermiyoruz, Aşağılayıp ev hapsine koyduk' dediler. Yani hukukun vermediği cezayı sokak verdi.

 

MHP Eskişehir milletvekili Ruhsar Demirel'de kadına şiddetin, kanun çıkartarak ya da eğitimle düzeleceğine inanmadığını, sorunun köküne inmek gerektiğini söyledi. Demirel, işyerlerinde 'Mobbing'in azaldığı tezine de inanmadığını belirterek, "Doğru, mobbing azaldı, çünkü kadınlarımız iş hayatından çekildi. Çalışan kadınlarımız da kayıt dışı çalışıyor" diye konuştu. (haberler.com)