Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya'nın bundan sonra Suriye'ye yönelik gerçekleştirilecek herhangi bir saldırıya karşı koyacağını söyledi.

ABD'nin yeni bir saldırı planı olmadığını düşündüklerini belirten Rus diplomat, yeni bir Amerikan saldırısının daha sert bir cevap için kışkırtıcı olacağını söyledi.

Öte yandan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) İngiliz delegasyonu, Suriye ve Rusya tarafından kimyasal gaz saldırılarının olduğu başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta'nın Duma ilçesine girmelerine izin verilmediğini açıkladı.

Sergey Ryabkov, İngiltere'nin kimyasal saldırı iddialarının odağındaki Duma'ya OPCW gözlemcilerinin girişine izin verilmediği iddialarına yanıt verdi.

Ryabkov, Duma'ya uygun bir Birleşmiş Milletler izni olmadan kimyasal silah uzmanlarının girişine izin verilmeyeceğini belirtti.

OPCW'DEN ACİL TOPLANTI

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) Duma’da yaşanan kimyasal silah saldırısına ilişkin acil görüşme yaptığı belirtildi.

Avrupa medyasında diplomatik kaynaklara dayandırılan haberlerde, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün Suriye'nin Duma ilçesinde yaşanan şüpheli kimyasal saldırı konusunda acil görüşmeler başlattığı belirtildi. Toplantının basına kapalı düzenlendiği ifade edildi.

Öte yandan, İngiliz, Rus ve Fransız büyükelçilerin Lahey'deki Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün merkezine geldiği belirtildi.

OPCW tarafından yapılan açıklamada, "Duma’da kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddialar hakkındaki gerçekleri tespit etmek için Suriye’de çalışmalara devam edilecek" ifadeleri kullanılmıştı.

Suriye'nin başkenti Şam'a yakın bir bölgede bulunan Duma'yı kontrol altında tutan cihatçı gruplar ve bu örgütlere yakın yardım kuruluşları, geçen hafta Pazar günü ordunun kimyasal silahla saldırı düzenlediğini ve onlarca kişinin yaşamını yitirdiğini öne sürdü.

Suriye hükümeti, kimyasal saldırı düzenlediği yönündeki iddiaları reddederken, Rusya ise kendi ekiplerinin yaptığı incelemelerde kimyasal saldırı düzenlendiğine dair herhangi bir bulguya rastlanmadığını açıkladı.

Ancak, Fransa, ABD ve İngiltere; Cumartesi günü sabaha karşı Suriye'de kimyasal silah tesisi olduğunu söyledikleri bazı hedeflere füze saldırısı gerçekleştirdi.

Kaynak: Habertürk